Wednesday, August 5, 2009

Min son Fredrik nybliven kanalsimmare

Brukar inte skriva om privata händelser på bloggen, men nu är sväller mitt modershjärta av stolthet för min son, Fredrik 25 år, som just simmat över engelska kanalen. Det har varit över ett år av intensiva förberedelser, med simning i allehanda kalla, strömma, manetfyllda vatten, muskel- och fettbyggande för att klara denna stora utmaning. Beundransvärd målmedvetenhet.

Vid midnatt måndagkväll den 3 augusti steg han i land på den franska kusten efter att simmat i 13 timmar och 50 minuter i 17–gradigt vatten. Han trodde att det skulle ta 16 timmar, men det gick bra och han höll samma takt från början till slut.

Fredrik är den förste svensk sedan 1960, som klarat utmaningen. Tusentals simmare försöker varje år med simsportens ”Everest”. Trots att sträckan mellan Dover och Calais ”bara” är 32 kilomenter, klarar sig endast 10 % på grund av oförutsägbara väderförhållanden, starka strömmar och nedkylning. Sedan starten 1885 har 1033 solosimmare lyckats, i år 20 stycken hittills.

Mest känd för allmänheten är svenskan Sally Bauer, den första skandinaviska kvinna som simmade över den kanalen 1939. Hon upprepade bedriften 1951. Sammanlagt har 4 svenskar simmat över kanalen enligt officiella regelverk.

I samband med simningen har Fredrik samlat in 1,440 engelska pund till välgörenhetsorganisationen ”Charity Water” med yttersta mål att alla ska få tillgång till rent vatten.

Fredrik Kumlin simmade över engelska kanalen i måndags