Friday, December 14, 2007

DJ:s och gäster på Pecha Kucha


Luciadagen med Pecha Kucha på Berns

Det blev verkligen en sprakande kväll på Berns igår med alla inspirerande talare, sinsemellan så olika, och ändå hängde allt ihop på något märkligt sätt. Visserligen relaterade ju dagens tema till ljus och mörker, men det indirekt och alla hade sina högst personliga och individuella funderingar. Alla var också så väl förberedda och klarade det utmanande formatet 20 blder, varje bild under 20 sekunder. Dvs 6.40 minuter på var och en. www.pecha-kucha.org

En skön och humoristisk start fick vi genom vårt wild card, Kjell Ericsson, radioprataren Kjelleman, som avslutade med att filosofera kring förslaget till årets föreslagna julklapp GPS. Monica Förster berättade om sin misslyckade sekreterarkarriärr, tack och lov för designbranschen. Sedan kom kvällens verkliga ljusdrottning, Lena Holger, till vardags intendent på Nationalmuseum, men därtill en passionerad och kunnig pyrotekniker. Fotografen Lars Tunbjörk hade helst velat visa hundratals bilder på kort tid, och förtvivlade lite över att tvingas in i detta snabbformat. Han hade så mycket att visa! Att säga också, djupt inkännande både det ljusa och mörka hos oss. Gunnar Kaj, blomsterkungen, senast uppmärksammad för sina tårtbakelseblommor på Nobelfesten, berättade om sin passion för blommor och levande växters liv, skönhet, växtlighet och förgänglighet. Åsa och Sofia från Platina gjorde en välregisserad, slagfärdig och imponerande uppvisning, iförda varsin röd peruk. Jag avslutade talarraden på temat rött – genom strumpor och dräkter och don från Dalom- även om jag glömde hälften av vad jag tänkt. Det är jag säkert inte ensam om. Jag skulle vilja köra repris och höra alla en gång till! Det gick så fort, och många visade så bra bilder och sa mycket tänkvärt. Någon undrade om vi inte kunde köra Pecha Kucha varje torsdag. Vore roligt, men vi måste ju hinna annat också! .

Thursday, December 13, 2007

Onsdag den 12 december: Mellan Sustania och Electrolux

På förmiddagen hade vi första genomgången och workshop med företaget Sustaina, som vi just inlett samarbete med. Ett konsultföretag med ca 20 anställda i Sverige och internationellt, för hållbar affärsutväckling www.sustania.se Vår kontaktperson, Magnus Rignell, biolog i botten, matade oss med nyttig basfakta och visade exempel på företag de jobbar med som t ex Filippa K. Handfasta tips. Viktigt nu att tydliggöra vår egen interna miljöpolicy, samtidigt som vi metodiskt arbetar utåt med Saving the Planet in Style kampanjen. Genom samarbetet med Sustaina kan vi erbjuda effektiva verktyg för våra företagspoolare och medlemmar.
Efter denna späckade förmiddag, kastade jag mig iväg till Electrolux huvudkontor för att sitta med i juryn för deras 2007 Product Award. Juryn leddes av chefen Hans Stråberg, och de andra deltagarna var Torben Ballegaard Sörensen, styrelsemedlem i Electrolux och chef för Bang & Olufsen, Richard Sells från London, Chief Innovation Officer samt Margareta Norell Bergendahl, Vice VD och professor för integrererad produktutveckling på KTH. Ett pris som skapats för att främja innovativt produktutvecklingsarbete inom företaget och som delats ut under 18 år. I år lades fokus på consumer insight och consumer needs. En klass för färdiga produkter och en annan för startklara projekt och prototyper. Projektledare från hela världen hade kommit för att presentera sina projekt. Inspirerande och givande att se hur alla brinner så starkt för sina idéer och projekt, även de som varit många år i företaget. Vill höll på fram till kvällen. Resultaten kommer snart i pressen.

