Tuesday, September 4, 2007

Bara tjejer

Oj, bara tjejer! Staffan Bengtsson hajade till när han satte sig ner på Svensk Formpersonalens strategidag, för att presentera sig och Sandra Nolgren och deras intentioner med FORM. "men det är kanske så här det ser ut i formvärlden, det är er vi skriver för" En ny marknadsundersökning visade att vi har fler kvinnliga medlemmar, och många aktiva inom form och design mellan 30 och 60 år. Action krävs nu för att nå yngre generationen också, samtidigt som vi måste vårda dem vi har.


Samtidigt har vi flera historiska projekt på gång, och både styrelsen, FORM-redaktionen och internt i personalen är alla eninga om att vi ska ta fram vår unika historia och analysera och använda den för att förstå samtid och framtid. Inget är så fascinerande på våra planeringsdagar som när Anita Christiansen på våra planeringsmöten visar bilder ur det rika designarkivet. Vara Undvara på 70-talet. Susanne Helgesson undrade var alla intellektuella och samhällsengagerade formmänniskor tagit vägen idag?
Projekten är många, bostadshistoria för Formens Hus, artikeldatabas från FORM, digitalisering och tillgängliggörande av ytterligare foton, och så ett av det roligaste, som vi började igår: att filmdokumentera de äldsta nyckelpersonerna inom svensk 1900-talsdesign, tack vare finansiering från Erling Perssons Stiftelse. En härlig fyrklöver med våra kunnigaste journalister kommer att göra intervjuerna. Hedvig Hedqvist, Rebecka Tarschys, Monica Boman och Kerstin Wickman. Jag bjöd på uppstartsmiddag-möte hemma igår. Det är en fröjd när de öppnar sina mentala uppslagsböcker, man skulle kunna lyssna hur länge som helst. Det ska vi också göra. Filmaren Mikael Agaton gladde sig åt att äntligen få göra de där långa uttömmande intervjuerna som aldrig tillåts på TV, när kanske det allra intressantaste dyker upp efter två timmars samtal. Vi måste också se till att intervjuarna blir intervjuade själva, i många timmar.

No comments:

Post a Comment