Sunday, December 21, 2008

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR - PÅ ÅTERSEENDE I JANUARI


ÄNTLIGEN EN CHEF TILL ARKITEKTURMUSEET

Så kom då äntligen beslutet om en ny chef till arkitekturmuseet. Skönt att denna långdragna beslutsprocess nu fått en lösning. Var med på presskonferensen igår på Arkitekturmuseet när Kulturministern presenterade den nya chefen Lena Rahoult. Hon gjorde ett gott och säkert intryck, och visade öppenhet för att lyssna på huvudaktörerna. Hon fick förstås- som väntat- en del ifrågasättanden från arkitekterna om sin brist på kompetens inom arkitektur,men menade att det inte behövde vara ett problem om hon försåg sig med rätt kompetenser. Dessutom finns ju den kunskapen redan i huset. Nu ville hon ha arbetsro i några månader för att komma igång och se på helheten. Lena Rahoult är en driftig entreprenör som gjort ett fint och framgångsrikt jobb med att bygga upp Designarkivet i Pukeberg och vi har haft tillfälle att samarbete med henne vid ett par tillfällen tidigare. Nu håller vi tummarna för att Arkitekturmuseet får ny luft under vingarna och kan ta höjd i utställningsverksamheten.

Se pressreleaser på regeringens webbplats:
Ny chef till Arkitekturmuseet
Arkitekturmuseet får nytt insynsråd
Arkitekturmuseet får utvidgat uppdrag

Som ni ser finns Svensk Form representerat i insynsrådet för den nya verksamheten, vilket är bra. I enlighet med Rådets rapport kommer Svensk Forms officiella mötesplatsuppdrag gradvis att gå in i Arkitekturmuseet, i sin helhet från 2010. I vårt regleringsbrev från Kulturdepartementet, liksom i Arkitekturmuseets regleringsbrev, står tydligt formulerat att Svensk Form och Arkitekturmuseet tillsammans ska arbeta fram en strategi för hur Arkitekturmuseet ska driva mötesplatsuppdraget för form och design. Det tar vi tag i nu efter årsskiftet. Målet är förstås att skapa en tydlig och kraftfull arena för publiken. Visserligen är detta snålvarianten på det scenario med en stärkt plattform för arkitektur, form och design som förespeglats under några år. Men det är i alla fall äntligen ett genombrott. Från 2010 stärks Arkitekturmuseets budget med 10 miljoner SEK:Och vad händer då med oss? 2008 har präglats av genomgripande omorganisation inom Svensk Form. Vi går nu in i en ny era 2009. Vi stärker vår ställning som oberoende och opinionsbildande medlemsförening, vilket blir något av en förskjutning i inriktningen, med mindre myndighetsinriktning och större självständighet. Med koncentrerad personalstyrka flyttar vi in i nya lokaler i Prästgården ett stenkast från Arkitekturmuseet. Det firar vi med invigningsfest den 4 februari.

Vi kan glatt konstatera att medlemsantalet har stigit till nästan 6000. Engagemanget blir allt starkare och vi är också nöjda att välkomna våra två nya regionalföreningar i Stockholm och Gävle. FORM, som sparkade igång sin nya tillvaro med ett fett Dalanummer, tar nya språng under 2009.
Nu packar jag resväskan, låter bloggen vila över helgerna, och far iväg med familjen från julmat och klappar till värme i Bali för att ladda inför nästa år. Tack för i år. God Jul och Gott Nytt År! Vi hörs i januari.

Lena Rahoult ny chef för Arkitekturmuseet


Rådet sätter punkt

Rådet för Arkitektur Form och Design har nu levererat sin sista två rapporter rapport och bjöd in till avslutningsmingel på Bloms bar igår. Deras uppgifter går nu över i Arkitekturmuseet. Ordföranden Sven-Olof Bodenfors höll avslutningsanförande tillsammans med huvudsekreteraren Claes Eriksson. Blandade känslor. Övriga ledamöter i rådet, varav flera på plats, har varit Kersti Sandin-Bülow, Päivi Ernkvist, John Grieves, Monika Gora, Christer Malmström, Anette Sand, Erland Ullstad, Stina Nilimaa Wickström samt Anna Rygård, Jonas Olsson och Lisa Daram som alla funnits på kansliet. Glatt och trevligt tillfälle innan helgerna att träffa en stor samling från arkitektur, form och design från offentligt och privat håll. Många samtal handlade förstås om Arkitekturmuseets nya roll.






