Saturday, November 8, 2008

2008-11-04 Torsten & Wanja Söderbergs pris till Steinunn Sigurdardottir

Hann inte mer än hem från Tokyo förrän jag slängde mig ner på tåget till Göteborg för att närvara vid utdelningen av Torsten & Wanja Söderbergs pris 2008. Första gången för mig, skam till sägandes, men riktigt spännande. Själva ceremonin ägde rum på Röhsska museet och åtföljdes av en ståtlig middag på Börsen. Roligt att priset i år gick till en modeformgivare, isländskan Steinunn Sigurdardottir. Hon har gjort en lysande karriär och jobbat i flera kända modehus. Under hela 2000-talet har hon haft sin egen verksamhet i Reykjavik. Ett beundransvärt och utsökt hantverk, med spår från natur och urbana miljöer. Tidlöst kvinnligt och ändå elegant. Ted Hesselbom iklädd orange slips dagen till ära var förstås nöjdare än nöjd. Familjen Söderberg var rikligt representerad, och Torsten och Wanjas son Tomas fick dela ut den gyllene checken med imponerande stora beloppet 1 miljon kronor. Steinunn höll dels ett tal vid ceremonin, där hon betygade vilken betydelse det var just i den ekonomiska krisens epicenter få ett så betydelsefullt och stort pris. Hoppingivande. I tacktalet till maten var hon ännu mera personlig när hon berättade om sitt skapande, och om sin familj, och hur hennes funktionshindrade son Alexander har öppnat en helt ny värld för henne. En av de extraordinary children, ”Underbarnen” som världsfotografen Mary Ellen Mark porträtterat från Island, och som nu visas på Nordiska Museet. Hennes man, den Oscarsnominerade regissören Martin Bell, presenterar filmen Alexander, som är en del av utställningen. Mary Ellen Mark har också tagit bilderna i Steinunns fina katalog, och hon var med på middagen på Börsen. Det var ett sådant sammanträffande. Bertil Falck, mannen bakom bokmässan och även fotomässan i början på 90-talet, till vilken jag knöts som ansvarig för fotoutställningarna och seminarieprogrammet råkade sitta vid samma bord som jag. Vi har inte setts på många år. Tillsammans hälsade vi på Mary Ellen Mark, som var en av de stora internationella fotograferna som vi bjöd in till fotomässan, hennes första besök i Sverige. Ett kärt och roligt återseende för oss alla. Hursomhelst, minnesvärt att vara med om detta, ett av världens största designpris. Tomas Söderberg är själv kunnig på design, dessutom en underhållare av stora mått när han talar publikt, orginellt och speciellt.

Värdiga vinnarens utställning


Camilla Thulin hyllade den tidlösa kvinnliga elegansen och hantverket i sitt tal vid ceremoninGlada värdar, familjemedlemmar och jury


Tomas Söderberg och Ted Hesselbom hälsar Robin Edman och Svensk Form Väst välkomna


Prisceremoni Rusta Design Award

I onsdags delades Rusta Design Award ut för tredje gången till tre unga lyckliga vinnare från Konstfack och HDK, denna gång med jultema . Svensk Forms lokaler fick för dagen vinterskrud och stämning av Rustas snabba stylister och hundratalet gäster bjöds på en generös buffet, innan prisceremonin tog vid. Årets förstapris gick till Elin T Carlsten och Elisabet Thostrup för ”Pepparkaksgubbe & gumma” i keramik. Tvåan Anton Alvarez hade gjort en poetisk julstjärna i papper, och tredan Kicki Edgren Nyborg hade med skicklig hand komponerat en textil ”Juletid” med julsymboler i starka färger.

Förutom att vinnarna belönades med varsin check från 5000 till 20 000 SEK, så de sedan arvode för de bidrag som sätts i produktion samt 5 % royalty av tillverkningspriset.

Priset är ett samarbete mellan Rusta AB och Svensk Form och syftet är att lyfta unga formgivare på väg in i marknaden. Det finns medlemmar inom Svensk Form som undrar varför Svensk Form väljer att arbeta med Rusta, som inte utmärkt sig speciellt för sin goda design precis. För oss är det desto bättre om nu Rusta vill arbeta seriöst med design och designprocessen och ge unga designer en chans att lära sig om storskalig produktion. Vi kliver gärna ut ur finrummet och når nya grupper. Dessutom är det schyssta villkor för de deltagande formgivarna och juryarbetet. Det har varit en lärorik process såväl för Rusta, deras egna inköpare och medarbetare, för oss och självklart mest för de unga formgivare som varit med och utvecklat de bidrag som verkligen satts i produktion. Dessutom når de ut till många fler om de arbetar med massproduktion av det här slaget. Rusta har 50.000 besökare varje dag, vilken medial plattform!Förra årets vinnande vattenkanna till exempel. Är först nu redo efter ett helt års utveckling. Men när de slår till, så handlar det om 20.000 ex. Rusta är ovanliga på så sätt att de kontrollerar så gott som hela sin produktutveckling i alla led. Vi ser fram mot spännande fortsättning av årets omgång.

Rusta bjöd på generös buffet med julstämning


Fjolårsvinnaren sätts i produktion efter gedigen produktutveckling


Julstämning ute och inne


Ordföranden presenterar juryn och pristagarnaFörklaring av samarbetet Rusta och Svensk Form


Thursday, November 6, 2008

Lyckliga Rusta Design Award vinnare


Datorkrångel fortfarande - bilder kommer i helgen

Att skaffa ny dator är lika jobbigt som att skaffa ny mobiltelefon. Innan man lärt sig allt nytt. Min gamla dator kraschade, så jag hade inget val, så jag har nu bytt PC. Men den nya arbetar utifrån Windows Vista och Windows mail. Båda lika besvärliga att hantera. Jag lyckas heller inte ännu lägga upp bilder på bloggen, förargligt, när jag har så mycket att berätta om från veckan med Swedish Style in Tokyo och direkt efter hemkomsten vidare till Göteborg för utdelningen av Torsten & Wanja Söderbergs pris på Röhsska Museet den 4 november, som välförtjänt gick till isländska Steinunn Sigurdadottir. Igår hade vi prisutdelning på Svensk Form av Rusta Design Award. Välbesökt fest och lyckliga vinnare från Konstfack och HDK, som nu förhoppningsvis får se sina alster omsatta i massproduktion. En dröm i uppfyllelse, dessutom arvode och royalty. Schyssta villkor. I helgen ska jag ta en teknisk djupdykning och hoppas kunna leverera massor med visuella berättelser till er.