Wednesday, April 29, 2009

Kulturutredningen, tjänstemannautredningen

Idag ägnade jag stor del av dagen åt att diskutera Kulturutredningen i olika sammanhang. Först satt Lena Rahoult och jag tillsammans för att jobba på vår framtida gemensamma strategi för hur form och design ska in i Arkitekturmuseets verksamhet. Självklart talade vi om orimligheten i förslaget att nu återigen omorganisera Arkitekturmuseet, när de just börjar komma igång. Synpunkterna framförde vi också vid möte senare på eftermiddagen hos ledningen för kulturdepartementet med statssekreteraren Ingrid Eikan i spetsen. Eftermiddagen avslutades med styrelsemöte med Formmuseets Vänner, där vi också diskuterade remissvaret till Kulturutredningen. Svensk Form har också skrivit remissvar. Här vår ingress:

”Svensk Form koncentrerar yttrandet på de avsnitt som berör form och design. Vi avvisar
bestämt förslaget om inrättandet av en ny myndighet inom sfären för frågor om samtid,
historia och livsmiljö. Vi ställer oss positiva till samverkan, men ifrågasätter behovet av de
sammanslagningar som presenteras och som saknar bärande argumentation. Vi vill
framhålla styrkan och flexibiliteten hos mindre organisationer med bibehållen särart, som
närmare kan följa den snabba samhällsutvecklingen till gagn för mångfalden och
medborgarperspektivet. Kvalitetsbegreppet bör återinföras i de kulturpolitiska målen”.

Jag spinner vidare på tråden i min krönika i senaste FORM, där jag tar upp alla de utredningar som på senaste tiden pågått inom form- och designområdet. Farsartat. Har någon hört talas om ARBETSRO?

Missa inte Niklas Rådströms intelligenta artiklar i DN om kulturutredningen, som han beskriver som en tjänstemannautredning om hur kulturområdets tjänstemän i framtiden kan komma att administrera sina tjänsteärenden, och som i mycket ringa omfattning innefattar konstnärernas och konstens villkor och innersta värden. En utredning med beröringsskräck för diskussion om kvalitet.

Möte med Arkitekturmuseets Lena Rahoult, möte på Kulturdepartementet och Formuseets vänners styrelse idagKulturrådets förre ordförande Mats Svegfors debuterar som dramatiker

Igår bjöd Kulturrådet in till föreställning i tre avsnitt, skrivna av förre ordföranden för Kulturrådet Mats Svegfors och framförda av gruppen Teatermaskinen från Riddarhytten. I publiken fanns diverse kulturbyråkrater och riksdagsmän från Kulturutskottet. Jag kom in lite sent och missade talen från chefen Kennet Johansson och nya ordföranden Kerstin Brunnberg. Hon och Mats Svegfors har bytt jobb med varandra, när han nu blivit chef för Sveriges Radio. Hörde bland kommentarerna att hon hade imponerat med sitt tal späckat med lärdom och internationella utblickar. Kulturministern fanns också på plats och talade om kulturens kraft och allramest om Skapande Skola och kultur för barn och ungdom, som är hennes specialitet. Föreställningen var svidande kritik mot kulturbyråkrati, kulturpolitik och konstnärers villkor. Humor och allvar: "skär ner, skär ner, skär ner... men berätta inget, säg inget och gör det inte så att någon förstår." Den stackars frusna konstnären som hela tiden tvingas skapa nytt för att tillfredsställa sin krävande bidragsgivare, och som fryser extra mycket när hon hör de hemska f- och k-orden. Dvs Förnyelse och Kvalitet. Också ett testamente från en avgående ordförande. Själv var han inte där.

Teatermaskinen från Riddarhyttan framträder på Kulturrådet
Tuesday, April 28, 2009

Socialdemokraterna vill satsa mera på Access

Leif Pagrotsky presenterade igår Socialdemokraternas kulturpolitiska program, där han bland annat deklarerade att 100 miljoner ytterligare skulle satsas på det framgångsrika Access-projektet som möjiggjort att mängder av kulturhistoriskt viktigt material kunnat tillgängliggöras för en bredare publik. Inom Svensk Form har vi haft stor nytta av Access, genom att vi kunna tillgängliggöra en hel del av vårt rika historiska material, som ju de facto är en stor del av hela svenska form- och designhistorien. Vi har också kunnat växla upp resultatet genom vårt täta samarbete med Centrum för Näringslivshistoria .Till exempel har vi kunnat scanna in en artikeldatabas från FORM (som ju funnits i över 100 år) och alla FORMomslag genom tiderna. Välkomna också att besöka vårt designarkiv, där det finns mängder av texter och bilder att söka. Nu finns även sökbara tre-minuterssnuttar från de 30 intervjuer med levande nyckelpersoner inom svensk design under 1900-talet som vi filmade förra året, med hjälp av Access, entusiasm och finansiellt stöd från Familjen Erling Perssons Stiftelse. Vi har ju varit lite oroliga, när nu Access-medlen sinar, men hoppas alltså att det kommer igång igen!

Svensk Forms hjärta - vår unika historia, biblioteket och arkivet sköts med varm omsorg
Testar min nya kamera i vårt bibliotek med ny stege, nya soffor och ståbord av Åke Axelsson
Mobiltelefonen som kamera

Nedan har jag tömt ur en rad bilder från min mobiltelefon, som jag fick ta till när min vanliga kamera blev stulen under vår sista partykväll i utställningen Swedish Love Stories i Milano. Det var mycket kärlek i år, inte bara i vår monter, utan flera andra utställare hade i dessa kristider fokuserat på kärlek, natur och rötter. Så även vår landsman IKEA som några hundra meter bort visade rötter, material och 20 årsfirade sin närvaro i Milano. Mindre folk än vanligt, men enligt utställarna bra folk. Vi får nu se vad våra duktiga Exportråds-medarbetare kommer fram till i sin slutrapport. Jag återkommer med utvärdering senare och länkar till internationell press om Swedish Love Stories.

Vår utställningsarkitekt Peter Ullstad med sköna isländska formgivaren Katrin Olina (Swedeseträdet)


Habitat visade intresse för Form Us With Loves lampa för Ateljé Lyktan
Shigeru Bans fiffiga fixasjälvstol för Artek av återvunnet material: ONE CHAIR ONLY
Många gillade Thomas Sandells monterinramning för Lammhults och Anja Sebtons magnetsoffor
Gärsnäs glada förstagångsutställare i egen regi
Morosos sedvanligt inspirerande och livgivande monter
Hade Tord Boontje månne inspirerats av Folkforms bord med levande blommor i ytan?
Stefan Borselius Oppo-fåtölj lockade många sittsugna besökare
Inne hos Källemo duggade orderingångarna tätt, nyhet: Mats Theselius truminspirerande Birdland
Solida, säkra och nöjda Swedese med skönt fågelkvitter i monternKarl Andersson & Söner skyltade med Design S för bordet ThinnerFull glad fart i Offeccts monter, ena mötet efter det andra