Friday, December 7, 2007

Torsdag 6 december – Kina överallt

Hann inte mer än hem från Kina, förrän vi fick besök på Svensk Form från chefen för Shanghais Designcenter, Mr Sheng. Svenska institutet hade lagt upp ett fint Sverigeprogram för honom och hans medföljande tolk, en ung industridesigner utbildad just vid Tongji universitetet. De hade varit i Göteborg en heldag på Röhsska, Chalmers och HDK och i Stockholm besöker de bland andra SVID, Svensk Form, Konstfack, Interaktiva institutet m fl.

Shanghai Designcenter bildades för två år sedan, delvis officiellt finansierat, delvis av privata partners. Deras huvuduppgifter är att verka för att Shanghai får en offensiv designpolicy, att påvisa designens betydelse som utvecklingskraft för företag och samhälle, samt att främja internationellt utbyte. De ska också hjälpa till att fylla de nygamla klustren i gamla fabriksområden med kreativt innehåll. Känns det igen månne? Nu är det Kina överallt. Senaste numret av Time har stor special om Samtidskonsten i Shanghai, Vanity Fair har också en stort uppslagen artikel om kinesisk samtidskonst "Art’s New Superpower". Nästa år får Stockholmspubliken möta kinesisk samtidskonst. Strax därefter brukar mode och design komma.

Onsdag 5 december - FORM nr 6 ute

Förköpte mig först på Julbasaren på Svensk Form. Sedan smygläsning på Dahl Agenturer på Strandvägen, där jag skam till sägandes aldrig varit tidigare. Familjen med pigge och välklädde Alexander Dahl visade runt. Staffan Bengtsson kommenterade i sitt tal att det var en av de få moderna lokaler han varit i på senaste tiden, där aukustiken fungerande, man kunde tala i utan att rösten studsade runt. Slagfärdigt och befolkat nummer. Till nyår kommer FORM i helt ny dräkt, även grafiskt. Känns bra att nu kunna erbjuda medlemmar 10 nummer om år till ett lägre medlemspris om 395 kr. Det har tagit sin tid, men nu är vi där. Därmed också ett lägre lösnummerpris ute i butik. Nu gäller det att spänna bågen! FORM är den mest uppskattade medlemsförmånen och den bästa platsen för att diskutera designfrågor.

Wednesday, December 5, 2007

4-5 december Hemresa från Shanghai

Trots att vi bara varit borta sedan i fredags känns det förstås mycket längre med allt vi varit med om. Att sedan hemresan försenades och drog ut över två hela dagar gjorde förstås sitt till. En spricka på glaset i cockpit, glada att det blev lagat innan vi reste vidare. En erfarenhet i sig att slussas till dagshotell intill flygplatsen. Alla shenetare trots allt vid gott mod.

Tyvärr var nätet på hotellet alldeles för segt, så jag kunde inte lägga upp bilder som jag ville på bloggen. De får komma efter hand-

Nätverk är allt! Handfasta råd









Electrolux nya designspace Shanghai



14 nya kreativa kluster skapas i Shanghai



Måndag 3 december föreläsningar i Electrolux Design Space

I ett av de nya kreativa klustren finns nu Electrolux nya Design Space, skapat som ett bibliotek, med showroom för konferenser, utställningar och kulturella evenemang, inlemmat i en skulpturpark med butiker och restauranger. Snyggt, jättesnyggt, javisst, ändå några helt onödiga missar, trots att det var alldeles nytt. Det visuella har fått makten över det funktionella. Ännu ett av alla exempel när arkitekten och beställaren förmodligen inte kommunicerat tillräckligt i processen. Bara så synd, nu när Electrolux nu satsat så positivt. Vi kunde till exempel inte se ordentligt på bildskärmen i den varma konferenslokalen. De bjuder in till utställningar men formaten är hårt begränsade av lokalens förutsättningar – bilder får bara ha storleken 70x100, montrarna är små färdiga kuber osv. Inte mycket att spela med. Nu får det vara slutgnällt. Programmet var hur bra som helst med matnyttiga och konkreta råd till svenska företag och designer som vill etablera sig i Kina och Shanghai. Supertjejer som Cathy Huang från CBI – China Bridge International, som bygger broar och undersöker marknaderna, konsumentmönstren och hjälper stora företag som IDEO, Toyota, Ford och andra giganter med deras design management strategier i Kina. Yongyan Liu –Kenex – varumärkesexpert bjöd på en kortare analys om design och trender. Både Cathy och Yongyan lyfte fram de gamla kinesiska värderingarna, konfucianismen och de ursprungliga fem elementen, trä – eld – jord – metall – vatten, som fortfarande är bärande. Det märktes att de svenska deltagarna verkligen hade utbyte av dagen. Flera handfasta råd diskuterades på lunchen, som att man själv måste finnas på plats, att man inte kan lita på att ha en lokal agent som ska sköta en lansering, och det som var mest avskräckande när det gäller intellectual property protection: det tar minst två år att registrera ett varumärke officiellt i Kina. För att lyckas handlar allt om att ha rätt nätverk - guanxí