Sustainia - hållbar affärsutveckling


Wednesday, December 12, 2007

Tisdag 11 december - Sista styrelsen med Svenska institutet

Idag hölls sista styrelsemötet på Svenska institutet, där jag suttit med i några år nu. Martin Martinsson, som hoppat in som ordförande under sista året sedan Bengt Westerberg slutat, svingade klubban lika frejdigt och elegant som vanligt in i det sista. Vi är en av de styrelser som nu upplöses vid årsskiftet. Vi har inte haft fullt ansvar utan endast fungerat som rådgivande. Spännande personer från ett brett spektrum inom svenskt kultur och samhällsliv, se nedan. Lite vemodigt men också naturligt att sluta. Trivsam avslutning med middag på kvällen. Det har förstås varit intressant att följa SI:s resa till en varumärkesbyggande nationbranding myndighet under Olle Wästbergs ledning, med flera unga offensiva och kommunikationskunniga som kommit in i de gamla teamen för att sätta Sverige på kartan. Styrelsen ersätts nu av ett så kallat insynsråd som regeringen tillsätter, vilket i praktiken säkert kommer att fungera på ungefär samma sätt. Det är ju flera andra institutioner och myndigheter vars styrelser nu skrotas. Kulturrådet lär visst få en ny styrelse med fullt ansvar. Klokt med de miljarder som ska pytsas ut. De andra är jag osäker på. Svensk Form fortsätter hursomhelst det goda och intensiva samarbetet med Svenska institutet, främst avdelningen för projekt och presentationer, med turnerande designutställninger.

SI:s styrelse under 2006 - www.si.se
Martin Martinsson, VD Musik i Skåne
Sara Arrhenius, konsthallschef, Bonniers Konsthall
Peter Cottino, direktör, Stiftelsen San Michele, Capri
Dilsa Demirbag-Sten, författare
Lars Engman, rektor, Högskolan för design och konsthantverk
Pierre Guillet de Monthoux, professor, Stockholms universitet
Ewa Kumlin, VD Svensk Form
Lisbeth Larsson, professor, Göteborgs universitet
Bengt Säve-Söderbergh, ambassadör
Olle Wästberg, generaldirektör, SI

Svenska institutets sista styrelsemöteTuesday, December 11, 2007

Måndag 10 december Utvärdering

En gång i halvåret har vi utvärdering med personalen på Svensk Form. Hösten bara försvann, men när vi går igenom våra kvantitativa och kvalitativa mål så ser vi verkligen hur mycket vi ändå har hunnit med. Det finns mycket ambition, energi och engagemang bland medarbetarna som har trollat med de egentligen enda fria 2-3 miljoner som varit vårt spelrum när de fasta kostnaderna är betalda. "De får mycket för pengarna" som en styrelsemedlem konstaterade, när han jämförde vad en konsult i näringslivet kostar.

VERKSAMHETSPLAN FÖR VÅREN 2008
Planerna för 2008 är också i full gång, vi tar med oss vidare våra tre interna ledord: medlemmar, mötesplats och motor.

Citerar här från inledningen i vår verksamhetsplan för våren 2008:
"2008 inleds med flera nysatsningar: FORM i nytt format, sänkta medlemsavgifter, Svensk Form Service blir egen verksamhetsgren och samarbetet med övriga designorganisationer tätnar. Huvudtema är Saving the Planet in Style - design för hållbar utveckling.

FORM är vår viktigaste medlemsförmån. Det är också en effektiv plattform för att vidga och fördjupa kunskapen om design och att föra debatt. Svensk Forms folkbildande roll har fått förnyad aktualitet. Medlemsrekrytering prioriteras genom sänkta medlemsavgifter och ökad periodicitet. Stärkt redaktion och ny grafisk form är del av förändringsarbetet.

Sverige behöver en ny offensiv designpolicy ur näringspolitiskt perspektiv. Det är primärt syftet med SDS – Svenskt Designsamarbete, en informell sammanslutning, som Svensk Form initierat tillsammans med andra svenska designorganisationer. Offentliga sektorn och industrin ska förmås att bättre använda designkompetens för tillväxt. En utmaning är att påvisa mervärdet som design kan skapa, den omätbara kvaliteten. Svensk Form tar gärna en övergripande roll för samarbeten och samgåenden där det är möjligt.

