Friday, May 8, 2009

En god publik på ett par hundra samlades till gårdagens pecha kucha


Fotografen Ivar Sviestins inbjöd oss alla att delta i hans globala tidslinjegraf med människoporträtt
Om japanska singelkvinnors tankar genom fotografen Emelie Asplunds linsKerstin Wickman delade med sig av sin personliga utveckling


Helhetssyn för hållbar stadsutveckling av professor Hans LundbergBlandning av historia och informationsdesign finurligt presenterat av Olle Bergman
Underbara Hedvig Andersson och Tove Sjöberg berättade om sagan bakom Landet och Odd Mollys nya butikSpontan Pecha Kucha från unga italienska arkitektstudenten Sofia på besök i Stockholm


Kerstin Wickman omgiven av fans efter kvällens performance
Första mötet med Arkitekturmuseets nya insynsråd 6 maj
Insynsrådet får en förhandstitt på kommande infrastrukturutställningen som Hedvig Hedqvist håller iEn snabb titt förbi Halwylska palatset där italienska institutet visade modeikonerMedelklassen subventionerar sina egna nöjen

kompisarna från Kulturdepartementet, Monica Pourshahidi, Tomas Bokstad (numera Stadsrådsberedningen) och Jonas Olsson (fd rådsrapporten) samlar då och då sitt kulturnätverk efter jobbet och spelar mysiga vinylsinglar på Reisen på vissa onsdagar. Skön och avspänd stämning, ett 50-tal dök upp. Jag träffade nyvalde ordföranden Per Östling för Svensk Forms regionalförening i Stockholm, som några timmar innan konstituerat sig. Bjöd på bubbel förstås för att fira! Jag har inte fått information ännu om vilka fler som sitter i styrelsen, men tror att i alla fall Hedvig Hedqvist, Kerstin Wickman, Anna Rygård, Jonas Olsson m fl. Får snart veta. Det blir en välkommen och positv förstärkning och stark påtryckargrupp. De vässar redan pennor och argument.

Monica Pourshahidi vår designhandläggare på Kulturdepartementet spelar gamla vinylskivor med Jonas Olsson
Uppskattat afterwork mingel på hotel ReisenSunday, May 3, 2009

Peter Curman läser Kulturutredningen

Vi är många som har suttit böjda över kulturutredningen. Min gode vän Peter Curman har ägnat sig åt att att lusläsa och hitta häpnadsväckande formuleringar, som lett till en egen remissrunda på Facebook - besök den! Varsågoda, här några godbitar:


Peter Curman Läser kulturutredningen (1): "Det förekommer även att t.ex. restauranger eller barer anordnar utställningar där konstnärer har fått möjlighet att få utsmycka lokalerna. Dessa exempel visar att näringslivet har ett behov av den specifika kunskap som kulturskapare besitter". (sid. 178).

Peter Curman Läser kulturutredningen (2): "Nationalekonomen Caves poängterar att konstnären i sitt arbete realiserar och konkretiserar inre visioner och abstraktioner. Detta faktum blir en osäkerhetsfaktor som gör det svårt att veta om produkten är marknadsmässigt gångbar. Till exempel vet en artist inte i förväg om dennes inre vision är lika tilltalande för andra som den är för artisten själv."(sid. 156)

Peter Curman Läser kulturutredningen (3): "De som är verksamma inom denna bransch kan beskrivas som kombinatörer och födgenier. De arbetar i nätverk snarare än i fasta organisationer. En positiv tolkning av branschen är att den genom sin flexibla form förebådar en utveckling för arbetsmarknaden i stort." (sid 156

Peter Curman Läser kulturutredningen (4): De förvaltningsmyndigheter som vi anser ska ansvara för föreslagna sfärer,det nya Kulturrådet samt myndigheter och andra berörda statliga aktörer som arbetar med näringslivsfrämjande frågor bör--- ges i uppdrag att uppmuntra skapandet av mötesplatser för kulturföretagare, mäklare eller s.k. mellanhänder mellan kulturskapare och marknad samt att uppmuntra inkubatorverksamheter." (sid 145)

Peter Curman Läser kulturutredningen (5): "Det finns ett antal nyckelfrågor inom konstnärspolitiken som hänger samman och som knappast går att lösa. Det är först och främst den eviga frågan hur många konstnärer det goda samhället behöver för att förverkliga sina kulturpolitiska visioner." (sid. 332)

Peter Curman Läser kulturutredningen (6): "Vilken är då samtidens kultursyn? Vi har haft som motto för vår utredning att försöka ordna i det befintliga och öppna för det nya. Genom våra förslag vill vi bidra till att öppna för det nya. Det är dock framtiden som får utvisa vad innebörden av det nya är." (sid. 19)

Peter Curman Läser kulturutredningen (7):"Kulturell verksamhet kan alltså ses som en resurs för utveckling och tillväxt, inte minst inom näringslivet. IKEA genomförde 2007 ett "art event" där sex svenska samtidskonstnärer fick i uppdrag att göra varsitt verk för försäljning på företagens varuhus runt om i världen som ett led i företagets marknadsföring" (sid. 146).

Peter Curman Läser kulturutredningen (8): "Vi kan tala om en expansion av konstnärsrollen där konstnären blir medborgare, aktivist, etnolog, journalist, kulturvetare, socialarbetare, forskare, organisatör, projektledare, företagsledare," (sid. 20)

Peter Curman Läser kulturutredningen (9):"Det entreprenöriella förhållningssättet ligger nära kulturskaparens. Båda är självexploaterande och skapar själva sina egna karriärer genom sina egna projekt." (sid 148)

Peter Curman Läser kulturutredningen (10): "Absolut vodka är ett varumärke som under lång tid i sin marknadsföring suddat ut gränserna för reklam och konst, mode och musik" (sid.146)