Friday, February 8, 2008

Internationell prägel – Cappellini vill komma tillbaka!

Verkligen imponerande hur möbelmässan växt till att bli en verkligt internationell mötesplats för design. Hela staden sjuder. Förra veckan modevecka, nu international design week. Så smart denna strategi av mässledningen, i synnerhet genom Charlotte Wikings ansträningar att utöka mässan och uppmuntra satsningar över hela staden. Små alternativa evenemang blandat med stora separatutställningar, oväntade platser och traditionella showrooms. Journalister och formgivare från hela världen träffas och diskuterar framtiden i olika format, mest om design för hållbar utveckling och det skifte som är på väg. Giulio Cappellini var så entusiastisk över Stockholm att han till och med sade att från och med nu skulle han skippa Kölnmässan. Nu var det Stockholm som gällde i stället. Därför var det extra bakvänt att läsa Erica Treijs skruvade påstående i Svenska Dagbladet idag, om hur stjärnorna flyr mässan - när det är hela poängen. Dessutom var det väl också ogint och onödigt att avsluta artikeln med en känga till Front, vars framgångar vi har all anledning att applådera, bara för att få en journalistisk knorr.

Jag återkommer i helgen med fler bilder, glimtar och intryck från veckan.

Wednesday, February 6, 2008

Fest för FORM - och RUM

Det gick nästan inte att ta sig fram, så många vällde in till årets FORMfest. Ja, det var RUMs 10-årsjubileum också, men jag måste ju trycka på FORM. Staffan Bengtsson och Sandra Nolgren gjorde en ledig presentation från scenen, sonen Harry, ett år, satt längst fram på mamma Pias axlar. Sedan klev Maia Hirasawa upp kl 21.00 och rev av några låtar och fick publiken att svänga lite försiktigt. Jag hade ju gärna velat att det skulle bli lite dans också…men alla nöjde sig med att mingla. Det var säkert över 1000 personer i lokalen. Hoppas att alla blir prenumeranter Träffade så många förstås, och tog på slutet hand om mina inresta japanska formgivare. Skyndade mig hem före midnatt. Det är en dag i morgon också.

FEST PÅ BERNS
Designhouse Stockholm

Som vanligt hade Hans Hjelmqvist, PR chefen på Designhouse Stockholm, samlat ihop en fantastisk blandning av gäster till pressvisningen av nya kollektionen för 2008. Mixen består av en del svartklädda designfolk, en del Svensk Damtidnings glam och glitz, en del internationella journalister, en del utländska ambassadörer, en del politiker och så på toppen lite fina titlar. Till det serverades champagne och eleganta tilltugg. VD Anders Färdig, underbar entusiast, modig producent och duktig estradör, visade stolt upp de nya produkterna och presenterade formgivarna en efter en. Allt inramat av blomsterkungen Gunnar Kajs vackra och levande blomsterarrangemang.

Designhouse StockholmFull fart på Svensk Form

Gårdagen präglades också av full fart på Svensk Form. En del av personalen och extra styrkor jobbade hårt med att få Vitras Eamesutställning på plats inför ikväll. Sedan hade vi regionalföreningsmöte med rekordstor uppslutning med 22 deltagare. Medlemsrekrytering och uppföljning fick stort utrymme på agendan. Sedan hade vi bjudit in våra samarbetspartners från Brann, SVID och Design S och Staffan Bengtsson från FORM, för att ge verktyg och information för arbetet. Vi får verkligen vara glada och tacksamma för allt ideellt arbete som läggs ned runtom i landet för att främja designutvecklingen och skapa intresse för området. De är fantastiska! I en annan del av huset på Skeppsholmen pågick möte med ekonomiutskottet, och vi har nu stängt böckerna för i år, lättade får man säga. Själv rusade jag emellan, innan jag kastade mig vidare kl 17.00 till Designhouse Stockholm för invigning och pressvisning av deras nya kollektion.

