Friday, June 20, 2008

Glad Midsommar

Ja, så har jag då varit på förpremiär med 400 andra tjejer på Sex And The city . Eftersom jag inte följt serien på TV, kunde jag inte heller uppskatta filmen på samma sätt som mina medföljande experter, min kollega Christine och min styvdotter Kristina. De var positivt överraskande. Hursomhelst var det intressant att se den extrema produktplaceringen filmen igenom av kända modemärken, bilar, mobiltelefoner och förstås de högklackade Manolo Blahnik. Intressant också vilket genomslag den haft och påverkan på kvinnor världen över. Susanne Ljung skrev en intressant betraktelse över fenomenet i SvD nyligen.

Men nu gör vi midsommar och jag återkommer efter helgerna.

Wednesday, June 18, 2008

Förhandsvisning Sex and the City

Ikväll är det dags att gå på förhandsvisning av den upphaussade filmen Sex and the City. Mercedes-Benz har skickat ut guld-rosa inbjudningar och själva kuvertet är addresserat till huvudrollsinnehaverskan Carrie Bradshaw i New York - överstruket. Fiffigt. Jag tar med mig Christine och vi ska sätta på oss de högsta klackarna vi har förstås.


The American Swedish Institute i Minneapolis

Frukostade idag med Bruce Karstadt och Patty Lindell som kommit från Svenska institutet i Minneapolis för att möta svenska partners och sponsorer. De håller på med en stor omorganisation och utbyggnad av centret i Minneapolis och jag är imponerad av deras framgångsrika arbete. Försöker bistå med kontakter med svenska arkitekter och designer som kan involveras, föredragshållare, utställningar osv som vi kan visa. De har nu lyckats få ihop 19 miljoner dollar till den nya utbyggnaden. Inte dåligt. Bruce är dessutom vår duktiga svenska generalkonsul i Minneapolis.

Saving The Planet in Style - spånskiva

Nu jobbar alla på med en förfärlig fart för att hinna med allt innan midsommar. Igår hade vi uppföljningsmöte efter Design S på Svid och kände att vi nu redan kan börja planera för nästa omgång med god framförhållning och tillförsikt. Sedan redaktionsmöte FORM. På kvällen hade jag samlat ett 20-tal spännande form-och kulturmänniskor till en Saving the Planet in Style brainstorming. Såna som jag vet är specifikt intresserade att jobba med hållbarhet och design och som jag tror skulle ge varandra bra energi. Några helt fristående och några från institutioner som kommer att jobba med temat framöver. Vi siktar bland annat på större manifestationer i samband med EU-ordförandeskapet. Till exempel var Anna Maria Svensson från Svenska insitutet där, Cilla Robach från Nationalmuseum och Eric Sjöström från Kulturhuset. Han är liksom jag en glad bloggare, och har redan rapporterat om kvällen som pågick in i natten. Titta på Erics blogg . Magnus Jonsson från Interaktiva Institutet visade bilder och berättade om deras spännande energi-utställning Visual Voltage som ska turnera runt i världen i SI:s regi. Vi har kommit ännu några steg på vägen hur vi vill jobba med vår utställning. Vi kan kan inte bara jobba svenskt utan måste vara mera globala. Trött och glad idag.

Samling av spännande Sustainibility människor


Magnus Jonsson Interaktiva institutet berättar om Visual Voltageutställningen


Genier i arbete på FORMs redaktion


Sunday, June 15, 2008


Signade Signe - Waldemarsudde igår

"Trots att du är så nobel är du ändå lätt att samarbeta med" utbrast en finsk tillrest formgivarvän när han hyllningstalade till Signe Persson-Melin på Waldemarsudde igår. Vänner hade rest från Finland, Danmark, Skåne och överallt för att vara med vid denna stora dag, då Signes retrospektiva utställning öppnade igår. Hon är född 1925 och har hunnit med en imponerande och konsekvent livsgärning. Hon var så trött och lycklig igårkväll, när det efter vernissagen bjöds på en buffet för vännerna och arbetskamraterna i Prinsens Kök. Flera firade med tal och tillrop. Tom Hedqvist hade gjort en utsökt utställningsgestaltning, inspirerad av hur Signe har det i sin studio, omgiven av keramik. Ett av rummen, med stort vitt bord, offcenter, där kannor och kärl stod utspridda gav nästan ett sakralt intryck. Sinnlighet, andlighet och stramhet i samma paket. En aldrig sinande kärlek till leran. Missa inte denna utställning. "Signade Signe" som Staffan Bengtsson skrev i senaste FORM.

Nopicnics traditionella sommarfest

Sol, guld och bubbel, massor av ballonger och bubblande glada människor i alla åldrar på industridesignföretaget Nopicnics generösa sommarfest. Från kl 18.00 i fredagens kvällsol fylldes rummen på hos Nopicnic och skumpan flödade. När jag lämnade var det packat med vackra människor och discomusiken på högsta volym. Nopicnic är en härlig och duktig samling, som jobbar på sitt helt egna sätt, med en, som de själva säger "konkav" hierarki, och okonventionell och kreativ arbetsmetodik. Inga ledare och chefer på vanligt sätt. De letar nu större lokaler. Från att ha startat som en liten grupp som gick ut Konstfack på 90-talet, med Sam Peters i täten, har de nu växt till ca 35 personer. Och det går lysande.

Nopicnics sommarfest


Alla åldrar på Nopicnics fest - Colombia igenHörselskydd för de minsta servitriserns


Tisdag den 10 - Design S

Vi är fortfarande rusiga i efterdyningarna av Design S – Swedish Design Award. Utmärkelsen håller verkligen på att ta den höjd som den förtjänar. Det vill säga den höjd som alla de premierade och fantastiska formgivare och företagen förtjänar. Vi har mycket att tacka projektledaren Anna Blomdahl för detta, hon har har styrt upp hela utmärkelsen på ett superproffsigt och trevligt sätt. Att få ihop alla oss inom Svensk Form, Svid och Reklamförbundet har inte heller varit det lättaste. Juryn har gjort ett strängt, men prestigefyllt urval, och stämningen bland de 400 i lokalen under utdelningen hjälpte till att understryka betydelsen. Det började bra redan på morgonens presskonferens, som drog en ovanligt stor presskår. Patriksson Communications har hjälpt oss med mediabearbetningen, som fallit väl ut. Både press, TV, radio och webb har bevakat och publicerat. Utställningsgestaltningen, med sina till synes slumpmässigt utslängda vita kuber, fungerade fint för att framhäva objekten och skapa ordning. Den kommer att bli lätt att frakta och flexibel för alla typer av utrymmen. Bra jobbat av Peter Andersson och Simon Anund, som alltid har med sig lågmäld humor i utförandet. Eftermiddagen inleddes med ett fullbesatt seminarium med Saabs designchef Simon Padian, innan skarorna traskade över till Svensk Form och vernissage. Ecotaxis cyklade sedan fram och tillbaka för att forsla oss till Berns. Själv satsade jag på att komma i säng i skaplig tid, för att redan tidigt morgonen därpå ställa mig i TV 4:s studio i Kungsträdgården för att i rasande fart presentera några av "essen" i en treminuters sändning. Pust! Fem hann jag med + det fina lötade gran S :et, årets trofé som gjorts av Rikard Ahlberg från BVD och Fredrik Axelsson. www.swedishdesignaward.se