Fortfarande cykel som gäller


Grisar till jul


Bygger överallt



Hållbara byggställningar av bambu


Söndagspromenad i Shanghais småkvarter









små gränder


tvätt på tork - klimatanläggningar


2 december Shoppingsöndag

Hastigt besök på Shanghai museum, som på ett utsökt och alldeles lagom omfattande sätt bjöd på kinesiska historien genom klädedräkter, möbler, skulpturer, keramik, mynt och konst. Dessutom såg vi Rhösska museets imponerande svenska silverutställning, som turnerat runt världen och nu kommit hit. Museet hade givit bästa placering och presentation, massor av nyfikna besökare.
Övrig shopping ett äventyr, då vi lät oss lockas från huvudstråken av frivilliga och ivriga "personal shopping coaches" och "studenter" som ville dra oss in på små bakgator. Förra året stängdes den berömda stora marknaden för kopior av skor, väskor och kläder från alla kända märken. Nu har de i stället flyttat in i undangömda vrår. Plötsligt öppnas en lönndörr i en liten frontbutik i gatuplanet, och leder in till nya våningsplan fyllda av västerländska kopior. Japanska köpare lassar på bland rollex, armanikostymer, Louis Vittonvsäskor och pradaglasögon. Priserna ett skämt. En farlig tillvaro, polisen kan när som helst kan slå till. På antikmarknad kan man pruta friskt. Sedan taxiresan hem, på sin höjd 15 kronor – ingen dricks.

Shenet Shanghai invigs i Art Creek - ett av de nya klustren



Shenet launch Shanghai - modevisning Bea Senfeld



Shenet launch Shanghai - modevisning Li Hong Yan



Shenet launch Shanghai - Maria Fridman Beckmans



Shenet launch







Lördag 1 december - Shenet Launch Party

Hela gänget bussades genom gamla skruffiga kvarter till ett industriområdet som restaurerats till ett nytt kreativt center, Creek Art, mitt bland gamla smutsiga kvarter. Man har insett att man inte bara behöver business och lyxkonsumtion i en modern stad, så nu har Shanghais kommun sett till att det skapats 14 nya kluster av kreativa och kulturella center i gamla fabriks-byggnader runtom i staden. Det dröjer innan verksamheterna utkristalliseras. I Creek Art finns konstgallerier, café och restaurang. Shanghais Shenetansvariga Yonyang Liu hade tillsammans med sina medarbetare slitit som djur för att få allt på plats; seminarier, utställning och modevisning. Omkring 200 noggrant utvalda gäster från design, mode, turism, media och business hade bjudits in. Yongyang, som kallar sig Kenex, är gift med en svensk Fredrik, som tidigare jobbat på svenska exportrådet och nu på SEB. (Varannan månad etablerar sig ett nytt svenskt företag här). Varje fredag spelar han trummor i ett lokalt jazzband, som Shenet tjejerna fick njuta av på fredagkvällen innan. Kenex har gjort ett fantastiskt jobb. Hon jobbar till vardags som varumärkeskonsult, och önskar bland annat att Designhouse Stockholm ska etablera sig i Shanghai. Det är hon och Maria Forssén som tillsammans skapat denna nya plattform, Shanghai-Stockholm, och de har nu planer på fler platser i världen. Det blev en lång eftermiddag. Först en konstruerad svensk-kinesisk paneldiskussion om kvinnligt ledarskap i Sverige och Kina, som försvårades av språkförbistringar och därför kunde ha kortats betydligt. Elin af Klintberg och jag hade inbjudits som svenska huvudtalare om svensk design och trender. Programmet avslutades med modevisning med kinesiska designern Li Hong Yan och svenska Bea Szenfeld. Beas visning var fylld av humor och vintage, kaniner och fåglar. Tyvärr bekräftades fördomarna när det gällde den kinesiska visningen, som sneglade mot väst, gäsp, och inte tog ut svängarna.
Bakom hela resan stod Lotus Travel Holding. Chefen Elby Kwok Drewsen var rörd till tårar på scenen när när hon delade med sig av sin ursprungliga vision. Hon ville inte bara skyffla turister, utan ville åstadkomma verkligt utbyte och möten mellan människor och business. Nu hade det äntligen gått i uppfyllelse.

