Friday, June 6, 2008

Pecha Kucha i 5 städer samtidigt

Trots solsken, långhelg och studenter, sökte sig ett hundratal åskådare ner i vår mörka nattklubbskällare för omgång nr 10 av Pecha Kucha i Stockholm. Och vi var inte ensamma, runtom i världen var den denna dag 4 andra städer som anordnade Pecha Kucha; Chicago, Seattle, Sydney och Tromsö. Febern har nu spridit sig till 130 städer, som en rörelse. Grundaren Mark Dytham ringde mig på morgonen och berättade om utvecklingen. Varje dag hålls minst 2 Pecha Kuchor runtom i världen. Just nu håller man på att bilda en stiftelse för att hålla ihop allt administrativt, utveckla webben och kunna ge stipendier till goda initiativ runtom i världen. Jag får anledning att komma tillbaka till det senare när det blir officiellt. Kvällens talare utgjorde en brokig samling, som med sin spridning i ålder och karaktärer blev en riktigt spännande kväll. Distingerade Kaj Falkman inledde med en jämförelse mellan bildspråken i haiku och manga – de unga i publiken tyckte att det var helt GRYMT! Sedan berättade Sissi Westerberg om sina socialt involverande konst- och formprojekt runtom i världen, som hon alltmera ägnar sig åt, trots stora utmaningar. Magnus Rignell, biolog i grunden, som arbetar med hållbar affärsutveckling för företag i Sustainia talade underhållande om Kina och produktionscykler och den vita t-shirtens produktionsresa. Inredningsarkitekterna Dear Clou ville vara starka och säkra och gjorde en bildöverföring av Lucy från hela världen, som så småningom landade i deras egna alter egon. Arkitekten Staffan Berglund berättade om tillkomsten på 70-talet av Simon Spies villa i skärgården, med alla högteknologiska banbrytande koncept och finesser. Efter pausen kom Shideh Shaygan, inredningsarkitekt som pendlar i yrket mellan Sverige och England. Hon visade bilder från sin uppväxt i Iran, arkitekturens utveckling parallellt med familjens och landets utveckling och gav oss en tankeställare. Jonas Olsson, från Rådet för arkitektur, form och design har samlat mängder av plastföremål från 50-60-70-talet, men har nu drabbats av överkonsumtionssyndromet, visade skräckbilder vad plasten kan förståra och nu vet han inte vad han ska göra med alla sina prylar. Åsa Lockner & Anna Livén West berättade om sin erfarenhet av bärnstensframställning från Kalingrad, en process som varit utställd hos oss på Svensk Form och vars resultat visas i vernissage i morgon på Konsthantverkarna (vi fick tjuvtitta lite). Psykoanalytikern Geoffrey Wirscubiski som helt snöat in på makramé visade sig vara en lika passionerad som skicklig estradör och fick med sig hela publiken. Till sist tipsade jag alla att ta en tur till Sundborn för att möta Karin och Carl Larsson på nytt. Bilder följer.

Stor uppslutning i Pecha Kuchakällaren trots vackra vädret ute

Utlottning av Design S biljetterKaj Falkman jämförde haiku och manga med framgångSpännande om Simon Spiesvillans tillkomst på 70-talet

Dear Clous alter egon - Luchy x 3
Hjältinnornanågra av talarna
Kvällens DJ sambadrottningen Aia i shorts och högklackatThursday, June 5, 2008

Pecha Kucha volym 10 ikväll - varmt välkomna!

Solen skiner fortfarande. Full sommar sedan flera dagar och nationaldag i morgon. Antar att alla drar till landet redan i eftermiddag. Blir lite nervös för om det ska komma någon publik in i mörkret i nattklubben ikväll på Berna för vår Pecha Kucha. En spännande och brokig samling talare:
Kaj Falkman, ordförande i Svenska Haiku Sällskapet
Sissi Westerberg, formgivare
Magnus Rignell, Sustainia
Dear Clou, inredningsarkitekter
Staffan Berglund, arkitekt
Shideh Shaygan, designer
Jonas Olsson, Rådet för arkitektur form och design
Åsa Lockner & Anna Livén West, projektledare Amber Kaliningrad
Geoffrey Wirscubski, makraméman.

Avslutar själv i vanlig ordning, i dag ska jag tipsa om Sundborn goes extreme. Välkomna! Se info på http://www.pecha-kucha.org/ Grundaren från Tokyo Mark Dytham ringde just för en stund sedan och önskade oss lycka till - idag körs Pecha Kucha i fem städer till i världen: Seattle, Tromsö, Chicago och Sydney. Samma format 20x20, med start 20.20. Finns nu i 130 städer. Mark hade många nya planer med Pecha Kucha som jag först kan berätta om några veckor.

Wednesday, June 4, 2008

Du har väl anmält Dig till Design S?Just nu pågår bygget för fullt inför Design S-vernissagen den 10 juni. Alltid god och förväntansfull stämning i huset när en utställning installeras. Gestaltningen tar form, produkterna anländer och massor av människor är i full aktivitet överallt. Utställningsarkitekterna Simon Anund och Peter Andersson bjuder på lågmäld elegans med humoristisk knorr. Skynda Dig att anmäla dig på http://www.svenskform.se/ . Seminariet med Saabs designchef är nog redan fullt nu, men kom till vernissagen på Svensk Form och utdelningsceremonin på Berns. Välkommen! Biljett 450 SEK:

Tisdag 3 juni - Formens Hus möts i Stockholm

En gång om år i juni håller Formens Hus styrelseammanträde i Stockholm. Järngänget från Hällefors med Pentti Supponen i täten körde hit med bil. VD Lars Wieselgren berättade om de långtgående planerna att bygga upp ett hållbart material- och innovationsbibliotek. Verksamheten styrs nu alltmer över mot en aktiv och levande designlaboratorieverksamhet, med workshops, möten mellan studenter, designer och näringsliv. Spännande att följa och vi får stötta varandra så gott det går i arbetet. www.formenshus.se Vi är bland annat engagerade i att bidra till en utställning om bostadens utveckling under 1900-talet från vårt historiska material.