Wednesday, November 28, 2007

Pur Norsk Möbeldesign

Storsatsning av norrmännen med norsk möbeldesign. Utställning specialgjord för Svensk Form. Inramad i nästan samma glada babyblå färg som vår turnerande Design S –utställning, visas klassiker, samtida och framtida sittmöbler. Norway Says, som nyligen vann det Torsten och Wanja Söderberghs stora pris, är förstås representerade. Norska ambassaden bjöd på vernissagekvällen på egen DJ, goda snittar, en välinsatt och designintresserad ambassadör Odd Fosseidbråten samt flera representanter från producenterna, formgivarna, Bergens Konsthögskola, Norsk möbelindustri, möbelrådet och Innovasjon Norge. Några kommenterade att det verkligen syntes att detta var en norsk utställning. På vilket sätt! Kom gärna själva och bilda er en uppfattning. Utställningen finns kvar till jul, varmt välkomna!

Pur Norsk

Glada norrmän och norsk DJ


Rinner som sand mellan fingrarna

Oj, oj så många dagar det nu har gått sedan jag skrev sist! Det här är en tid på året när agendan är så fullspäckad att man inte hinner jobba dessemellan. Gäller att lära sig mentalt att också möten räknas som jobb! Helger och kvällar och mornar går nu åt till planering och uppföljning. Bloggen har därmed fått stryka på foten. Bland mötena styrelsesammanträden med Formens Hus och SVID.

22 november: en tydligare roll för arkitektur, form och design

lyder senaste budskapet från regeringen i ett pressmeddelande, där Rådet för arkitektur, form och design får ett nytt uppdrag att föreslå en befintlig myndighet eller institution som i permanent form kan driva frågorna om arkitektur, form och design. Uppdraget ska redovisas senast den 17 mars. Spännande och välkommet! Frågorna är nu hur det ska gå till och vem som får uppdraget
http://www.regeringen.se/sb/d/9759/a/92729
http://www.regeringen.se/sb/d/8770/a/92855

Vårt arbete med SDS- Svenskt Designsamarbete är alltviktigare nu när det finns ett momentum då regeringen tycks öppen för input kring en ny offensiv designpolitik för Sverige ur näringspolitiskt perspektiv. Vid senaste mötet fanns representanter från SVID, Rådet för arkitektur, form och design, Sveriges Designer, Konsthantverkarna och Svenska Tecknare med. Vi lägger nu våra krafter tillsammans i potten för att se hur vi bäst kan åstadkomma förändring.

Det dröms inga drömmar längre i det här landet

var en av Fredrik Häréns påståenden när han häromkvällen möte ett femtiotal inbjudna designer och närbesläktade till Alexander Lervik i hans arbetslokaler i Stora Skuggan. Fredrik är en skicklig och engagerande talare www.interesting.org och lämnar ingen oberörd. Jag hann bara vara med om sista tio minuterna, men råkade komma in just som han talde om Shanghai i visonära och positiva termer. Om alla möjligheter, om hur de inte sitter fast i traditioner och därför kan förändra världen. Vi klagar alltid på Kina som de största miljöbovarna, men det är också där man experimenterar och försöker förändra mer än på andra ställen. Man bygger helt nya miljövänliga och genomtänkta städer – de nya teknikerna söker sig dit. Vi blir omsprungna! I Sverige har vi lagt av, vi tror att vi redan har allt och kan allt. Vi måste omprogrammera oss! Sluta tänka svenskt! Börja tänka världen! Släpp allmänbildning, gå in för helhetsbildning! Effektiv retorik, men publiken var inte lättflörtat och ställde många frågor. Roligt att Alexander har dragit igång sitt gamla projekt INSPIRED igen, som i grunden går ut på att visionera och diskutera om framtiden. Det behövs!

Gör Sverige till ett utvecklingsland igen!


November 20 Färgdag på Färgfabriken om framtidens färger från idé till upplevelse.

En jätteinsats låg bakom arrangemangen på Årets Färgdag på Färgfabriken, som drog över 200 besökare för en heldag. Elever från olika skolor hade gestaltat miljön och gjort små utställningar i lokalerna och 8 föredragshållare fyllde dagen. Alltfrån grundläggande färginformation, till praktisk applikation, filosofi, hållbarhetsperspektiv och framtida trender behandlades. Särskilt inbjudna var färgstarke konstnären och formgivare Per Arnoldi från Danmark och trendanalytikern Gottfried Plank från tyska mode…information. Bland svenska talarna designer Mia Cullin, ljusdesigner Svante Pettersson, forskaren och företagaren Marcus Bergman och curatorn från Färgfabriken David Carlsson Daboczy. Och så Thomas Hård förstås från Färginstitutet som gav grunden till färgarbetet. Det började en gång på 50-talet inom Svensk Slöjdföreningen, med Anders Hård och Erik Berglund som gav färgkurser i Leksand, ställde ut på H55 och påbörjade den forskning och utveckling av färgsystemet NCS som så småningom ledde till instiftandet av Stiftelsen Svenskt Färgcentrum 1964.
Jag hade rollen som moderator, och passade till sist på att som dalkulla på att slå ett slag för det starka röda färgämnet koschenill. En färg som kommer från en australiensisk sköldlus och som på 1800-talet letade sig in i Dalarna och ändrade folkdräkternas mode. De gamla grå yllestrumporna byttes mott knallröda. De grälla färgerna dök upp överallt, i vävar, påsömsvantar, kjolsäckar…det är också svensk form.

Ordförande, arrangörer, talare, Dalahättatalare färgdagen - Colour is free, use it!


Stjärnhimmel på färgfabrikenShenet förbereder för Shanghai - November 19

Om några dagar åker Shenet med en hel delegation på 30 pers, framför allt från design och pr-området till Shanghai för att lanser en kinesisk variant av Shenet. Maria Forssén är en av de outtröttliga initiativtagarna. Den 19 november samlades vi på Svensk Form för bonding och planering. Jag ska bland annat föreläsa på Tongji universitetet, som har ett samarbete med Konstfack, och träffa de ansvariga för världsutställningen "Better Cities – Better Life" i Shanghai 2010.

Shenet bondar 19 november