Friday, October 24, 2008

En droppe blått - Lagerbielke 25 år på Orrefors

Just nu pågår en retrospektiv utställning med Erika Lagerbielkes produktion under 25 år på glasbruket Orrefors. En imponerande samling. Utställningen är stiligt komponerad, kronologin har fått ge plats åt familjer av former som kommunicerar med varandra i färg och uttryck. Trots variationerna mellan konstglas och massproduktion, finns en kännetecknande stringent konsekvents. Bästsäljaren Intermezzo finns förstås där, liksom allra senaste årets figurativa och ornamenterade konstglas. Även några språng som för mig var helt nya överraskningar, såsom glasankorna och de fragmentariska orden från Saphfos fantastiska kärlekslyrik, som framhävs genom glasets genomsläppliga karaktär. Erika har dessutom i en välskriven text beskrivit sina arbetsmetoder och inspirationskällor. Vernissagefesten var varm och välbefolkad. Ta chansen och gå dit och titta

Erika Lagerbielkes vernissagefest




Poetiska Saphostrofer genom transparent glas


Avslutning av första kursomgången av Sustainable Fashion Academy

Nu har första kursomgången avslutats av The Sustainable Fashion Academy. 23 deltagare fick häromkvällen sina diplom under en festlig kväll på Birger Jarls Hotell. Bakom allt ligger eldsjälen Michael Schragger som arbetar med The Forum For Design & Sustainable Enterprise, grundfinansierad av Rylanderska stiftelsen som fanns på plats på kvällen med far och dotter. Dottern berättade hur tamiljen bestämde 2005 att bilda en stiftelse för att premiera starkt entreprenörskap med socialt engagemang, och att tillsammans med Michael växte också tankarna på att jobba just med design och hållbarhet. Michael och träffades för första gången för ett bar år sedan, för att se hur vi kunde samarbete kring design och hållbarhet. Så småningom drev Mike fram projektet The Sustainable Fashion Academy, där Svensk Form är en av medgrundarna och stödorganisationerna. 8 heldagskurser under ett år för deltagare som kommer från små enskilda företag till stora som H&M och Lindex (som också sponsrar kursen) med inbjuda föreläsare från Sverige och utomlands, för att ge verktygen för hur man kan jobba hållbart inom mode. Utvärderingen visade att alla - utom en - kursdeltagare var mycket nöjda och inspirerade. Verkligen bra genomfört och nu kavlar vi upp ärmarna för nästa omgång.

23 kursdeltagare tar emot diplom


Nöjda och duktiga kursledare





Thursday, October 23, 2008

Designboost i Malmö 15-17 oktober: Long Live the City

Ännu en upplaga av Designboost i Malmö, så sympatiskt och angeläget forum. Alla som varit med förut vill komma tillbaka och dela med sig av nya rön. "What I like most about it is the informality of it all" som Jennifer Leonard sade. Jennifer Leonard har varit med och skrivt den epokgörande boken Massive Change, och talade detta år på ett mera poetiskt sätt om hur vi måste ta fram berättelserna som finns i våra städer och fortsätta dem in i framtiden, att vi ska känna vår del av dem som människor. Det humanistiska perspektivet var ännu mera framträdande i år än förra året. Ilse Crawford talade om sätt att försöka jobba med miljöer så att vi börjar bry oss om våra städer som våra hem.

David Carlson som var pionjär på 90-talet med sin livsstils- konceptbutik och företag David Design, är återigen i täten, tillsammans med sin partner Peer Eriksson, för den nya rörelse som vi ser överallt inom desingvärlden idag. Bort från det individuella perspektivet till ett gemensamt större socialt engagemang, med långsiktigt hållbar utveckling som mål. De många små stegen som kan göra de stora förändringarna. Icke-linjärt tänkande och kreativitet måste paras med vetenskaperna. The warm heart and the cold brain must collaborate, som en av talarna sade. Vi hade till och med en buddisk präst som talade om hur vi måste "reclaim our inner streets", ta hand om vårt inre, stanna upp ibland och vara människor och inte bara konsumenter. En trendanalytiker talade om att nu har vi passerat IQ och EQ tiden och kommit in i en tid då SQ - Spiritual intelligence - gör sig gällande. Förändringarna måste komma inifrån och engagera oss emotionellt. Osv, osv. Hoppfullt trots allt.

Själv missade jag första dagen, men hade stort utbyte av design talks, middagen och utställningen i Kockums lokaler sista dagen.

Bäste talaren: Danske arkitekten Bjarke Ingels, charmig, begåvad och skicklig estradör som med humor och bra argument fick oss att känna att sustainable life does not have to be less fun, if we design our cities right.

Bästa produkten: Utan tvekan den livsavgörande och revolutionernade Pee Poople som presenterades av arkitekten Anders Wilhelmson. En individuell toalett i en påse, så enkelt och så sofistikerat, som kan hjälpa halva jordens befolkning med ett vardagsproblem. Om vi bara kan få ut den över världen.

Designboost talks på Malmö universitet



Michael Young berättar om produktion av sexleksaker och cyklar i Kina



Framtidsperspektiv från Jennifer Leonard och Shari Swan


om Energi- hur design kan göra skillnad och om att flytta städer



Design Talks publik


Anders Wilhelmson lanserade en revolutionerande och livsavgörande ny produkt: Pee Poople


Ilse Crawfoord och Bjarke Ingels bland höjdpunkterna



Bruno Mathsson och Alvar Aalto - Arteks märkta återbrukade gamla pallar


Speed dating dinner i utställningshallen



Design Show - Long Live the city