Thursday, January 15, 2009

Önskas Galakväll, uppvärmning inför FORMEX

För fjärde året i rad, bjöd butikskedjan Önska till galakväll på van der Nootska Palatset, kvällen innan FORMEX. Därmed så gott som en tradition, med Prinsessan Marianne som hedersgäst. Kedjechefen Pehr G Gärdhagen och Önskas Ordförande Kicki Bryngel lotsade oss genom kvällens program med musik, prisutdelning och generös trerättersmiddag med trolleri och överraskningar. Butiksinnehavare i Butikskedjan Önska från hela Sverige och Leveranantörer från Orrefors Kosta Boda, Ittala, Sagaform, Målerås m flera. Nästan hundra sammanlagt glada, uppklädda och uppsluppna gäster. Trots utmaningarna med lågkonjunkturen, hade alla nära till skratt och applåderade varmt pristagarna Årets Säljare och årets leverantör som klarat sig med flaggan i topp. Ordföranden uppmanade butiksägarna och levereantörerna att ägna sig åt att förkovra sig inom internet nu när det är lite lugnare på inköps- och ordersidan. Forms chefredaktör Staffan Bengtsson höll ett pep talk om hur man som skribent – och försäljare – hela tiden måste hitta nya glosor och studera noga människors beteenden för att komma med de nya berättelserna, de som gör att människor vill ha våra produkter. Norska företaget Hardanger som just firat 50 framgångsrika år med besticktillverkling i stål i Norge, har levt på att hela tiden presentera besticken som attraktiva gåvor i stället som bara bestick. Det är den stora hemligheten, sade ägaren Odd Leikvoll i sitt middagstal. Själv deltog jag i egenskap av VD för Svensk Form, och medlem i juryn av Önskas stipendium till en nyskapande ung talang från designskolor och designhögskolor med produktförslag på temat ”Tingen för det dukade bordet”. Juryn; Prinsessan Marianne, glasformgivaren Ingegerd Råman och jag, i samråd med Önskas Per G Gärdhagen, hade i år nominerat en tjej med stark egen röst och lekfullt språk, som gick ut Beckmans i våras. Marcia Harvey Isaksson. Ursprungligen från Zimbabwe och bosatt och gift i Sverige sedan 10 år. Hon fick stipendiet på 20.000 SEK för sitt originella tårtfat ”Dotty” med små hål för tårtljusen, med multipel användning som fat och skål. Kanske någon producent nappar? Drömmen är tillverkning i porslin. Ni som är nyfikna får möta Marcia på vår nästa Pecha Kucha den 5 februari.

Önskas Designstipendiat 2009 Marcia Harvey Isaksson


Arranggörerna bakom: Önskas ordförande och VDStaffan Bengtsson höll pep talk


Designstipendiejuryn och Grundarna av 50-årsjubilerande Hardanger BestikkFestlig middag i van der Nootska PalatsetWednesday, January 14, 2009

Svensk Forms nya vardagsrum i Prästgården

Härligt och inspirerande möte igår eftermiddag med arkitekterna Åke Axelsson och Jonas Bohlin, som hjälper oss med inredningen av skolsalen i våra nya lokaler i Prästgården där vi sätter upp biblioteket och försöker skapa ett bra mötesrum för våra medlemmar och designvänner. Samspelet dem emellan är en fröjd att ta del av, med pojkglimt i ögat och ömsesidig sympati och respekt. Åke presenterade sin bibliotekslösning, som han lagt ner mycket arbete på. Jonas, som tidigare är den som stått för det mesta av inredningen i våra nuvarande lokaler, bistod med hur vi bäst löser ljus och använder befintlig möblering i rummet. Vi återanvänder så mycket som går, tar med det som skapat vår identitet under så pass många år. Styrelsemöblemanget omgivet av biblioteket blir hjärtat i rummet. Ekonomi och hållbarhet är ledord. Det kommer att bli så bra. Vi gick därifrån så upplyfta och glada och såg ljuset flöda ur de stora skolsalsfönstren.