Svensk Form Service blir en egen verksamhetsgren med samma syfte som föreningen att stimulera designutvecklingen. Bl.a. genom förmedling mellan designer och företag. En huvuduppgift är att marknadsföra och höja värdet av formgivares kompetens.

Mötesplatsen Svensk Form Stockholm och regionalföreningarnas mötesplatser runtom i Sverige är centrala för verksamheten. Genom utställningar och programverksamhet nås en bred allmänhet. Utmärkelsen Design S delas ut i juni. Nästa omgång av UNG lanseras i februari. I samband med Stockholm Design Week i februari visar vi utställning med Ray och Charles Eames och senare i vår Svenska Tecknares "Kolla". Flera nya internationella samarbeten planeras.

Svensk Form har en unik historia som vi vill tillgängliggöra, främst digitalt, men också genom film, utställning och FORM. Vi hoppas på ytterligare accessmedel och utökar vårt samarbete med Centrum för Näringslivshistoria."

Utvärdering Svensk FormpersonalMåndag 10 december – Blomsterkungen på omslaget

Det är trögt att stiga upp ur sängvärmen dessa dystra, fuktiga och mörka mornar. Idag gick det betydligt lättare när dagens tidningar kom och jag hittade min allra bäste vän Gunnar Kaj på SvD:s omslag! Blomsterkungen som gör nobelblommorna. Vi gick på samma gymnasium och senare på konstfack tillsammans. Han har sedan jobbat som illustratör och sedan åtta år gör han blomsterarrangemangen på Nobelfesten. Ej skolad florist, utan snarare jobbar han som formgivare eller konstnär i tre dimensioner med blommor och växter på sitt egna sätt. I år fick blomstren, 23000 influgna från San Remo, bli till ett stort och färgsprakande tårtkalas i Pippis och Astrid Lindgrens anda. På journalistens fråga svarade han: "de ska stå en fem-sex timmar, men sedan är de helt utslagna och vill bara dö". Och inte nog med det, vet ej hur den mannen hinner, samtidigt har han hunnit med att göra julfint i Rosendals trädgårdars stora växthus och i helgen visade han julblomster i Drottningholms slott. Och nu på torsdag kommer han till oss på Berns och kör en Pecha-Kucha. Kan vi gissa att det blir blomstertema?

Söndag 9 december – annorlunda julskyltning på Bonniers Konsthall

Vi gick till vernissage och öppet hus på Bonniers Konsthall tillsammans med många hundra andra. Kalla dagar är titeln på den utställning som över helgerna visas som filmprojektioner av fem konstnärer på Bonniers Konsthalls fasad. Igår invigdes den tillsammans med utställningen med de tre nya stipendiaterna som fått 2007 års stipendium av Maria Bonnier Dahlins Stiftelse: Johannes Heldén, Caroline Mårtensson och Martin Sundvall.
Bonniers Konsthall har nu haft ett framgångsrikt första år. Allt tack vare Jeanette Bonniers beslut och drivkraft, dels att instifta stipendiet och stiftelsen från början 1985 för att uppmuntra unga begåvade konstnärer, dels att driva igenom projektet Bonniers Konsthall. Jag har haft glädjen att sitta med i styrelsen. Konsthallschefen Sara Ahrrenius och hennes team har gjort ett gediget och fantastiskt jobb. En del av styrelsearbetet är att utse stipendiaterna utifrån ett större urval som varje år görs av utsedda personer från konstlivet. I år Magdalena Malm och Pia Kristoffersson. Resultatet blev en trio med vitt skilda uttryck. Dan Wolgers presenterade dem på ett intagande sätt med sina personligt och underfundigt formulerade motiveringar. Ett par verk av varje ställs nu ut i konsthallen. Värt att besöka. www.bonnierskonsthall.se

Caroline Mårtensson med jakttorn i babystoslformatInvigningstal Bonniers Konsthall


Stipendiat Martin Sundvall