Friday, September 28, 2007

Hela veckan i ett svep

Det var någon som undrade om proppen gått ur mig också eftersom jag inte bloggat på hela veckan sedan Telefonplansbeskedet. Men nejdå, så lätt är det inte att få mig på fall. Men jag har varit på en del internetbefriade utflykter, så jag tar hela veckan i ett svep i stället.
28 september Nordic Design Challenge – Designa Din egen trosa!
Börjar bakifrån med dagens pressfrukost på Svensk Form: Stora designtävlingen "Nordic Design Challenge" som arrangerats av Libresse i samarbete med JC. Svensk Form har i det här fallet endast upplåtit lokalerna till företaget, men vi har redan fått frågor på vad vi håller på. Samma reaktioner som när vi jobbade med McDonalds kaffemuggstävling, eller för den delen med Rusta Design Awards. Stora massproducerande företag, med stort konsumentunderlag som bestämmer sig för att arbeta medvetet med design. Bort med elitstämpeln..Vi kliver ut ur finrummet och släpper in design i vardagen. Vackrare Vardagsvara i 2000-talets tappning helt enkelt. Dagens verklighet. Möter nya grupper. Vi välkomnar att nya sorters företag vill ta klivet och ge arbete till formgivare. Kunnig jury – om än lite väl manlig i just detta fall, David Carlsson ordförande, Tom Hedqvist m fl. OK villkor, glada vinnare. Engagemanget har varit hur stort som helst 90.000 bidrag. Rita ett mönster till en ny trosa - Libresse började redan med att ändra på mensskyddsförpackningen. Finaliserna kom från hela Norden, och vinnare blev Camilla Nhu Quynh Bui från Norge.
Den som stal mitt hjärta var dock Harry, Staffan Bengtssons lille son, en synnerligen målmedveten ung man, som jag hoppas få träffa snart igen..

Röd tröja för Burma och tips för Designer

JC:s designer Linda gav fem bastips för dem som ville bli designers. Handfast och bra. Många av oss, men inte tillräckligt många, hade röda tröjor på oss för vännerna i Burma idag. En så enkel, solidarisk och världsomfattande symbol. Jag fick såväl ett 30-tal mails och SMS om denna åtgärd.

Juryn - JC - Libresse



Vinnarna i Nordic Design Challange



Harry stal mitt hjärta


26 september - snabbmöte med Kulturministern

Igår ett kort möte med Kulturministern som tyvärr bekräftade det negativa beskedet om Designcentret på Telefonplan. Att det nu mellan staten (närings- och kultur) och staden rådde en samsyn om att det måste vara näringslivet som först ska komma med efterfrågan och pengarna innan stat och stad kan gå in. Vi klarar oss som sagt, men verkligen synd för Sverige. Vi väntar på nya visioner. Hur ska man bäst ta tillvara på alla den fantastiska kompetens som finns i Sverige och som kan komma samhället till sådan nytta, både för tillväxt och välfärd.

Formens Hus Hällefors 25 september

Mitt i veckan åkte jag med bil över dagen till eldsjälarna i Hällefors och Formens Hus, där Svensk Form är en av stiftarna. Styrelsensordförande är Pentti Supponen, tillika kommunalråd i Hällefors. "Det finns inga nej, det finns bara sätt att kringgå dem" säger Pentti. En skön, litteraturintresserad och lyhörd pragmatiker, som brinner för Formens Hus, liksom VD Lennart Ljungberg och Lars Wieselgren. "Vi brukar komma kvällen innan för en trevlig middag med viktiga samtal. Verksamheten bygger mycket på det starka engagemanget, visioner och kraft. En bygd som har satsat sig genom kristen genom kultur och kreativitet med framgång.
Jag for bara över dagen, eftersom jag hade internationella gäster i stan, och resan i sig bjöd på naturupplevelser utöver det vanliga. Startade fem på morgonen, och fick följa gryningen in i den vackraste höstmorgon med alla dess färger. Solsken, djur och natur. Fåglarna börjar samla sig för att resa söderut, älgar, rådjur…. Hemfärden lika vacker när dagen blev kväll, lysande solnedgång i backspegeln samtidigt som fullmånen steg upp över trädtopparna i framrutan. Man ser allt när man sitter bakom ratten, det sker minsann inte varje dag.