Från Made in China till Created in China - Jan Staël von Holstein



Professor Sigfried Wu - Dean för arkitektur, design och stadsbyggnad röker Double happiness cigaretter


Mao hälsar fortfarande eleverna välkomna till Tongji university



Fredag 30 november: Tongji Universitetss utbyte med Sverige

Besök på Tongji universitet med ringa 60 000 elever. Fakulteten för arkitektur, design och stadsbyggnad några tusen, jag tror det var 6000 elever. Det finns idag ca 200.000 designstuderande i Kina, och man säger att det finns 300.000 designer. Kvantitet är förstås inte samma sak som kvalitet, men siffrorna svindlar. Tongji universitet har utbyte med Konstfack i Sverige och inleder nu också ett speciellt samarbete med KTH och Konsthögskolans arkitekturlinje. Chalmers är på ingång. Genomgående tema miljö, hållbar utveckling och stadsbyggnad. Jag höll ett föredrag om svensk design för eleverna. Därefter fick vi vara med om Jan Staël von Holsteins installationsceremoni som gästprofessor vid universitetet. Han ska föreläsa om varumärken och branding. Jan är en globetrotter som jobbat med branding i hela världen och bott där det händer genom åren: New York, Italien, Stockholm, London och nu halvårsvis i Shanghai.
Tongijis Dean, professor Sigfried Zhiqiang Wu imponerade stort. Ingenjör utbildad i Tyskland, som dessutom är huvudansvarig för planeringen av världsutställningen i Shanghai 2010 – BETTER CITIES, BETTER LIFE. Unikt att en professor får denna position. Han är en av de representanter för en yngre generation (född 1960) som har studerat länge utomlands, som som efter den "förlorade" kommunistgenerationen idag får stå i täten för hela planerings- och förändringsarbetet i Kina. Hans visioner gick långt utöver våra gemensamma projekt eller själva världsutställningen och han kände tydligt ansvar för utvecklingen och miljön. Bara genom att se hans sätt att röra sig bland eleverna och lärarna kunde man känna hans pondus och kraft – trots att han var totalt informell, ledig, leende och charmig. När det gällde samarbetet med Sverige var han entusiastisk. År 2000 fanns inget som helst samarbete, men idag löper hur många linor som helst, mellan skolor, studenter, städer – allt kretsar kring nya städer och hållbar utveckling. Vår härvarande generalkonsul Lars Andreasson arbetar hårt för att stärka relationerna och gör det med framgång. Nu hoppas alla att Stockholms stad ska stötta det projekt "Stockholm Waterplant" som lärare och elever från Konstfack och Tongji har arbetat fram tillsammans inför världsutställningen 2010. Lars Andreasson var dock inte särskilt optimistisk, trots att alla världens städer står på kö för att komma in. Dörren står helt öppen för oss. Det gäller att Stockholm också vill!
Professor Wu berättade att det var tack vare Sveriges generalkonsul som var här i slutet av 40-talet som de europeiska byggnaderna kunnat bevaras. Inför kommunismens övertagande, då Mao ville utplåna allt och börja om från början, samlade svenske generalkonsuln ihop alla andra konsuler och gjorde en uppvaktning till regeringen som ledde till att några av de främsta europeiska etableringarna kunde bevaras. Vi får åka hem och ta reda på vem det var.

Shanghai Skyline by night


Oriental Pearl TV Tower





Lik Tokyo?

