Friday, February 20, 2009

Samarbete Svensk Form och Östasiatiska Museet

I samarbete med Konstindustrimuseet i Köpenhamn, får svenska publiken nu för första gången uppleva den japanske mästaren Nagatoshis lackarbeten på Östasiatiska museet. En fin korsbefruktning mellan skandianviska och japanska uttryck. Lackkonsten som är en sån stark del av den japanska kulturtraditionen, visas här i sin mest sofistikerade form. Vi gläder oss nu åt närmare samarbete med Östasiatiska Museet, vår granne på Skeppsholmen, och planerar olika samarbeten. Redan igår såg vi i publiken en god blandning av deras vanliga besökare och Svensk Form-gäster. Symboliskt för vårt samarbete hade jag bjudits in att inviga utställningen. Den är verkligen sevärd, men skynda dit, för snart börjar renovering av lokalerna på Östasiatiska. Chefen Sanna Houby-Nielsen berättade entusiastiskt om planerna tillsammans med ansvariga Onita Wass. Göran Blomberg från Världskulturmuseet i Göteborg, med överansvar myste synbart i sin nya roll som museichef efter alla år på Kulturdepartementet.

Formens Poesi av Nagatoshi Onishi på Östasiatiska museet

Ambassden i Athen tar emot Design S exemplariskt

Karin Serenander från ambassaden i Athen besökte oss för att planera visningen av Design S-utställningen som öppnar i september. Den får en fanatastisk visningsplats i Athen och en Sverigevänlig stiftelse Evegenides, som storsponsor. Det är en fröjd att se hur en ambassad verkligen gör allt för maximal utkomst av en utställning. Tänk om alla kunde jobba så! Entusiasmen från Karin hade också fått extra skjuts sedan de just dagen innan i Athen haft en svensk konferens om förnybara energikällor, räknat med 150 och fått 500 i publiken + enorm mediatäckning.

Thursday, February 19, 2009

Nya webblösningar på väg för Saving the Planet in Style

Lärorikt och inspirerande möte igår om vår nya webbplats för Saving the Planet in Style. En marknadsföringsplats för utvalda goda exempel på bra svenska designlösningar för hållbar utveckling. Vi bygger upp sidan tillsammans med Invented in Sweden som har lång erfarenhet och nu ger sig in på nya applikationer. Hur ser framtidens banners ut, hur exponerar man företagen? Hur blir det bra mobilapplikationer? Jag är helt novis på webbstrukturer, och diskussionerna mellan Inventeds trevliga och kunniga VD Thomas Berghemmer, vår egen datorprogrammerare Håkan Norelius och skicklige grafiske formgivaren Kalle Gadd, som gjort utformningen på sidan, var mycket intressanta. Viktigast är förstås vad vi vill med sidan. Just nu ett fönster öppet, men vi vill utveckla den fullt ut till slutet av april. Kerstin Sylwan är redaktör och har redan ett lager med goda och inspirerande exempel att berätta om.

Viktigt Styrelsemöte igår!

Gårdagens styrelsemöten är ett av årets viktigaste, då årsredovisningen till regeringen ska tecknas på och budgetunderlaget för de närmsta tre åren till regeringen ska godkännas. Dessutom godkände vi budgeten för 2009 formellt igår, eftersom vi inte helt kunnat överblicka flyttkostnaderna. För 2008 fick vi ett överskott på ca 250.000 SEK, tack och lov. Om man jämför med läget för fyra år sedan, när jag började, och föreningen hade ett underskott på 3 miljoner, känns det oerhört skönt att vi städat mycket och tillsammans med styrelsens ekonomiutskott och en personal som varit duktig att vända på slantarna, kunnat vända skutan de tre senaste åren. Men utmaningarna är inte slut. Nästa år, 2010 går vårt statliga mötesplatsuppdrag helt över i Arkitekturmuseet, och vår totala omsättning minskar från omkring 10 miljoner till 6 miljoner. Nu gäller det att bygga muskler och finna nya fruktbara samarbeten inför fortsättningen.Vi ska presentera en affärsplan vid nästa styrelsemöte i april. Men optimismen är stor i vårt lilla tajta team. Många glädjande siffror också, medlemsantalet stiger ständigt, nästan 6000 (mot drygt 3000 för några år sedan). Fick just statistiken för lösnummerförsäljningen av nr 10 (Dalanumret) som sålt 1800 ex sammanlagt - mot det normala 200 ex per nummer tidigare. Design är bästa verktyget nu!

Lunch efter styrelsemötetTACK LISA!