Höstfärger under bilfärden



Styrelsemöte Formens Hus i Hällefors



Conference on Design and Sustainability - Thinking of You, Electrolux

Design och hållbar utveckling på Electrolux och SVID:s välbesökta konferens den 25 september. Hans Stråberg var lysande, insiktsfull och ödmjuk, "på 70-talet var det föräldrarna som sade till barnen att släcka lamporna för att spara energi, men nu är det barnen som säger till föräldrarna". Mycket Electrolux, naturligt nog, men också mycket nya fakta. "Visual Sustainability" är ett begrepp som jag ska lägga på minnet, Anna Valtonen från Finland likaså. Vilken pärla!

Mark Dytham och Stephen Burks på besök

Både Mark och Stephen är personligheter som utstrålar engagemang och energi. Mark jobbar på som en brottare. Stephen har en öppen och kaxig New York-stil i kombination med en humanistisk och självironisk approach. Han berättade om work shops runt om i världen som han gjort i Peru, Mexico City, Sydafrika. Den sensaste ledde till produktionen av stolar och bordserien Tatu, som vi visat i Saving the Planet in Style utställningen och som nu åker vidare för att visas i Designboost i Malmö. Alldeles för lite folk kom det till föreläsningarna som vi höll dagen efter på Svensk Form. Ett 30-tal. Synd på så rara ärter. Jag kan leva länge på deras besök.


Pecha Kucha på Berns 24 september

Veckan inleddes med att Stephen Burks, designer från New York och Mark Dytham, brittisk arkitekt bosatt i Tokyo. Mark blev min bäste vän när jag bodde i Tokyo, och han har gjort ett fantastiskt jobb för svensk design i Tokyo. Det är han och hans arbetspartner Astrid som startade Pecha Kucha i Tokyo 2003 – en japansk form av snabbsnack där formatet är förutbestämt, men ämnet kan vara helt fritt. Ett sätt för designer, arkitekter och andra att få dela med sig av sina ideer. Som att zappa på TV:n. Varje föreläsare får 6 minuter och 40 sekunder av berömmelse. Man visar 20 bilder och varje bild visas under 20 sekunder. Fenomenet har nu spritts till 100 städer.
Vi körde för första gången på BERNS, nere i nattklubben. Massor av roliga människor kom, vi tror det var mellan 400-500 gäster. Det var skön stämning, man tog en öl och stod och pratade. Det blev visserligen otroligt varmt och många lämnnade på grund av värmen mitt i, men vi har fått många uppskattande mails. Flera talare rörde sig kring temat Sustainability, eftersom det skedde i anslutning till SVID och Electrolux seminariedag om Sustainable Design, med många internationella gäster. Det var en succékväll. Vi kände oss uppspelta och inspirerade. Alltifrån Ronald Jones arkitekturritningar från utrotningslägren till Thomas Nordanstads Otsuka Museum och Mark Dytham som talade om alla olika smaker som Kit-Kats finns i Japan, Red Bean Paste och i körsbärsblomningens tid med körsbärssmak.

Kit Kat med körsbärssmak


Hasseludden Yasuragi

Japanska trummor av utklädda vägarbetare mötte oss i backen när vi skeppats i samlad grupp från Nybrokajen till Hasseludden Yasuragi. Åtta Japanskinspirerade buffetbord med fusionmat i olika rum med olika inredning. Tomas Di Leva som sjöng kärlekens lov och välsignade oss med frukter som han slängde över Yasuragis japanska badpool, där man för kvällen byggt en scen. Vänligt, generöst och sympatiskt.

Hasseludden Yasuragi 10 år