Själv känner jag inte alls likheten med Tokyo, förutom drömmarna och pulsen. Olikheterna är för många så väl arkitektoniskt, färgmässigt som människorna man möter. De skriande gapen mellan fattiga och rika till exempel. Till skillnad mot i Tokyo, där eleganta och värdiga taxichaufförer, hissflickor och trafikpoliser faktiskt har en försvarlig lön. Allt är rent, putsat, varje bil. Inställningen till västerlänningar skiljer likaså. Trots den artigt vänliga skölden hos japanerna, kan den likaväl dölja ett förakt för oss vulgära västerlänningar. Här tas vi emot med oförställd beundran och öppna famnen. Det påminner mig nästan mera om Brasilien, denna glädje parad med en tillvaro på liv och död, mörker och ljus. Livet hänger på en skör tråd, mitt i färger och optimism. Idag finns många fattiga, men man håller på att ta sig ur detta tillstånd och om bara några år räknar man med en drastisk ökning av medelklassen. Som i sin tur blir nya konsumenter med nya krav på förbättrad livsstil, nya behov. Snart vill 1 miljard kineser ha egen bil – då måste miljölösningen vara på plats!

Fredag 30 november i Shanghai

Allra första gången i Shanghai. Överväldigande. Denna 17-miljonersmetropol, som bara funnits som stad i ca 150 år. Uppbyggd i ett deltaområde, framför allt av europeerna med blomstringstid i början på 1900-talet – Paris of the east. Kineserna hårt åtgångna i perioder tidigt av opinum och senare brutalt av japaner. Nedgång från 1949 med kommunisteran. Idag återuppstånden igen i en fullkomligt exploderande stadsutveckling. Förändringsbenägenheten och pionjärandan påtaglig. Gamla stadsdelar grävs ur och ersätts för varje minut med nytt. Arkitekternas och byggherrarnas lekstuga. Shanghais numera berömda Skyline Pudong med sina rader av skyskrapor fanns inte överhuvudtaget för några år sedan. Kitchiga Otriental Pearl TV Tower lyser som kännetecken i olika kulörta färger på kvällarna. Jinmao Tower, tills för några år sedan en av världens tre högsta byggnader (Dubai bygger nu mycket högre) byggs nu om av en skrapa strax bakom. Ikväll ska vi upp på 87e våningen i Grand Hyatt och ta en drink. Penisförlängare, javisst, men som Fredrik Härén sade i sitt hyllningsföredrag om Shanghai häromdagen. "Det är här drömmar fortfarande dröms. I Sverige tror vi att vi är klara. Vi har drömt färdigt". Trots miljöhotet och den skrämmande utvecklingen i Kina, dras samtidigt all ny teknologi hit. Av nödvändighet. Man experimentbygger nya miljövändliga städer och man är befriad från traditioner. Mer komplicerat än så förstås, men värt att tänka på. En ung svensk designer, som jag träffade på Shenet launchen menade att Shanghais energi påminde henne om Tokyo för 8 år sedan. Entusiastiske unge Stefan Dellström från Pixelperfect Designbyrå funderar som bäst på om han ska bo i Shanghai och arbeta i Tokyo eller om han ska bo i Tokyo och arbeta i Shanghai. Angenämt val. En av deras jobbutmaningar handlar om att göra bra webbsidor som passar för mobiltelefonerna, eftersom man både i Japan och Kina hoppar över steget att ha egen dator hemma. Allt görs i telefonen. Genomsnittslivet för en mobiltelefon här är tre månader. Man talar om 16 säsonger per år i modesvängningarna i stället för 4.

Ankomst flygplatsen Shanghai


Fredag 30 november - Shenet till Shanghai

En imponerande delegation på 33 resenärer från Sverige landade i Shanghai fredagmorgon för att delta i Shenets lansering i Shanghai. Designmanagementkonsulter, itexperter, grafiska formgivare, modeformgivare, elever från Beckmans och Konstfack. En brokig skara med design som gemensam nämnare. Jag var inbjuden som en av de svenska huvudtalarna tillsammans med Elin af Klintberg, chefredaktör från Plaza magasin. Ett jättejobb ligger bakom arrangemanget. Eldsjälen bakom det hela är outtröttliga Maria Forssén, som grundat Shenet tillsammans med Lotus Travel, som satt ihop resepaketet. Nuär det Shanghai som gäller.