Friday, November 14, 2008

Designbar Norrland

Igår hölls sista Designbaren för i år på Nordic Light. Denna gången var temat Norrland. Med jämna mellanrum ordnar vi designbar i samarbete med Sveriges designer och Mötesplats mode&design/Konstfack Transit. Alla som sysslar med formgivning är välkomna att träffas och mingla. Varje gång bjuds en designer eller designgrupp in att visa upp sig. Från Norrland kom Petter Hollström, och visade sitt varumärke Odeur. Kläder som inte har en visuell logotyp, utan kännetecknas av doften i plaggen. Doften håller i ungefär 10 tvättar. Håll utkik efter Petter! Vi återkommer snart med datum för nästa års Designbarer. Varmt välkomna!

Hedersgästen Petter Hollström, representanter för Svensk Form och Nordic Light Hotel + DJ Sloboban


OEDUR - mode med doft i stället för synlig logga


Kultur som dörröppnare till Asien

Årets Kulturexportseminarium handlade om Kulturexport till Asien. Kulturexportseminariet arrangerades nu för tredje året i följd av SEK - Svensk Exportkredit. Jag var inbjuden som en av talarna tillsammans med Tommy Kullberg, som introducerat IKEA och H&M nyligen till Japan, Peder Jonsson från Kreab, Pär Ahlberger, Sveriges ambassadör i Singapore och Ronald Jones, professor från Konstfack som talade om Indien. Ett hundratal deltagare samlades i Nalens lokaler, många från SEK, Exportrådet, UD osv, mest från officiellt håll, näringsliv och mindre från kulturhåll. Lite för liten tonvikt på KULTURENS betydelse för exporten, det blev mera om hur svenska företag kan etableras i Asien och kulturella skillnader i affärsetik osv. En summering är att vi måste bli bättre på att främja vårt varumärke i Asien, att inte vare så rädda för att gå in på den kinesiska marknaden och att ta tillfällen i akt till större närvaro i Asien, nu när alla dörrar öppnas. Bilden som stannar kvar efter dagen är alla de kilometerlånga ringlande köerna som fortsätter i Tokyos olika stadsdelar för såväl IKEA som H&M. Tommy Kullberg, som hjälpt till med etableringarna, är en smittande talare och visade smått fantastiska bilder från köerna. Unga tjejer som övernattat för att komma in efter 11 timmars köande till nya trendbutiken H&M som öppnade i coola stadsdelen Harajuku förra veckan. H&Ms personal hade laddat med mat och en hel lastbil med vatten till de törstande köerna. Eftermiddagsseminariet avslutades med mingel och tilltugg. Själv hoppas jag få stöd och engagemang inför Swedish Style in Tokyo 2009 - då vi firar 10-årsjubileum.

Lydia Capolicchio duktig och trevlig moderator



Framtida utmaningar i Indien, Japan och resten av världen


Många gamla bekanta bland talare och publik



Dansanta skyltar på toaletterna på Nalen


Samtal om Mode och Juridik på Tekniska museet i onsdags

Tekniska Museet visar just en utställning LIKT UNIKT, som genom olika exempel diskuterar frågor om plagiat, mönsterskydd, upphovsrätt osv Därför passade det perfekt att förlägga vår kväll om immaterialrättsfrågor där. Vi samarbetar ju sedan ett par år med Patentbyrån Brann , vilket betyder mycket för våra medlemmar, både genom samlad och enskild rådgivning. Varje tisdag förmiddag har Brann en hotline per telefon dit våra medlemmar kostnadsfritt kan ringa för att få råd. Ett 80-tal hade sökt sig till Tekniska Museet i onsdags för att lyssna till samtal mellan modeformgivaren Camilla Norrback och Branns Expert på mode och varumärken Anna Rydebjörk. Det gav en fin inblick i vilka utmaningar och möjligheter som en mindre kreatör måste tänka på under uppbyggandet av ett varumärke. Efteråt fick vi se utställningen, mingla och Branns experter erbjöd individuell konsultation. Verkligen roligt att så många tog tillfället i akt och utnyttjade dessa. Många hade laddat med färdig frågor och Moa Askergren, som är Svensk Forms kontaktperson på Brann, och hennes kollegor fick fullt upp.

Branns duktiga medarbetare ledde samtalet med Camilla Norrback




Träffade dalasystrarna Emy Little som gör mjukisfolkdräkter till barn



Mamman som uppfann en genialiskt enkel molekylmodell till sin blinde son, och första pace makern



