Saturday, September 12, 2009

Why are Swedes so good at design?

Med anledning av våra Design S-utställningar i Athen och New York har Newsweek just skrivit en artikel om "why are the swedes so good at design?" Värt att vidarebefordra

Lyckad invigning av Design S i Athen

500 gäster och över 50 journalister från Sverige och Grekland. Braksuccé för invigningen av Design S i torsdags. Självklart var det kronprinsessan Victoria som var största publikmagneten, men vackert så. Vi är förstås glada hon öppnade just vår utställning och att hon som så många gånger förr valt att främja svensk design. Succén beror förstås också mycket på ambassadens exemplariska förarbete i Athen i kombination med generositet och entusiasm från Eugenides Foundation i Athen som sponsrar och inhyser utställningen. Lokal förankring och engagemang är avgörande för framgång. Att man utnyttjar en turnerande utställning optimalt till att bjuda rätt publik, till seminarier och möten i anslutning. Effekten för Sverige och svensk design växlas upp. Högsta betyg till ambassaden i Athen! Vårt eget team med Anna Blomdahl i spetsen och utställningsarkitekterna Simon Anund och Peter Andersson fanns också på plats och tog del av den grekiska organisationskulturen. Vi är så glada att ha Anna som projektledare för Design S och hon fick mycket beröm av de lokala arrangörerna. Själva invigningsceremonin var festlig och fullpackad med fler kostymer än unga coola designer! (De senare kommer förhoppningsvis till seminarier och designparty senare i veckan). Kronprinsessan superproffsig som vanligt. Alltid redo att sprida glans och glitter, alltid redo för kamerablixtarna, bevakad i varje rörelse som hon är. Perfekt elegant precis som man förväntar sig en prinsessa, därtill avväpnande, naturlig och intresserad och beredd att ge vänliga ord till medarbetare och arrangörer. Hur orkar hon? Beundransvärt, vilket skickligt PR-arbete för Sverige. Här i Grekland undrar man fascinerat och förtjust hur vi som ”socialistiskt” land kombinera detta med royalism. Själv kunde jag skutta glatt och fritt omkring och hälsa på alla gamla goda vänner från åren som vi bodde i Athen då min man Krister var ambassadör här.
Mediatäckningen har redan varit imponerande, till och med statliga TV-kanalen sände tydligen igår på nyheterna om själva utställningen och svensk design. Det får vi tacka för.

Eugenides Foundation i Athen visar Design S-utställningen 11-27 september
Svensk media i väntan på Kronprinsessan; SVT, Aftonbladet och Svensk Damtidning


Kronprinsessans besök och proffsiga invigning av Design SMånga duktiga arrangörer bakom Design S i Athen

Här några av alla dem som var med och skötte ett lyckat genomförande: Ambassaden med ambassadören Håkan Malmqvist, Karin Serenander, Sofia Keramida från Eugenides Foundation, Leonidas Demitriades hans staff Nico, Evy och Lia. Hovet hade med sig en hel stab för att sköta press och kringarrangemang.
.Massor med gamla vänner från vår Athen-tid

Sista chansen att se Kulturhusets Konsthantverksutställning den här helgen

I helgen är sista chansen att se Kulturhuset och curatorn pia Kristofferssons stora och genomgripande svep över dagens svenska konsthantverk och dess nya rörelser som stått under sommaren. Missa den inte! VIKTIGT!
Slank in på Ecotekets invigning på KulturhusetBlomsterkungen Gunnar Kaj i full färd med att färdigställa inramningen till Kulturhusets nya ecotek. Maria Stridh från Glada Ankan stolt och glad över konceptet. Madeleine Sjöstedt på plats för att inviga tillsammans med Eric Sjöström från Kulturhuset

Osdag 9 november: Besök på Stockholms Kulturförvaltning
Rebecca Ahlstedt och jag besökte Stockholms kulturförvaltning för att utröna hur staden idag jobbar med designfrågor och för att finna framtida samarbetsmöjligheter. Träffade Bo Andér och handläggaren Louise Dahlgren och fick nya uppslag.