I går jobbade Elisabeth Blomdin, Lisa, sin sista dag hos oss på Svensk Form Skeppsholmen. Hon är den som håller i medlemsregistret och har varit medlemsansvarig på Svensk Form, så hon sitter på det käraste vi har. Men som tur var så blir det fortsatt så, för Lisa flyttar nämligen bara över till Arvinius, som producerar FORM, och hon tar med sig hela systemet dit. Och alla medlemsförfrågningar går fortsatt till Lisa. Vi kommer som tur är att ses eller höras ofta. Lisa har hursomhelst tagit saken i egna händer och startat eget, efter att ha jobbat på Svensk Form sedan 1987. Hatten av för Lisa! Stort tack!


Tuesday, February 17, 2009

H&M ett kultur- och designhistoriskt unikt företag

På initiativ från Centrum för Näringslivshistoria i samarbete med Svensk Form, uppvaktade vi förra året H&M med förslaget att göra en djupinventering och kartläggning av företagets historia, vilket de glädjande bejakade. De har ju jobbat på i alla sina dryga 50 år som ett affärsdrivande företag med siktet framåt. Inte tänkt på betydelsen av att spara, arkivera osv. I backspeglen ser vi ju alla H&Ms enorma inflytande och nu är det en entusiastisk arbetsgrupp från såväl H&M som Centrum för Näringslivshistoria som hjälps åt att leta efter allt som kan vara av värde att bevara och så småningom tillgängliggöra. H&Ms fd designchef Margareta van den Bosch är engagerad från H&Msidan och Ingrid Giertz Mårtenson projektleder från CfN:s och vårt håll. Jag kan bara se framför mig vilka skatter som så småningom förhoppningsvis kan ge kunskap och skapa intresse genom tillgängliggörande i olika former såväl nationellt som internationellt. Kommer att finnas mera att berätta längre fram i projektet.

Ett nygammalt lovande material Thermowood, långsamt uppvärmt och hållbart


Ett hållbart material som väntar att upptäckas av designer

Hade igår ett givande besök av Jan Olof Gadd och Anders Lövgren, båda senior partners i ett spännande affärsutvecklingskoncept Temautveckling - ett konsultbolag inom innovativ affärs– och projektutveckling, med uppdragsgivare inom näringslivet, fastighetsbolag, stat, kommun och landsting. Anders Lövgren är dessutom styrelseordförande i Valutec ett svensk-finskt bolag som tar fram tekniker för virkestorkning och värmebehandling.

De visade prover på det fantastiska materialet Thermowood och berättade om dess egenskaper. (Jag blev redan förälskad i materialet när jag såg det på Konstfacks materialbibilotek för ett par år sedan) Egentligen utvecklat från vår urgamla tradition med att kola virke som håller länge. Deras intresse är förstås att öka efterfrågan på materialet - och smart nog söka upp oss som designorganisation, i syfte att hitta vägar för att designer ska kunna upptäcka och vara med och utveckla nya produkter. Vi har massor av ideer, som vi hoppas kunna genomföra. Vi kan ju erbjuda en bra marknadsföringsplattform, och har också många internationella tillfällen framför oss. Inte minst vill vi ju göra ett projekt med svenska, finska och åländska designer, en samverkan mellan våra länder som passar perfekt för ett svensk-finskt företag!

Sunday, February 15, 2009

Så gick dagarna och veckorna...

Själva poängen med att blogga är just att ge spontana intryck och reflektioner och nu har jag dessvärre inte hunnit med på över en vecka. Det är inte mycket idé att rapportera i efterhand, men varje dag har det funnits massor att berätta. Vi har hunnit med ännu en modevecka, möbelmässan och med den allt som hände runtom på stan. Vårt eget housewarming party, Pecha Kucha och Swedish Style på Nordic Light. Sista veckan mera mode, och i helgen konstmässorna Market och Supermarket. Jag har försökt hinna med att se så mycket jag orkar, samtidigt som vi ju har en hel del övrigt att stå i på dagarna. Mitt i allt damp Kulturutredningen ned, men inga större överraskningar. Vår egen största vånda just nu ligger i om vi får ihop pengar till satsningen på svensk Design i Milano, där vi fått den fantastiska platsen Superstudio Piu, Zona Tortona, den hetaste man kan tänka. Vi kan bara inte missa detta tillfälle! Men då måste vi ta höjd. Det var alldeles för länge sedan vi visade en svensk designutställning där. Blir det bra har vi platsen i så fall för tre år framåt. Borde ta chansen. Håll tummarna!

Supermarket - den alternativa konstmässan på Clarion Hotel,sprakade mångfald


Market - konstmässan på Mejan - etablerat, figurativt och måleri

Härlig inredning i Odd Mollys nya butik på HumlegårdsgatanCat walk i ny tappning på Nyckelviksskolan med absurd humor och kreativitetNANO möte mellan svenska och brasilianska konstnärer presenterade i formatet 10 x 10 cm på Studio 44Alla designer och designstuderande borde se Gunilla Klingberg på Bonniers Konsthall
40 nya medlemmar på mässan och rekordstor lösnummerförsäljning