Thursday, July 17, 2008

Välkomna till vernissage på Svensk Form 7 augusti: Rita Saardi

Modeformgivaren Rita Saardi har verkligen lagt ner sin själ på förberedelserna till denna utställning. Hon har samlat sina begåvade vänner som bidragit till gestaltningen av hennes originella, experimentella och poetiska kollektion som vi nu har glädjen att visa på Svensk Form.

Rita Saardi växte upp i Beirut under kriget i Libanon, flyttade till Sverige med sin familj och utbildade sig vid en modeskola i Paris. Nu kommer hon från Paris till oss: "Mode är mitt liv.

Utställningen öppnar onsdagen den 7 augusti kl 17.00 på Svensk Form, Skeppsholmen, Stockholm

SEMESTER!

Nu har jag semester, det betyder också att jag tar semester från bloggen ett tag. Återkommer under modeveckan i augusti och med vår vernissage den 7 augusti!

På jakt efter inspiration och tradition till Formex

På jakt efter inspiration till Formex
Sista dagen innan semestern tog jag med mig Aia Jüdes på en liten rundresa till Dalarna, framför allt till min barndomsby Björbo, eftersom Aia var speciellt intresserad av att träffa Patron-kari, som väver upp gamla mönster och bland annat har gjort en väska till mig som faller många unga på läppen när jag bär den. Aia Jüdes och Sanna Gebeyehu, som kallar sig för "rekostylister" i de här sammanhangen ska nämligen göra en inspirationsutställning på temat "hjärtans lust" inför FORMEX-mässan i augusti, som dessutom har övergripande tema "celebrating tradition" . Jag känner dessa dynamiska damer mycket väl, eftersom de var mina projektledare för allt som hände på Söder när jag drev "Tokyo Style in Stockholm". De har många strängar på sin lyra. Aia är både fotograf, och har hållit på med modeformgivning, producent av utställningen "Fair Made" med organisk haute couture. En sorts kombination av graffiti och helylle. Dessutom är hon snudd på proffs på sambadans och sjunger med en gudomlig Billy Hollidayröst. Ett kraftpaket. De brukar DJ:a för oss på våra Pecha Kuchor. Nu ville i alla fall Aia följa mig till Dalarna och leta fynd för FORMEX. En härlig övergång mellan jobb och semester. Vi inledde på Leksands Hemslöjd som ju är ett måste. Vi fick också se utställningen om gamla dalabrudutstyrslar "Krans och Krona" i Leksands kulturhus. Sedan kikade vi in på Sätergläntan i Insjön, där Pasi Välimaa just avslutat en kurs i fritt broderi och lämnat sina elever lyriska. Vi körde förbi Gagnefs kyrkby för att leta efter Jelena Rundqvists personliga Hemslöjdsutställning i Ottilia Adelborgsmuseet, men missade. Bästa nappet fick vi i Dala-Floda Hemslöjds butik, där de hade massor av gamla fina begagnade dräktdelar, informationsbroschyrer av Anna-Karin Arnberg och en hel del smått och gott som Aia både kunde köpa och låna för visning. Vi åkte också till Wåhlstedts ullspinneri, som ju varit en så viktig kulturell och intellektuell mötesplats under hela min uppväxt. Det har varit svåra tider, men just nu har de hittat ett ungt nytt och entusiastiskt par som är med och gör nya innovationer och projekt. Aia gick loss på garnerna. Just nu virkar hon kragar till dem som hon gillar, och virkar in koppartrådar och annat som hon hittar. Först och sist hälsade vi då på Patron-Kari, som lånade ut några åklän och sedan ska sy upp några väskor som man även kommer att kunna köpa på Formex. Heja Patron-Kari! Heja Aia! Heja Sanna!

Med Aia Jüdes på DalaturKrona och krans i Leksands kulturhus


Bröllopskronor och tillbehör i DalarnaAtt knyta pappersblommor till brudkronor i DalarnaLunchpaus på Sätergläntan


Väskor i näver och återanvänt tidningspapper


Vacker påsöm i Dala-FlodaBra napp på Dala-Floda HemslöjdVäskbeställning till Formex hos Patron-Kari


Besök på Wåhlstedts spinneri i Dala-Floda


Klart för kardning


oändliga färgnyanser - för Helena Hernmark verklockande nya garnvariationer hos Wåhlstedts