Thursday, June 11, 2009

Sydsvenskan i dålig form

Läste ni Ingrid Sommars artikel i Sydsvenskan igår "I dålig form" ? Där hon hyllar Designboosts nytänkande och uppfriskande koncept och regeringens markering att satsa på dem under EU-ordförandeskapet i höst. Mot detta ställer hon Svensk Forms "föråldrade" sätt att arbeta med designfrågorna. Artikeln innehåller visserligen flera tänkvärda och bra iakttagelser, som vi helt skriver under på, men också flera missuppfattningar om hur Svensk Form verkar idag. Exempelvis när det gäller FORM, medlemsrekrytering anslag osv. Men främst har hon missat vår syn på designens förändringskraft för ett integrerat och hållbart samhälle. Kommer därför att skriva ett genmäle. Tycks inte heller som om Ingrid har koll på vårt nära samarbete med Designboost (som jag stött sedan starten) där i år vi även samverkar med EU-ordförandeskapet för vårt Bistro 3000-Serving the Future om mat, design och hållbar utveckling - långt ifrån gängse produktkavalkader. Se projektlista under officiella EU-webben Återkommer snarast!

Wednesday, June 10, 2009

Nu inleds det konkreta samarbetet med Arkitekturmuseet

Alla springer frenetiskt så här års mellan skolavslutningar, personalfester, jobbmöten och arbete som ska vara klart före midsommar. Jag har varit hemma en vecka sedan min resa, och jag vet knappt i vilken ände jag ska börja. Direkt förra veckan började vi med ett ekonomiskt krismöte. Även vi har drabbats av den omgivande ekonomiska krisen i form av lägre intäkter från företag än tidigare, så vi måste justera om budgeten och dra hårt i handbromsen redan i år. Annars är 2010 vår stora utmaning. Det handlar om att krympa och koncentrera. Hållbar utveckling och positionering av svensk design internationellt är fortfarande fokus, extra tacksamt nu i dessa tider när svensk design med sina sociala och humanistiska perspektiv är så efterfrågad. Jag sitter också dessa dagar i samråd med Arkitekturmuseet för att lägga upp strategin för hur Svensk Forms nationella mötesplatsuppdrag ska fortsätta inom museets arena helt och fullt från och med nästa år. Deras rapport om det vidgade uppdraget ska in till regeringen per den 1 juli, så det är bara ett par veckor kvar. Igår inledde vårt första påtagliga samarbetsprojekt med invigningen av UNG. Det blev en välbesökt och glad vernissage, med en ny publik för museet. Lovande.

I vimlet på UNG vernissage på Arkitekturmuseet
UNG svensk design i Arkitekturmuseet 9 juni - 23 augustiUNG-invigning symbolisk start på samarbetet Svensk Form och ArkitekturmuseetHugo Nordenfelt avtackas efter 16 år i styrelsen för Formmuseets Vänner av ordföranden Denise Persson


Bistro 3000 Serving the Future in Brazil

Nu har det gått precis en vecka sedan jag kom tillbaka från Brasilien, en dag efter den förskräckliga flygolyckan som förblir ett mysterium. (Jag är fortfarande omskakad av att tänka på att jag precis missade den). Det finns mycket att rapportera från resan när det gäller utbytesprojekt inom design, mat och hållbar utveckling genom konceptet Bistro 3000 – Serving the Future. Brasilien en hel kontintent som sagt med nästan 200 miljoner invånare. Jag reste alltså till Sao Paulo, Salvador, Brasilia och Rio och träffade överallt designer, kockar, miljöexperter, pr-människor, institutioner och represenanter för städerna. Bland annat framkom det att 30 % av all mat slängs, samtidigt som 72 % av befolkningen knappt har mat för dagen. Samtidigt finns alla resurser och naturrikedomar, det är ett logistik- och distributionsproblem mer än avsaknad på råvaror. Vattenrening är ett annat stort problem. I år pågår ett fördjupat samarbete med Brasilien på officiell nivå inom teknologi, innovation och business. Bland annat var handelsministern på besök i mars med en stor industridelegation och Exportrådet genomförde ett stort seminarium om Symbiocity – helhetssynen på hållbara städer, en svensk styrka och säljmöjlighet. Bistro 3000 är ju en sorts visualisering och konstnärlig gestaltning på samma tema och Futurniture har varit med och jobbat med båda koncepten. Det behövs verkligen en utställning med påtagliga produkter, goda exempel och problemlösningar att visa upp i sammanhanget så att det inte bara blir ord. Som visar den stora bilden, men samtidigt går ner på det personliga planet, något som berör och går in i hjärta och mage. Därför är just maten så bra som kommunikativt verktyg. Angår alla, och samtidigt måltiden som symbol för det goda livet. När jag träffade miljöpartiledaren Fernando Gabeira i Rio de Janeiro, som hade deltagit och verkligen gillar svenska Symbiocity, menade han dock att det var synd att det mest bara var tjänstemän och administratörer som presenterade konceptet, att vi måste tala mera om de kulturella och sociala värdena och gestaltningen för att få större attraktion och genomslagskraft. Han har själv arbetat aktivt med hållbar stadsutveckling sedan mitten av 90-talet och är en ikon som aktivist inom miljöfrågor i Brasilien sedan många år. Flitig bloggare och fotograf dessutom. Han hade sånär vunnit valet till borgmästare i Rio nyligen. Han hyser extra kärlek till Sverige, talar till och med några ord svenska, sedan han under sin tid i exil under militärjuntan var tunnelbaneförare i Stockholm. Vill gärna bjuda in honom till Sverige under Designboosten i Malmö 14-15 oktober. Svenska institutet kanske är intresserade. 2011 hoppas jag att vi kan genomföra Bistro 3000 – Serving the future in Brazil som ett verkligt samarbetsprojekt.

OBRIGADISSIMA

Queridos amigos novos e velhos no Brazíl. Acabei de chegar de minha viagem fantastica no seu grande pais, e gostaria somente com algumas palavras em portugues (sem accentos, disculpa) agradecer assim ao voces todos pela generosidade, hospitalidade e gentileza durante esta visita em Sao Paulo, Salvador, Brasilia e Rio. Tehno certeza que nos vamos achar caminhos para ter um intercambio na area do design e meio-ambiente e uma vida mais sustentavel a travez de comida e a refeicao como meio de comunicacao. Estou cheio de novos ideas e vou voltar com propostas mas concretas em algum tempo. Esperamos poder realisar um projeto sueco-brasileiro provavelment em 2011, ou mais cedo si der. Queremos tambem convidar brasileiros para Suecia e claro. Foi fantastico de voltar ao Brasil depois de quasi 20 anos fora. Tive a oportunidade de viver em Brasilia entre 1986-1991 quando o meu marido foi Embaixador da Suecia no Brasil. Ate me lembrei um poucinho de sua linda lingua. Aprendi algumas novas palavras tambem esta vez: Desafio, Enaltecer e Xepa.