Saturday, October 6, 2007

Äntligen kom debattartikeln i DI

Näringslivet måste hjälpa till om det ska bli något Designcenter på Telefonplan. Idag kom min debattartikel in i DI. Hoppas det får någon effekt. Vi får sprattla lite till innan vi helt går vidare.

Sitter idag på kontoret, ska försöka få undan en massa denna helg. För att få en publik verksamhet att funka måste man ha koll på sitt adressregister. Städa, städa och ständigt aktualisera. Ofta skjuter man det åt sidan, och sedan, när det blir dags för att skicka inbjudan lägger man alldeles för mycket tid på att sätta ihop listor. Vi har vår fantastiske Håkan som programmerar åt oss, men vi själva måste lägga in. För att komma en bit på väg har jag idag bjudit in tre glada tjejer som sitter här och skriver in alla högar med visitkort som jag och andra samlat på oss på besök och resor. Vi spelar musik, äter god mat och knappar på våra datorer. Effektivt och trevligt! Allt tråkigt jobb som måste göras får göras med guldkant.

Tre knappande jäntor
Två vältaliga herrar framför Yinka Shonibares varma väggÖppna Former-

Hade aldrig trott att jag skulle bli så tagen, men det var överväldigande att stiga in i Olle Baertling-utställningen på Moderna Museet igår. Vi hade tur som kom tidigt, knappt en människa i rummet. Mäktigt hur trianglarna öppnade sig och sköt iväg genom salarna i ett sugande kraftfält. Hängningen, kombinationen av målningarna och skulpturen. Ja det var storslaget. Vernissager tre dagar i rad med olika människor. Ändå alltid lika behagligt och upplyftande att lyssna på Lars Nittve. Den sköna radiorösten, säkerheten och de träffsäkra analyserna som serveras elegant och självklart. Som om det vore den enklaste sak i världen. Jag älskar att lyssna på honom. John-Peter Nilsson, intendent som gjort ett imponerande arbete me den här utställningen, pekade också på nya sätt att se på Olle Baertling. För det handlar verkligen bara om att öppna sig och se, inga krusiduller. Bland annat talade John-Peter om aktualiteten av Baertlings konst idag, i det defensiva samhälle vi lever i. Hur vi i dag försvarar oss mot allt, mot miljöförstöring, mot höga räntor, mot terrorism... då kan dessa öppna former, Baertlings öppna optimism verkligen ge oss kraft. Man försökte också koppla honom till den amerikanska miminalismen lite mer än tidigare. Alla vinklingar är intressanta i olika tider.

Friday, October 5, 2007

HA-BEGÄR


Nya FORM kom idag!

Frisk, levande och lekfull. Något förändrad tappning, märktes att Staffan Bengtsson och Sandra Nolgren låtit fler människor komma till tals. Bra inlägg om habegärets kraft. Ska nu hem och läsa mera. Busigt omslag med påståenden. Känns bra. Nu ser vi fram mot nästa års omstöpning, och dessutom 10 nummer per år!

Japandag på jobbet

Idag har det mest handlat om Japan på jobbet. Först frukost för Beckmans elever som alla ska åka till Tokyo - Form- reklam och modeklasser. Visade bilder i rasande tempo för att inspirera och informera. De kommer att älska staden. Lärare Lars Fuhre, Maria Ben Saad och Marie-Louise Gustafsson. Berättade också om UNG utställningen och alla program som ska visas på Swedish Style in Tokyo med Caroline Heiroth som ny projektledare. Vi blir så generöst och varmt mottagna av alla våra vänner av svensk design och kultur i Japan, trofasta till tusen. Uthållighet, personlighet och djärva svenska producenter är några av nycklarna till framgång för de svenska företagen och formgivarna i Tokyo. Därefter UNG-möte om den kommande utställningen i Tokyo bland annat. Är glad att Dagens Industri kommer att publicera min debattartikel om Telefonplan. Nu i väg till Moderna och Olle Baertling, en modern klassiker.