Inredningsmöte i Prästgården


Kommunikationsministern och inrikesministern på Svensk FormTrogna staben på plats
Extrahjälp i uppstarten


Tuesday, January 13, 2009

Bättre liv genom god design

Naturligtvis glömde jag att plocka fram kameran på vårt uppstartsmöte igår, när vi satt och mumsade i oss av den goda ostkakan jag fick med mig från Möbelriket förra veckan. Det var en peppad grupp som nu laddar för att gå in i en ny era föreningens historia. Många medlemmar har hört av sig och undrar vad som händer med Svensk Form, nu när Arkitekturmuseet får ett vidgat publikt uppdrag till att omfatta även form och design. Tvärtemot vad många tycks tro, ska vi INTE slås ihop med Arkitekturmuseet. Däremot ska vi ha ett tätt samarbete. Enligt våra respektive regleringsbrev ska vi under våren samråda kring den framtida strategin för hur Arkitekturmuseet ska driva den officiella mötesplatsen för form och design från 2010.

Vi värmer upp våra nya lokaler tvärsöver vägen i Prästgården den 4 februari med flyttgröt och fest i samband med Stockholm Design Week. Välkomna! Sedan renoverar Fastighetsverket och vi flyttar konkret den 23 februari. Där hoppas vi skapa ett välkomnande vardagsrum för medlemmar och designvänner i gamla skolsalen. Vi som flyttar blir förutom jag själv, Christine Carendi Vice VD, Kajsa Hernell, marknadschef och Johanna Etzén vår webbredaktör. Biblioteket och arkivet som är vårt nav får en självklar och central plats och sköts liksom tidigare av Anita Christiansen. Ekonomin hanteras av trogna Inger Dahlander och externa konsulten Mats Nilsson t o m bokslutet i februari. Under sex månader har vi även en praktikant från Japan, Shoko Takisawa, som hjälpt oss tidigare med PechaKucha. Ulrika Behm är här ett tag och hjälper oss med invigningsfesten, liksom Sanna Gebeyehu och Aia Jüdes. Vi ser också fram mot att välkomna den nya regionalföreningen i Stockholm, som blir en bra förstärkning. Tack och lov för alla våra fantastiska och engagerade regionalföreningar, nu snart 13 stycken över hela Sverige. Nästan bara Värmland och Öland kvar. Vi fick jättefin respons på sista Dala-numret av FORM.

Sedan har vi flera externa projektledare. Vi fortsätter som förut att producera utställningar och publik programverksamhet över hela Sverige och internationellt. Nya versionen av UNG invigs under Stockholm Design Week. Design S fortsätter sin vandring runtom i världen. Med stöd såväl offentligt som från privat håll - Svenska institutet, Statens kulturråd, Barbro Osher Foundation - turnerar vi utställningar om svensk design för barn i Sydamerika och om 17 kvinnliga svenska formgivare i USA. Om inte lågkonjunkturen sätter käppar i hjulet hoppas vi kunna göra en större svensk designsatsning under möbelmässan i Milano där vi fått möjlighet till en fantastisk lokal mitt i smeten i Superstudio Piu i Zona Tortona, tack vare möbelmässans kontakter med Giulio Cappellini. Vi satsar också på Tokyo i höst då Swedish Style firar 10-årsjubileum.

Internationellt präglades året som gick av ”sustainability” och konceptuella diskussioner om designens framtida roll och innehåll. Saving the Planet in Styles hemsida öppnar lagom till möbelmässan och vi håller just nu på med ett spännande design om hållbar design och livsstil, som vi hoppas köra i ett turnerande projekt under höstens EU-ordförandeskap med utgångspunkt från mat, måltid och restauranger. Bistro 3000 – Serving the Future, i samarbete med kommunikationsbyrån Futurniture. PechaKucha sprider sig också vidare i Sverige genom Svensk Form, där finns mycket att berätta. Vi planerar också några branschnyttiga evenemang. Samarbetet med andra organisationer, företag och individer är A och O i arbetet. Svensk Forms ständiga motto, Bättre liv genom god design, är aktuellare än någonsin, liksom vikten av att höja respekten för designarbete.