Wednesday, November 12, 2008

Planeringsmöte inför Milanomässan - Swedish Process

Vi laddar nu för en rejäl satsning på svensk design under möbelmässan i Milano nästa år, under namnet "Swedish Process". Tack vare Guilio Cappellini får vi tillgång till allra bästa läget på stan i Superstudios, Zona Tortona, mitt i smeten. 800 kvm. Om vi tar tillräcklig höjd har vi chansen att göra kraftfullt avtryck. Det är Charlotte Wiking, ansvarig för Stockholm Furniture Fair, som har tagit intiativet, Svensk Form står som avsändare/projektägare och arkitekten Peter Ullstad och hans medarbetare på Codesign står för gestaltning och projektsamordning. Utställningen fokuserar på processer, produktutveckling, material. Storytelling och upplevelser. Besökaren möter snarare en känsla av Sverige eller något svenskt. Människor och berättelser. Konceptets ledord "process, innovation and sustainability told by small stories" kommer att styra urvalet av deltagande företag och formgivare. Superstudios, som har en hög konstnärlig ambitionsnivå och har välkomnat projektet. Det får inte bli en mässa där varje företag visar upp alla sina senaste mängder produkter, hellre en enda produkt och berättelsen bakom. Tillkomsten, bakgrunden. Helhetsgestaltningen är viktig. Utställningen äger rum i Milano 22-27 april 2009. Igår träffades vi i ledningsgruppen och lunchade med VisitSwedens VD Thomas Brühl, för att höra om de var intresserade av deltagande, eftersom de också arbetar med nationbranding, där design är en av deras främsta verktyg för höja Sveriges attraktionskraft. Vi söker nu många fler samarbetspartners och naturligtvis PENGAR! Sponsorer, företag med koppling till våra grundmaterial, och givetvis de mest intressanta företagen som kommer att få vara med. Snabbt och intensivt arbete pågår. Hotellrummen måste bokas nu, det börjar redan bli fullt!

Tuesday, November 11, 2008

I dag onsdag, pratar vi mode och plagiat på Tekniska museet

Tekniska museet pågår nu en utställning om plagiat och kopior: Likt och Unikt. I samarbete med dem och Brann, vår samarbetsfpartner om immaterialrättsfrågor, arrangerar vi i morgon kväll ett samtal om mode och juridik. Hur skyddar man sina idéer? Vad ska man göra när man hittar en kopia av sitt plagg? Med flera kollektioner att lansera per år kan det som modeformgivare vara svårt att hinna fundera över juridiska frågor. Experter från Brann samtalar med modedesigner Camilla Norrback om möjliga förhållningssätt till varumärkesbyggande, upphovsrätt, mönsterskydd och inspiration.

Efter samtalet får man titta på utställningen och våra experter från Brann ger kostnadsfria konsultationer. Vi har arranerat detta tidigare, vilket varit mycket uppskattat av våra medlemmar. Varmt välkomna! Kl 18.00, Tekniska Museet Stockholm

Utsikt från mitt fönster - vart tog solen vägen?


Sunday, November 9, 2008

14e omgången av Pecha Kucha på Berns

Alltfler och helt nya besökare kommer till våra pecha kucha-kvällar på Berns. Det är en fenomenal umgängesform. Talade mycket med upphovsmännen Mark och Astrid nu när jag var i Tokyo, för att se hur vi ska kunna utveckla det vidare, hålla hårt i konceptet och rättigheterna, samtidigt som vi välkomnar spridning. Icke-kommersiell spridning. Alltfler vill göra pecha kucha, men följer inte grundmallen och i vissa länder försöker man tjäna pengar på idéen. Läs mera på Pecha Kuchas officiella ooch nya webb.

Hursomhelst, den här kvällen hade vi följande talare, Masaaki Oyamada - Graphic designer, JapanKatarina Lennmarker & Åsa Riton - Art Battle Annica Sigfridsson - Kultur- och scenkonstproducentDizel & Sate - Slobodan Zivic och Thomas Berger, även kvällens DJStaffan Johansson - Kreativ entreprenörJennifer Leonard - Design Critic and writerAnders Wilhelmsson - Pee Poople.

Jag hade speciellt bjudit in Jennifer Leonard, som just nu jobbar på IDEO i London. Jennifer är en spännande skribent och curator, som bland annat var medförfattare till den omvälvande Bruce Mau-boken Massive Change. Publika gemensamma miljöer, arkitektur och design i samarbete och ett humanistiskt perspektiv är kännetecknande.

Japansk grafisk designer och Arkitekten som ska rädda världen



Återfallsentreprenören Staffan Johansson och Brunflofödda scenproducenten Annica Sigfridsson


