Thursday, April 17, 2008

För stort för sitt eget bästa

Milanomässan har växt över alla bredder! Visst, storslaget och stimulerande när man väl kommer in och ser något, men det är groteskt mycket folk överallt. Kö till allt. Det går knappt att komma in på mässan, att få en tunnelbanebiljett, och ännu värre att komma ifrån mässan. Att gå på alla ståtliga kvällsinvigningar, även om man har inbjudan, är nästan omöjligt. Kö för fest, kö för kaffe..... Många av de internationella designvänner jag träffat struntar att gå på mässan överhuvudtaget, de går bara på evenemangen i staden och stannar i Milano. Igår strålande sol och vi passade på att se några showrooms och installationer i stan - mycket att rapportera om. Idag ut och svepte igenom de svenska företagsmontrarna och känner mig STOLT! De gör ett fantastiskt jobb och imponerar med en så pass strong närvaro och gott självförtroende. En dag kvar, hur ska jag hinna allt? Nu har jag suttit och jobbat på hotellrummet en stund och ska kasta mig ut i regnet och leka partypingla. Har massor av bilder och rapporter som jag återkommer med i helgen!

kö till allt överallt!Wednesday, April 16, 2008

Ankomst Milano

Skavsta flygplats, Ryan Air mot Milano. För att få med oss alla FORM fick vi först omfördela vikten mellan allas bagage i check-in-kön i Skavsta. Till övriga passagerares och incheckarens måttliga förtjusning. Sedan delade vi ut FORM till alla resenärer för lektyr under resan. Till vårt sällskap sällade sig Susanne Helgeson och Annika Enqvist, och med ombord var många formgivare, Form us with Love, Folkform, Fredrik Mattson, Hedvig Andersson, Clara von Zweigbergk. Vid ankomsten checkade vi in i Windstor Hotel, med rött möblemang och matchande jättelika plastblommearrangemang innan vi kastade oss ut till Domen för att få en glimt av Peter Greenaways fantastisa bild-film-installation om "The Last Supper", som skulle hålla på till 23.00, men vi missade med 5 minuter. Ändå inte nedslagna stack vi in på en övergiven trattoria på Corso Como och åt varsin god spagetti med vino rosso. Fyra ensamma svenskor i restaurangen så när som på en italiensk smörsångare. Gabriela, som besökte Milano för första gången kände likheter med sitt hemland Argentina och Buenos Aires. Annika Björkman lotsade oss vant runt på sin flytande italienska. Självklart avslutades kvällen på Bar Basso, samlingsplatsen tillsammans med just ALLA. Till exempel Folkform, Nina Jobs, Monica Förster, Shidei Shaygan, CKR, Matti Klenell, Katrin Greiling, Reed Kram hemifrån och från hela världen Satyendra Pakhale, Stephen Burks, Teruo Kurosaki, Alfredo Häberli, Alexander Lotersztain. Samtalen kretsade från hur det är att arbeta i Dubai till hur man kan hjälpa till att öka handeln och exporten till västvärlden från Södra Afrika med hjälp av hantverkskunnande och design. Bar Basso, den enkla baren som Tom Dixon och Thomas Sandell för många år sedan upptäckte och så började alla gå dit under möbelmässorna och nu svämmar den över varje år. Bar Basso-mästaren var till och med inbjuden och gjorde en Bar Basso-variant på Berns under svenska möbelmässan i februari. Det gav hursomhelst en välgörande vitamininjektion innan vi utmattade och ovaggade somnade vid 2-tiden. Idag heldag på stan i morgon på själva mässan. Det är nu det börjar

Check-in Windsdor Hotel Milano


Mot Milano


Departure Skavsta - planet fyllt av formfolk


Tuesday, April 15, 2008

15 april - på väg till Milano

Nu sticker vi till den stora möbelmässan i Milano. Gabriela Lopez, Annika Björkman och jag från Svensk Form. Väskorna sprängfyllda av FORM i engelsk version och inbjudningar till alla olika events. Jag hoppas kunna rapportera flitigt därifrån på bloggen. Härlig vårmorgon!

14 april - Ingrid Eiken och Claes Boman

Träffade idag för första gången Kulturdepartementets Statssekreterare Ingrid Eiken. Glad och välkomnande i röd kavaj. Vi talade form och design och Svensk Form allmänt, men naturligtvis mest om rådets rapport och konsekvenserna därav för Svensk Form. Det är ju än så länge bara ett förslag, som nu är ute på remiss till 61 instanser fram till 9 juni, och först då kan det börja beredas internt. Sedan ska ju flera departement också samtala sinsemellan, innan vi vet vartåt det lutar. Men för föreningen Svensk Form är det angeläget att redan nu inleda förändringsprocessen för att stå rustade för nästa skede. Sedan cyklade jag till möte med Claes Boman på Gondolen. Han har flyttat från Stockholm till ny verksamhet i Lidköping och var nu här på visit. På vägen upp fastnade jag tillsammans med 3 andra damer i hissen i en dryg halvtimme. Intressant hur samtalet flöt i hissen under väntan. Först tog alla fram sina mobiler och ringde åt olika håll. Sen var det en som var rädd att luften skulle ta slut. Till sist satte vi oss ned på golvet och trasslade in våra ben och började berätta om oss själva. Till sist kom en strong fastighetsskötare och lyfte ur oss genom en springa ovanför den svarta avgrunden. Väl uppe i Gondolen, berättade Claes entustiastiskt om sina planer för keramik- och porslinsproduktion i "Fabriken" som han är med och driver i Lidköping. Stora planer i sann entreprenörsanda. Bra om det öppnar nya arenor för konsthantverket och efterlängtad produktion i Sverige. Hoppas de får ordentlig snurr på verksamheten. Han ville att Svensk Form skulle hänvisa formgivare till att producera i Lidköping. Och han vill framträda på Pecha Kucha och berätta.

Träffade Claes Boman på Gondolen