Friday, April 17, 2009

Optimism inför Swedish Styles 10-årsjubileum

Glöm den ekonomiska krisen. Gårdagen fylld av möten med potentiella samarbetspartners, företag och organistioner som alla vill vara med och fira Swedish Styles 10-årsjubileum. Min initiala oro för att världsekonomin skulle bromsa möjligheten och entusiasmen har kommit på skam. Tvärtom, menade många, så är det just i dessa tider som man måste visa upp sig och satsa offensivt. Och det är nu som den svenska stilen, designen med sin humanistiska tradition, är mera efterfrågad än någonsin. Ja, det är fantastiskt att komma hit och bli övertygad i optimistisk anda av våra japanska vänner. Kick-off partyt hos Caroline Heiroth häromkvällen ledde till att flera steg ombord på tåget, långsiktig livskvalitet som bärande tema, the Love Story mellan Sverige och Japan. Alla från volontärer till storsponsorer. Teruo Kurosaki, den japanske designgurun som stöttat och älskat svensk design sedan årtionden firade sin 60-årsdag igår, en stor födelsedag i Japan och i den kinesiska astrologin. Omgiven av vänner i sin nordiskt inredda restaurang Smoke i Omotesando. Det är han som vill bilda en Swedish Style Forever Foundation. Presskonferens idag.

Christine Edman CEO för H&M i Tokyo - snart 4 butikerWednesday, April 15, 2009

Klein Dytham Architects 20-årsjubielumsutställning i prestigefyllda galleri MA


Vill ta Mark och Astrids arkitekturutställning till Stockholm

Så befriande rolig, avspänd, smart och fyndig utställning Mark Dytham och Astrid Klein visar på det prestigefyllda arkitekturmuseet MA i Tokyo. Där är vi annars vana att se minimalister som Toyo Ito, Tadao Ando, Shigeru Ban.... det förväntade japanska. Astrid och Mark som kom hit för 20 år sedan och ämnade stanna så länge de fann Tokyo spännande, har nu stannat kvar i över 20 år med samma glada nyfikenhet som kännetecken. De fångar upp fenomen i det urbana livet, från gatan och tokyovardagen, som sedan dyker upp i deras arkitektur, inredningar osv. I utställningen har de bland annat använt sig av standard -skyltar som används för att hänvisa till restauranger på gatan med ljuslådor och blinkande ljus. Sedan har de gjort 20 stycken minimodeller i kristall, såna som man kan köpa i Tokyo Tower som souvernirer, som snurrande visar 20 av deras främsta byggnader i 3-d format. Så klassigt och roligt på samma gång, omisskänlig humor, och ändå högsta kvalitet. Länge sedan jag såg en så rolig arkitekturutställning. Den måste vi bara ta till Sverige och arkitekturmuseet. Mark och Astrid är de som grundande Pecha-Kucha som nu finns i 180 städer av egen kraft. De kommer också till Stockholm som huvudtalare för FÄRGDAGEN den 14 maj. Välkomna till den!

Kurosakis skola - Ikejiri Institute of DesignSwedish Style in Tokyo kick-off party hos Caroline HeirothRader av möten med friends of Swedish Style


Tokyo som allra bäst en regnig kväll i Shibuya