Special Guest Speaker Jennifer Leonard from IDEO London


Art Battle och Dizel & Sate



Graffitikonstnärerna Växer och SK82


Stor och generös publik som nu lärt sig sitta på golvet Pecha Kucha nr 14


Tokyo Design Week och Swedish Style in Tokyo 2008

Äntligen, en dryg vecka försent, har jag lyckats klara att lägga upp bilder från min Japan-resa till årets Tokyo Design Week. Scrolla ner om ni orkar. Lite synd, för bloggandets karaktär försvinner ju, när man samlar ihop allt till en bunt i stället för ögonblicksbilder på plats. Hursomhelst, så var det viktigt att finnas på plats, inte minst för att säkra inför 2009, då vi firar Swedish Styles 10-årsjubilieum i Tokyo. Det stod helt klart att alla våra gamla vänner och sponsorer vill vara med och göra en kraftsamling. Gäller bara att få ihop en struktur som fungerar. Planen är också att ta dit UNG + en massa andra events. Caroline Heiroth sköter den skandinaviska närvaron av svenska möbel- och produktföretag och bokar redan nu upp det ultimata läget. Teruo Kurosaki bildar en stiftelse ”Swedish Style forever” med sustainability-temat högt på agendan, som bygger på vårt ursprungskoncept för Swedish Style in Tokyo. Sharing, not showing off. Förutom ett dygns avstickare till Kagoshima, dit jag inbjudits av ett sjukhus för att hålla föredrag på temat ”Design och Hälsa”. De vill arbeta helt nytt med åldringsvård och demens och ser på Sverige som en modell. I övrigt i Tokyo satsade jag på att bekräfta relationerna med våra supportrar och sponsorer, viktigt i Japan att alltid hålla kontakten, träffas, äta middag, byta presenter… Tokyo var som vanligt fullt denna intensiva designvecka av internationella besökare från hela arkitektur- och designvärlden. 100 % design tokyo, Designtide Tokyo, Tokyo Designers’ week och Tokyo Design Flow . Vi höll vårt party i samarbete med Design Flow. Tokyo Designtide var helt genialiskt gestaltat med mjuka tyg/pappersväggar som utgjorde de semitransparanta väggarna. Jag hann knappt till 100 % design, men hörde av många att det tyvärr saknades en helhetsinramning, och produktöverflödet var kvävande. Bland mina största upplevelser i veckan var utställningen Second Nature av Tokujin Yoshioka. Han forskar ständigt vidare i teknik och material. Här i ett experiment med en kemikalisk process, där naturen fått skapa möbler ur kristallformationer som växt fram till olika musikstycken. Subtilt, poetiskt och naturligtvis perfekt i den vackra Tadao Ando-byggnaden där Issey Miyake skapat designcentret 21_21 Designsite i nya området Tokyo Midtown Area.




Här följer min Swedish Styletext i Designflow-katalogen:

SWEDISH STYLE IN TOKYO 2008: SAVING THE PLANET IN STYLE

Swedish Style in Tokyo was born in 1999 and has continued as a yearly event in Tokyo ever since. I had the priviledge to live in Tokyo at the time, my husband serving as a Swedish Ambassador in Japan. It started out of genuine interest from our Japanese friends, wanting to know more about Swedish contemporary culture. Together with them, we simply brought lots of artists and the latest within Swedish Fashion, Film, Photography, Design, Art, Music and Food. This as a way of sharing our current lifestyle. As a natural continuation, we later organized an event ”Tokyo Style in Stockholm” in 2004.

Thanks to the enthusiasm and support by our Japanese partners, the Swedish Style in Tokyo event lives on every year, even with different Swedish organizers at the steering wheel. In recent years with focus on design and in connection with the Tokyo Designers’ week.

Swedish Style this year follows the originial motto ”More people than products” bringing several young designers to strengthen the ties for continued exchange. 2009 will be the 10th anniversary of Swedish Style in Tokyo and we are preparing several exhibitions and events.

The theme we are all gathering around these days is Sustainability. It is not just a trend. We are facing the biggest challenge for mankind, to save our earth, our home. There is no choice. We have to save ourselves. It is about longlasting quality of life. Within the design field, we are now experiencing a forceful shift away from the individuaIistic perspective to a more collaborative and community oriented vision. There is a stronger social engagement and different disciplines are working together to find new solutions, starting with our urban lifestyles. Designers are an important link between consumers and producers and can influence the production process.

We are faced with the hard facts, but we are not making the necessary changes in our lifestyles. As humans we will continue to be ridden by passion and make emotional choices, we will keep doing what we love. Consumption will not stop and we will not stop to travel, but we have to find new ways. The changes have to come from within. Artists and designers with their non-linear and creative thinking have an vital role to play here. Promising initatives on individual levels are taken world wide.

We have to believe that all of us can contribute. Small steps will make the big changes
Let’s celebrate this new way of thinking. Let’s save the planet in style.

Ewa Kumlin
Founder of Swedish Style in Tokyo
Managing Director of Svensk Form
The Swedish Society of Crafts and Design

Among the Swedish Participants:
Don’t feed the Swedes: Gustaf Kjellin & Andreas Aaltonen, Syjuntan: Aia Jüdes & Anna Bergholm, FRONT, Olle Toftenow, Katrin Greiling, Ottil Säfwenberg, Gustaf Karlsson Frost, Annelie Karlsson, Juvelen
Project manager Swedish Style in Tokyo: Caroline Heiroth, www.swedish-style.se

Thanks to:
Design Tide and Teruo Kurosaki, Nordic Light
UN Tokyo, EU JapanFest, Beauty Pollen, Takasago Thermal Engineering

Kurosakis restaurang SMOKE på Omotesando, som ska användas för Swedish Style nästa år


Skål för Swedish Style Forever Foundation


Förberedande Swedish Style möte



UN University perfekt platsen för Swedish Style party - Saving the Plane in Style


Syjuntan slår till igen i Tokyo - UN University Swedish Style party


Punkiga hårprydnader av Wåhlstedts garner




Olle Toftenow och Don't Feed the Swedes installationer


Swedish Styles främste tillskyndare Teruo Kurosaki i Swedish Style T-shirt och Mark Dytham i annan