Wednesday, April 2, 2008

Missade Zandras Ahls film

Var på väg förra veckan till invigningen av Undersöka form, men var tvungen att skjuta på besöket och tänkte gå nu på fredag. Mycket nyfiken på sedvanligt institutions-kritiska Zandra Ahls dokumentärfilm förstås, som nu riskerar att verkligen få mytiska proportioner, när museet beslutat att stoppa visningen. Gissar att Zandra är nöjd nu. Grämer mig att jag inte hann bilda mig en egen uppfattning. Lär aldrig få veta dess eventuella värde. Missar också Färgfabrikens öppning i Östersund idag. Hade gärna varit på plats när de nu tar sitt nästa och betydelsefulla steg i sitt oförtrutna konstnärliga undersökande om urbanismen. Visserligen går det att följa konst- och arkitekturprojektet som estländska Veronika Valk har startat via webben http://www.thenewworldbank.com/ men hade gärna varit på plats i gamla gymnastikhallen i Östersund. Lycka till!

Rikard Ahlberg design Absolut Pear www.bvd.se


På gång igen - våren är här!

Någon undrade om jag lagt ner min blogg, men den har bara haft påsklov. Mycket därför att jag gärna ville låta inlägget om rådets rapport ligga överst ett tag, eftersom det har så stora konsekvenser för vår verksamhet. Men nu har vi länkat från Svensk Forms webb direkt, så jag kan köra som vanligt. Det var glest bland personalen förra veckan, många småbarnsfamiljer på påsklov, men nu är alla på plats igen tillsammans med den välbehövliga vårsolen. Trots det yttre lugnet präglades förstås veckan av uppföljningsmöten och konsekvensanalyser av rapporten. Vi har kavlat upp ärmarna och förbereder oss att bidra så konstruktivt i processen som vi bara kan. Runtom i vår formvärld hände en del stort och smått som kunde ha kommenterats närmare förstås. Till exempel konflikten om Kasthalls matta Pinstripe som CKR ritat och som Gert Wingårdhs arkitektkontor har plagierat och lagt ut på 3000 kvm i nya paradhotellet Clarion Sign i Stockholm. Mårten Claesson förväntar sig åtminstone en signal från Gert, och har under tiden med buller och bång gått ur Arkitekturmuseets vänförenings styrelse i protest mot att de under Gerts ledning skulle besöka hotellet. Arkitektkontoret å sin sida säger att mattmönstret saknar verkshöjd. Kanske något för vår Opinionsnämnden? Vi väntar på fortsättning.

DN publicerade också en befriande tänkvärd och välformulerad debattartikel den 25 mars av arkitekten Bo Karlberg "Älska inte ihjäl Stadsbiblioteket" i debattserien DN.se/stadsbiblioteket. Missa inte den. Barbro Hedvall, som jag älskar att läsa, gjorde en liten men intressant jämförelse mellan nationalkaraktärerna mellan Frankrike och England utifrån hattarna och klädseln som drottning Elisabeth respektive nya omskriva franska presidenthustrun Carla Bruni bar vid stadsbesök nyligen. H & M går som tåget och Vin & Sprit såldes till rekordpris. Snacka om hur designen bidragit till mervärdet av varumärken och affärsframgångar. I Absoluts fall, är det knappast vodkan som smakar så annorlunda. (Läste just att konstsamlingn blir kvar och ska placeras på svenskt museum.)

Skeppsholmen från vinter till vår på en vecka