Friday, September 11, 2009

Kronprinsessan Victoria inviger Design S i Athen


500 gäster och 50 media igår i Athen när kronprinsessan kom och invigde Design S utställningen i Athen. Jag rapporterar mera i eftermiddag, nu iväg på fler intervjuer. Segt internet på hotellet

Wednesday, September 9, 2009

Arkitekturmuseet i omvandling

Nu händer det saker på Arkitekturmuseet. Hela museet är utblåst, efter att just ha huserat det stora EU-ministermötet i Stockholm förra veckan, och den här veckan startar ombyggnationen. Total rockad. Allt ska ändras om och det är en spännande resa. Hade möte med chefen Lena Rahoult igår, och vi talade om hur vårt samarbete ska fortsätta. Bland annat kring Design S- Swedish Design Award, och teman såsom äldreboende i framtiden. Arkitekturmuseet lämnade ju in en rapport i juli, efter samråd med oss, om hur det utvidgade uppdraget om design och form ska genomföras, och nu väntar vi på feed back i kulturproppen när den kommer om ett par veckor.

Tomt Arkitekturmuseum i väntan på ny dräkt - alla möjligheter öppna!
VART TOG VINSTEN FRÅN FÖRSÄLJNINGEN AV ABSOLUT VODKA VÄGEN? SHOW ME THE MONEY!

Apropå statens kulturssatsningar. Hade intressant samtal igår med min gode vän och curator Thomas Nordanstad, som just nu arbetar med ett projekt tillsammans med Daniel Birnbaum om att berätta och exponera Absolut Vodkas framgångsrika resa med konst & design. Statens otroligt stora 55 MILJARDER !!! i samband med försäljningen – vart tog alla pengarna vägen? Inte tillbaka till konsten i alla fall – trots att det är de konstnärliga värdena som stått för hela Absolut Vodkas framgång (eller tror någon att det är vodkan i sig?) Man erkände dessutom det stora kulturella värdet, eftersom man vid försäljningen var så stolt och angelägen att behålla själva konstsamlingen i svensk ägo. Så konstnärer och formgivare förenen eder till upprop: Show me the money!

Kulturmörker, när kommer ljusningen?

Oroväckande kulturskymning, eller snarare kulturmörker råder i Sverige just nu. Lyssnar på vänner och kollegor inom olika kreativa yrken, och de känner samma uppgivenhet. Förväntar mig inget av kulturpropositionen heller, vi lär få veta mera omkring den 20 september. När kommer ljusningen? Verkar inte som om vårt lands ledning inser människors behov av kultur. Krisen leder oss ofelbart dtillbaka till basvärden och reflektion. Vi letar efter mening och kunskap. Det syns redan att på exempelvis fler radiolyssnare och besökare av kulturinsitutioner. Även dagstidningarna har följsamt utökat sina kultursidorpå senaste tiden (mest inom litteratur visserligen, men gott så.) Kan i bästa fall kan inspirera till politisk efterföljd. Vi skulle behöva en kulturakut, såsom man inrättat i England genom British Arts Council, för att rädda kulturen i den ekonomiska krisens tid. Kulturen har en nyckelroll för den ekonomiska återhämtningen. En nyckelroll för våra liv. Sverige borde investera i en ickevinstdrivande och experimentell forskningsavdelning (konst & kultur) precis som vilket stort företag som helst, för att få fram nya originella idéer och föra den kvalitativa utvecklingen framåt.

Imponerande filmmaterial från Designåret

Först nu 2009, satte vi oss ner tillsammans och gick igenom Designårsfilmerna, dokumentation från olika projekt som filmaren Anders Hammar gjorde på uppdrag av Svensk Form under Designåret 2005. Vi bjöd in ett gäng berörda med Anna Rygård, projektledaren i spetsen, till Svensk Form och såg samlingsfilmen, nedredigerad till en timme. Innehållet indelat efter de olika politiska designområden, som kampanjen utgick ifrån. Dessutom har Anders redigerat fram 16 timmars material från olika separata projekt. Ett enormt jobb. Imponerande så många positioner som flyttades fram under året, som ökade medvetenhet och kunskap om hur design kan fungera som utvecklingskraft. Bland regioner och myndigheter och på individnivå. Ett material fyllt av goda exempel och flera projekt fortsätter framgångsrikt idag. Trots detta blev det en medial och politisk back lash efteråt. Total tystnad. Man kan kanske förstå att nya regeringen på politikers vis inte var så pigga på att ta i detta som var så märkt av Paggan och Persson och poolarna. Men området i sig förtjänar inte detta ointresse. Synd på så rara ärter. Det är dags att lyfta på locket igen och plocka fram godbitarna!

Anders Hammar visar Designårsfilmen fyra år efteråt