Thursday, September 13, 2007

Svunnen tid i Dala-Floda

Mark is coming to town - makes me so happy

Vissa dagar blir bara så oväntat bra – strålande sol i morse, första mailet med meddelande från Mark Dytham att han kommer till vår Pecha Kucha. Min bäste vän från Tokyo, brittisk arkitekt som startade hela Pecha Kucha konceptet i Tokyo 2003 tillsammans med sin arkitektpartner Astrid Klein. Han har en smittande energi och miljoner projekt på gång, nytt hotell, och just avslutar Wonder Rooms på Selfridges i London. Sedan fortsatte det i samma takt med oväntade guldkorn, Mats Theselius som är pappaledig och ute och drar barnvagnen på stan ringer och tipsar om en fantastisk ung rockartist som jag måste plocka upp: Motoboy. Fann honom genast på Myspace – sjungande i falsett med elgitarr och röda läppar. Något för Tokyo!! Vid lunchdags dök så kurdiske konstnären Madhat Kakei upp och visade senaste projekten i videon, meditativa filmer om tid. Skickade honom genast till Bonniers Konsthall som just öppnat sin ögonöppnare "Mot Tiden" där begrepp, tid, sanning och fiktion bryts upp och ställs på ända. Man blir så lycklig att få sådan intellektuell stimulans, utmaning och helt nya dimensioner. Vi får vara tacksamma för att Bonniers, Magasin 3 och andra som med generositetet och seriositet alltid sätter konsten och konstnärerna i centrum.

Avspark Saving the Planet in Style

Kul kväll igår med publik avspark för vår Saving the Planet in Style kampanj. Pengarna är inte i hamn, men entusiasmen är inte att ta miste på. Flera nya formgivare visade smakprov på vår 70x70 vägg. Tror stenhårt på vikten av Svensk Forms roll att jobba med förmedling mellan designer och företag. Informell och familjär stämning!

En klase begåvade designer + AP-fastigheter

AP fastigheters Lennart Berg lät sig inspireras av utställning och alla designer.


Design S och Visit Sweden - bra match!


Ny bekantskap

En ny bekantskap
Fyllde dessutom ett av mina svarta hål på designkartan genom att för första gången träffa Ola Billmont, som varit med och startat så många företag, CBI osv. Jag måste vara den enda som inte vet vem han är! Otroligt att jag aldrig träffat honom förut. Ett salt, med ärliga kommentarer om designers oförmåga att tänka kommersiellt. Claes Boman kom tillbaka med nya projekt att sjösätta.

Barn på vernissage


Tre generationer Barolo, Margot hade ännu en nytänk-lampa på 70 x 70 väggen. Gärsnäs Susanne Lorentz hade sonen William med sig. Och så den alltid glada Ester, dotter till Shane Schneck och Clara von Zweigbergk.Tre snabba


Tre internationella utställningsprojekt hann vi sjösätta och besluta om vid morgonens möte när Åsa Lundberg och Anna Maria Svensson kom på besök. En om barnens rättigheter på initiativ av formgivaren Margarita Matiz Bergfelt och ambassadör Lena Nordström (Borlängekulla) från Colombia, sen Hedvig Hedqvist om 17 svenska formgivare som efterfrågas på allt fler ställen. Vi enades också om ambitionen att gradera upp utställningen Saving the Planet in Style med 80 % svenska produkter för kommande internationell turné. Vi tänker nytt när det gäller gestaltning och montrar, tänker mera dialog och site specific.


Brasilianare och biobränsle

Brasilianske presidenten är på besök i stan och har tecknat avtal med svenska staten om etanol och biobränsle. Som gammalt ambassadörspar i Brasilien var vi bjudna på middag på slottet med pompa och ståt. Härligt med hela slottet fullt av sprakande och spontana brassar. Biobränsle var förstås ett angeläget ämne som diskuterades, både från Brasilien och Colombia försöker man nyansera bilden av hur odlingen går till i de soliga länderna. Tropisk sockerbeta (alltså mycket bättre än afrikansk palm och sockerrör) kan med fördel odlas i soliga delar (ej i Amazonas där det regnar för mycket) och med svensk teknologi kombinerat med ett bättre, ekonomiskt stabilare och värdigare liv för bönderna i dessa länder, får vi så alternativt biobränsle. Jan Örwall, en övertygande företagare som hållit på att utveckla denna teknik norr om Bogota sedan slutet på 1997 lyste av entusiasm.

Kö till bageriet på Valhallavägen varje morgon! Lätt att förstå!
Fläskkorven i Riddarfjärden


Det verkar kört för badhotellet i Riddarfjärden enligt DN idag. Om inte annat har förslaget lyckats engagera hela Stockholms politiker, debattörer, arkitekter osv. Och så många invektiv, och en hel del ilska. Det kanske finns andra platser, men jag har hursomhelst skickat in en positiv länk. Jag önskar att man skulle våga fatta fler definitiva och snabba beslut i Stockholm. Även om det kanske är klokare att flytta det, så är det faktiskt så att det flyter, är miljövänligt och inte så högt som vissa vill påstå. Slank av en händelse in på Nordic Light i Fredags när just Einar Söder (70 år!) och Thomas Sandell berättade närmare om modellen.

Monday, September 10, 2007

Ny vecka

Efter familjehelg cyklar jag nu iväg till en ny vecka, med Saving the Planet in Style, brasilianske presidenten och annat stort och smått.

Godsaker

AP-fastigheter kom med tårta i fredags! Med spritsad text: "Den som väntar på något gott…" Levererad av Lennart Berg himself, Telefonplansansvarige. Vi väntar alla med samma spänning på den 20 september då vi får veta om Designcentret finns med i höstproppen. AP väntar till 30 september på oss. De har varit så bra att samarbeta med, Lennart Berg som var med oss på bench marking resa till Amsterdam, är så skön och genuint intresserad. VD Per-Håkan Westin som tyvärr går i pension till årsskiftet, reko och lyhörd.

Riksutställningar, Form/Designcenter Malmö, Stockholm Furniture Fair


Har vi råd att bygga UNG på Gotland?

Fredag var en riktig godsaksdag. Inte nog med att vi fick tårta, men inför morgonens uppstartsmöte med nästa omgång av UNG, hade tre av oss för säkerhets skull åkt och köpt fikabröd på vägen till jobbet. Alla lät sig väl smaka, Birgitta Ramdell som chefar för Form/Designcenter i Malmö, Lottie Wiking ansvarig för möbelmässan och en ny medspelare från Riksutställningar Ewa Grimlund. UNG är ett favoritprojekt för oss alla och vi vill alla fortsätta. Vi oroade oss förstås för alla merkostnader som det blir med Riksutställnigars läge på Gotland, med jurymöten, ditskick av alla bidrag, utställningsproduktion. Och vi andra ojade oss alla över detta befängda beslut, men Ewa förklarade att de anställda nu var över den fasen och att dessa hinder var till för att överkommas. Vi gör ett försök. Innevarande UNG turnerar nu till London och med oss alla till Tokyo i november i samband med Swedish Style in Tokyo.
Lunchade sedan med Robin Edman för att skriva om kriterierna för inskick av bidrag till Design S så att det blir så tydligt som möjligt. Vi hade besvär med det första omgången.