Words divide, images unite

Kick-off middag för Design den Haag 16 december. I Haag satsar man stort på Design and Governance. Startkapitalet från staden Haag är imponerande 10 miljoner kronor. Konceptet som arbetats fram av Ed Annink, går ut på ett 10-årsperspektiv, då Haag vartannat år ska samarbeta med olika städer, Berlin, Stockholm (2012), London, Rom för att resultera i en slutrapport med förslag till EU år 2018, då Haag är Kulturhuvudstad. Tyvärr låg dimman tät över Amsterdams flygplats dagen för kick-off-middagen och förhindrade flera inkommande flyg. Jag bar därför tyvärr ensam representant från Stockholm. Vi får försöka bjuda in dem till Stockholm under International Design Week i stället. Träffade många viktiga kollegor från de sagda städerna. Roligt att se hur holländarna har så stark förankring i sin visuella designhistoria, stolthet över sina frimärken, sedlar, postverkets historia, grafisk design överlag. Som en självklar del av den nederländska identiteten. Ungefär som möbeldesign hos oss. Intressant också att iaktta den självklara kopplingen mellan ekonomi och kultur. Exempelvis var det en gemensam talesman i staden för finans och kultur.

Kultur och finans hänger självklart ihop i Haag



Richard Meiers City Hall i Haag - The White Dinosaur


Decoding the Nordic Design DNA

Hur ska vi repositionerna nordisk design internationellt? Ett av diskussionsämnena när Nordiska Ministerrådet hade kallat in oss representanter från olika nordiska designorgan till ett brainstormingmöte i Köpenhamn den 15 december. Kan vi göra en gemensam nordisk designutställning i Shanghai 2010 i samband med World Expo? Peer Eriksson och David Carlson från Designboost var inbjudna för att ta fram ett första koncept som vi kunde diskutera. Fortsatt tema ”sharing design knowledge” och sustainability. Nyttigt och bra möte. Ett dilemma blir att det måste till finansiering från respektive land om det ska kunna bli något, då Nordiska Ministerrådet inte har tillräckligt med finansiering för en helhet. Det kan krocka med intresset av de nationella paviljongerna för respektive land. Men vi försöker ta ett steg till. Vi fick också en presentation av den härliga danska paviljongen, ritad av BIG, med charmige arkitekten Bjarke Ingels som idespruta, som bland annat drivit igenom att Den lilla havsfruen ska lämna sin sten i Köpenhamn för att flyttas till Shanghai under de sex månader världsutställningen pågår. Första gången som hela danska folket engagerat sig i diskussionen om världsutställningspaviljongen. Det har till och med lett till diskussion med allmän omröstning i parlamentet. Se bara hur vi människor är beredda att slåss för våra nationalsymboler.


Nordiska deltagare i Köpenhamn 15 december




Danskt Design Center


Lucia i Dalarna

Lagom till Lucia satte vi på oss glittret och bilade upp till Dalarna, Aia Jüdes och jag. Sol, snö och gnister hela vägen upp. Brasiliansk samba på full volym, samtidigt som vi rattade mot Björbo i skön kontrast. Jag skulle hälsa på mamma och Aia ville fortsätta sina kontakter med lokala hantverkare, framför allt inom näverslöjd, för att jobba vidare med haute coutureinspirerade väskor i näver. Förnyat perspektiv att åka runt i bygden och träffa människor som jag känt i hela min uppväxt, som nu visar upp vad de slöjdar med i sina stugor. Det blev förstås också kaffe med härligt doppa överallt. Värmde gott.




Kaffe med härlig duppa överallt


Hos näverslöjdaren Rauno Uusitalo i Gagnef


Res-Edvin Persson, gamla Konsumföreståndaren, svarvar numera smörknivar


Margit Lindholm gör fria blommor av allt hon hittar - nya kronbrudar på väg


Lägg till bild

Margit och John visar vad naturen ger