Inspirerande gatumode i Tokyo

Tre Beckmansklasser åker till TokyoThursday, October 4, 2007

Kan inte klaga

Jaha, så kom Rogestams utredning som förordar stöd från regeringen (näringsdepartementet) till ett Designcenter på Telefonplan. Suck! Synd att vi inte i tid hade vetat att näringslivsbidragen måste fram innan. Svårsmält process. Skriver nu debattartikel om missen. Men, samtidigt kan vi vara själviska och glada, utan att klaga, som får vistas på vackra Skeppsholmen ett tag till.

Skeppsholmen 8.30 den 4 oktoberUtsikt från mitt fönsterWednesday, October 3, 2007

Stockholm idagStockholm idag 3 oktober på cykelvägen hemVarför skriver jag blogg?

Största svenska nyheten under vår bortovaro var Alex Schulmans avhopp från bloggen. I alla medier, stort uppslaget, anmärkningsvärt egentligen. Detta bloggfenomen, alter ego som tar över... spekulationer och mest inom media självt. Varför skriver jag blogg? De som väntar på avslöjanden eller privata detaljer blir i så fall besvikna, det är inte därför jag skriver. Inte heller för att göra litterära inslag, eller välavvägda formuleringar som tar alltmera tid av dagen att fundera ut. Jag vill helt enkelt bara göra enkla kommentarer utifrån min yrkesroll som VD på Svensk Form, intryck, anteckningar och information. Skittråkigt helt enkelt! Men förhoppningsvis till nytta för designfamiljen. Och det får bli kort och opretentiöst, annars får det för stor plats.

Tuesday, October 2, 2007

Den 1 oktober i Paris

Späckad dag med styrelsemöte och genomgång av CCS aktivitet. Det är ett järngäng kvinnor som arbetar sedan länge här på CCS: De har ett brett och ambitiöst program som sväller över alla bredder, försöker fånga alla bollar. Bäst går design och musik. Film sämst. 200 fransmän lär sig svenska här varje år och kurserna fulltecknas direkt. 100.00 besökare per år minst och 80 procent är franska besökare. Annika Levin har varit här länge, jag tror 7 år, och slutar i mars nästa år, hon har verkligen gjort en fenomenal insats. Nu får vi se vart hon ska vidare. Det spekuleras om chef för Kulturhuset. Hann förbi ambassaden en sväng för att hälsa på dem som fortfarande är kvar sedan vår tid på 70-talet. På kvällen middag med inbjuden talare Sveriges Radios härvarande korrespondent Alice Petrén, som gav en kåserisk, lättsam, nästan väl impressionistisk - om än väl förberedd - dragning om livet i Sarkozys Frankrike, oppositionens splittring och starka hustrun Cecilias inflytande. Sarkozy flänger intensivt omkring, kanske en bokstavskombination?

Alice Petrén Paris


Martin vår glade ordförande från MalmöCCS den 1 oktoberMonday, October 1, 2007

Till Paris

Efter storm – och regnlördag, kom den vackrast tänkbara söndag.Åkte med Svenska institutets styrelse till Paris. Varmt och soligt när vi steg ombord, Paris välkomnade med samma temperatur. Alltid samma eufori att rulla in på de breda gatorna och historiska platserna. Det blir näst sista styrelsemötet, eftersom alla statliga styrelser med begränsat ansvar nu upphör till årsskiftet. Kulturrådet, Svenska institutet och en rad andra. Kanske lika bra, så länge de ersätts med något annat. Det talas om insynsråd, tillsatt av regeringen, eller referensgrupp, tillsatt av generaldirektörern. Delade taxi in med Olle Wästberg och Bengt Säve-Söderbergh och Dilsa Demirbag-Steen, som båda förlorat sitt bagage. Animerad diskussion, Dilsas energi smittar. Bondingmiddag på närliggande bistro med klassisk fransk mat och rött vin. Blir en fin avslutning på styrelsearbetet, även om vi har ett möte kvar i decembe. Birgitta Rabot, som slutar på CCS efter 39 år avtackades. Bor på Centre Culturel Suédois där Linnésatsningen pågår. Gunnar Kajs stiliga kurbits har blommat över, men är finns Tom Hedqvists och Gunnars blomsterinstallation kvar.

Svenska institutets styrelsemöte på CCSHyllning till Linné i Paris