Wednesday, September 23, 2009

Kulturproppens effekt på Svensk Form + Handlingsplan Närings och Kultur

Dagarna rusar fram - jag har så mycket att berätta, men återkommer senare. Vill bara kommentera kulturproppen och dess effekter för Svensk Form, samt den Handlingsplan som närings- och kulturministern presenterade i förra veckan.

(Vad gäller Kulturproppen som helhet finns mycket att säga och jag tycker att Barbro Hedvall sammanfattade detta mycket bra i sin ledare i DN igår).

Inget oväntat för vår del i proppen. Mötesplatsuppdraget går över i sin helhet till Arkitekturmuseet nästa år, och vi får ha kvar vårt basuppdrag att främja svensk design i Sverige och internationellt. Tur att vi gjorde alla åtgärder i tid verkligen. Dock är vårt grundanslag indexuppgraderat, så vi hamnade på 2,7 miljoner vilket var glädjande och lite över vad vi trodde därmed. Övergripande målen kvarstår för Arkitektur, formgivning och design. Finansiellt något nedgraderat överlag.

Glädjande är dock att näringsministern och kulturministern tillsammans med sina respektive tjänstemän numera har så tätt samarbete. I den handlingsplan som presenterades förra veckan och som finns nedladdningbar på regeringens hemsida, har vi fått en ny öppning för uppdrag tillsammans med SVID i ett samarbete med Tillväxtverket och Vinnova kring utbildning och kompetensutveckling, samt hållbar design - ... alltså sådant vi redan arbetar med, men kan intensifiera om vi nu får formellt uppdrag. POSITIVT! Kulturministern nämnde dessutom i intervju i DN som exempel, tex mäkleri, att sammanföra formgivare med exempelvis en flygplats när den behöver nya produkter.... precis sådana uppdrag som vi genomfört genom Svensk Form Service. Nu ska vi hänga på låset!

Mera senare

Monday, September 21, 2009

Över 200 i publiken på svenskt designseminarium i Aten

Tack vare ambassadens exemplariska pr-arbete och mottagarnas Eugenides Foundation, kom det över 200 lyssnare till det ambitiösa eftermiddags- och kvällsseminariet om svensk design och livskvalitet. Ambassadören Håkan Malmqvist inledde tillsammans med chefen för Eugenides Foundation, och så presenterade jag lite bakgrund till Design S och svensk design följt av en rad presentationer av svenska designer Folkform och Mårten Claesson från CKR, SAABs chefsdesigner Mattias Cindric samt också grekiska designgruppen 39.22. Intresset stort eftersom designfrågorna inte intar någon central roll i dagens Grekland. Ambassadörer som Martin Olofsson på Myran, grekiska gruppen 39.22 (Athens geografiska position) som strävar efter att promota och hitta nya grekiska talanger på designområdet. Att en utställning som Design S kommer till Aten och åtföljs av möten och seminarier är naturligtvis mycket välkommen. Svenska UD har tack vare ambassadernas insatser i Hamburg, Washington, gk New York, och Aten verklingen fått feed back och valuta för investeringen. Vi är så nöjda och glada över responsen. Mera sen

Seminariedeltagare och eftermingel i Aten 16 september
Swea i Grekland besöker Design S


Designbutiken Myran i Athen firar femårsjubileum

Driftige och duktige Martin Olofsson driver sedan fem år designbutiken Myran på Foukelidou Street 3 i Kolonaki i Athen. När jag bodde där i mitten på 90-talet fanns inte tillstymmelse till samtidsdesign, nu börjar butikerna poppa upp, och Martin har med kunskap och envishet verkligen brutit igenom med skandinavisk design på ett banbrytande sätt.


Tre bästsäljare hos Designbutiken Myran i Athen

Norska designgruppen Tveit&Tornøe för Muutos The Dots, Mattias Ståhlboms lampa för Zero och Swedeses Katarina Olina/Michael Yongs träd är de tre enskilda bästsäljarna i Aten-baserade designshopen Myran.