Thursday, February 21, 2008

Onsdag 20 februari fylld av möten

Tog bussen från Slussen ut till Gustavsberg. En solig morgontur tillsammans med Annika Björkman för uppstartsmöte med referensgruppen för Swedish Craft Week 15-21 november i år i Gustavsbergs hamn. Ersätter pilotprojektet Glas & Porslin som inleddes 2007 med Jonas Björngård som entusiasmerande och säljande projektledare och eldsjäl. En entreprenör som springer fort. Kommer säkert att ge en bra arena och välbehövlig affärsmässig skjuts till konsthantverket. I referensgruppen sitter vi, Mio Schlegel och Maria Svensson från Konsthantverkscentrum, Gunilla Kihlgren från KIF, Ted Hesselbom från Röhsska, Tom Hedqvist från Beckmans och från Gustavsbergs konsthall Carolin Södergren. Tom och Ted kunde inte komma, men vi kulturtanter utgjorde en tapper och positiv skara, som värnar om kvaliteten. Hela projektet Gustavsbergs Hamn utvecklas nu med finansiären Dag Langvik och hans visioner i botten. Bland annat vill han bygga ett hotell, en skyskrapa med restaurang högst upp med utsikt över skärgårdsöar åt alla håll. Nu kavlar vi upp ärmarna inför Swedish Craft Week, och tror på kraften.
Sedan direkt till Nordic Light för att träffa turbodamerna Lottie Wiking och Caroline Heiroth. Lottie är nu ansvarig för hela Stockholm International Design Week, som möbelmässan nu utvecklats till, och samarbetar nära med frilansande arkitekten Caroline Heiroth, Caline kallad. Caroline har länge jobbat med möbel- och inredningsföretagen. Nu har hon tagit över som projektledare för Swedish Style in Tokyo, som hon nu utvecklat till att inte bara innefatta Tokyo, utan även långsiktigt Milano och Stockholm. Vi planerade hur vi ska samarbeta kring Milano, Stockholm och Tokyo 2008 och 2009. Vi kommer tillsammans att inleda en serie rundabordssamtal med möbel- och inredningsföretagen för att se vilka prioriteringar och vilken strategi och samverkan de ser som värdefull på längre sikt. Svensk Form vill ju främja svensk design internationellt och ökad designexport, och detta är ett sätt.
Därefter styrelsemöte med Formmuseets Vänner, under Denise Perssons ordförandeskap. Vi har fått en vitamininjektion genom ett ungt advisory board som jobbar med medlemsrekrytering, kampanjmaterial och även priset DesignNu som delades ut under möbelmässan. Vi avvaktar alla vad rådet för arkitektur, form och design ska komma fram till i utredningen som presenteras 17 mars.
Avslutningsvis fick jag tillfälle att träffa modeforskaren, sociologen och författaren Yuniya Kawamura, på en mindre mottagning hos Ingrid Giertz-Mårtenson. Ingrid, som jag jobbat med för modesatsningarna under allra första omgångarna av Swedish Style, är en av initiativtagarna till att Stockholms Universitet nu har en linje för modevetenskap. Yuniya Kawamura är inbjuden som föreläsare och har just kommit ut med en bok på svenska Modeologi (originaltitel Fashionology) och föreläser på Stockholms Universitet. Särskilt roligt för mig var att tala med henne om japanska ungdomstrender, eftersom hon nu specialiserar sig på ämnet. Tyvärr missar jag hennes föreläsning på universitetet idag. Jag fick också prata lite mera med Peter McNeil, som just tillträtt posten som förste professor för modevetenskap. Han är professor i designhistoria och kommer närmast från University of Technology, Australien. Han sade att han gärna ville vara med på nästa Pecha Kucha.
Dagens bildskörd följer nedan.

Svensk Design på Export


referensgruppen Swedish Craft Week





Lisa Larssons tomteverkstad året om


Oändliga ytor - 7500 + 4000 kvm i Gustavsberg


Tuesday, February 19, 2008

FRONT till MoMa

Svenska designkvartetten FRONT fortsätter sin framgångsrika världserövring. Nu deltar de med sina "Sketch Furniture" i utställningen Design and the Elastic Mind på Museum of Modern Art i New York at MoMA, New York. Se mera om hur Front framställer sina virtuella möbler i film på deras webb http://www.frontdesign.se/ Utställningen på MoMa är sammanställd av deras chief curator sedan 12 år, Paula Antonelli, som i Herald Tribune beskrivs som "the most influential design curator of our time". Hon menar att designer har en allt viktigare roll, och att det de som är bäst lämpade för att tolka innovationer och teknologi och översätta dem i produkter som vi kan använda. Designer har alltid haft den rollen, men desto mera komplex vår omgivning blir, desto viktigare blir uttolkningen. Utställningen visar även hur designer börjar gå in i vetenskapliga områden som nanoteknologi med konstnärliga tolkningar. (Samma ansats, fast ändå annorlunda, som finns i utställningen Design4Science på Nobelmuseet just nu) Även den känsliga vasen som jag förälskade mig i hos Droog på Milanomässan förra våren finns med i utställningen. Tomás Gabzdil Libertiny från Slovakien har använt bin som byggare runt en ståltrådskonstruktion för att skapa en vas av bivax. Utställningen kräver stor öppenhet av sin publik, eller elasticitet, som titeln antyder. Blir spännande att se hur den blir mottagen. Ni som reser till New York snart, utställningen öppnar på söndag 24 februari och står kvar till den 12 maj. Ni kan också se en slide show från utställningen på www.iht.com/design


Tam debatt om kulturpolitik

De som väntade sig en het debatt i gårdagens Agenda i TV 1 om kulturpolitiken fick inte sina förväntningar uppfyllda. Det blev en ganska torftig diskussion, som handlade mer om ersättningar, lönsamhet, jobb, bidrag än om visoner och tankar om kulturpolitikens betydelse och möjligheter. Reporten bombaderade med kortsiktiga frågeställningar och kulturministern hamnade på defensiven. Att vara både kulturälskare och allianstrogen är ingen lätt kombination. Och vad är kultur? Har kulturen ett eget existensberättigande, även i sin smalaste form, som meningsskapare för människor? Den efterföljande diskussionen också tam, undantaget DN:s Maria Schottenius som var mest artikulerad. Visserligen har inte kulturpolitiken i sak förändrats särskilt mycket ännu, men tongångarna är annorlunda, och nu undrar alla med blandad förväntan och bävan vad nya kulturutredningen ska leda till. Hoppas att åtminstone avdragsmöjligheterna för kultursponsring nu äntligen ska komma tillstånd. På vår kant väntar vi på vad utredningen om Arkitektur, Form och Design ska leda till som presenteras den 17 mars.

Inte Telefonplan för oss i nuläget

Med tungt sinne och besvikelse har vi nu till sist kommit fram till att vi inte mäktar med att gå vidare med Telefonplanerna. Vår styrelse kom gemensamt fram till detta i fredags, efter att ha arbetat med projektet sedan december 2005. Trots att vi tror så mycket på den dynamiska utvecklingen därute. Trots energin och kraften hos alla de entreprenörer som flyttat dit, med Konstfack som pulserande hjärtat i mitten. För kontakten med kåren och andra utövare är läget idealiskt, men det blir svårt att klara vårt uppdrag gentemot allmänheten. Utan starkt stöd från stad och stat är det för hög risk. I alla fall i nuläget, om inte någon förändring sker. Nu tittar vi på olika alternativ och kombinationer. Allt med ambitionen att på bästa sätt ta höjd och förstärka vår mötesplats.