Regionalföreningskonferens och utställningsbygge


Presskonferens Future Shopping

Min första programpunkt under gårdagen var att inviga utställningen "Future Shopping" i Gallerian kl 9.00. Ett samarbete mellan Gallerian och Konstfack. Studenterna hade haft en kurs med trendanalys och visionärt arbete om framtidens konsumtionsmönster med härliga Peter Majanen (Quatroporte) och sedan för gestaltningen arbetat med BSK arkitekter. Ivar Björkman och Ronald Jones var där från Konstfack och ett 20-tal journalister dök upp. Duktiga Christine Hedström hade ordnat hela programmet. Framsynt och öppet från Gallerians sida att genomföra sådana projekt – förra året var det om ljud i offentliga miljön – nu alltså framtidens shopping. Just på sådana platser där besökare strömmar förbi (40.000 på en helg) och kan stanna upp och reflektera en stund över konsumtionsbeteende och framtidsfrågor. Hur ser då framtidens shopping ut? Vad är framtidens lyx? ? Tid, rent vatten, privata sfärer i det offentliga? Designer, konstnärer, arkitekter och kreativa människor är ju synnerligen lämpade att ge oss små titthål och glimtar. De ligger ju i sakens natur att visionera framåt och de kan visualisera och gestalta. Ingen vet, men vi kan i alla fall konstatera att vi kommer säkerligen inte kommer att sluta att konsumera. Trots att vi vet att vi borde konsumera och producera mindre och att det blivit vulgärt att överkonsumera. Vi drivs ändå av passioner, lust och skönhetslängtan. Handel har alltid funnits där. Om vi slutar handla stannar samhället. Men konsumtionsmönstren förändras, det har redan börjat. Vi går från produkter till upplevelser och tjänster. Och idag kan vi ju också få känslan av att köpa oss skuldfria genom de rätta etiska och ekologiska valen…

Future ShoppingMonday, February 4, 2008

Måndag den 4 februari: FutureDesignDays på Oscarsteatern: Light Now!

FutureDesignDays har nu anammat ett nytt koncept – nomadens! Efter år av storslagna events först i Borås och sedan i Stockholm, kommer man nu att göra fler och mindre nedslag på olika platser runtom i Sverige. www.futuredesigndays.com . Klokt av dem tror jag. Smart också att lägga det som initialevent under designveckan. Jag hann med första passet med talare innan jag måste fara vidare. Brittiske journalisten Marcus Fairs agerade avspänd programledare. Eter åren som chefredaktör för Icon Design magazine har han nu en egen webb-baserad journal www.dezeen.com. Vesa Honkonen, en inspirerande och övertygande talare med musik och poesi som verktyg. Upprepade hela tiden sitt mantra om att det viktiga finns i mellanrummet mellan tonerna, mellan formerna. Intressant iakttagelse var att projekt som det beslutas om i Finland genomförs, medan det i Sverige tar mycket längre tid – allt ska diskuteras, kompromissas och politikerna ändrar sig hela tiden. Unge Magnus Wästberg, från belysningsfamilj som nu startat eget och visar första namnkunniga kollektionen under designveckan med CKR; James Irvine, Ilse Crawford och Jean-Marie Massaud. Höll ett sympatiskt inlägg om hur vi idag missbrukar ljuset och energin – överanvändning. 80-90 % av ytan i dagens kontor är överbelysta, när vi egentligen bara behöver det punktvis. James Irvine höll med, och berättade med tillfredsställelse att han tack vare Magnus äntligen hade fått göra sin favoritlampa.
Söndag den 3 februari: Uppvärming inför veckan!

FutureDesignDays och Nordic Light bjöd till ett mindre mingel som en fin uppvärming inför den kommande designveckan i Stockholm. Nu har det verkligen börjat få form. Först hela modeveckan, med sådan kraftsamling av alla parter och med stor mediauppmärksamhet. Nu möbelmässan och alla de kringevenemang som ordnas på andra platser. Hela staden sjuder. Uppåt 100 journalister kommer från hela världen. Vilka veckor. Imponerande vad man kan göra när alla drar åt samma håll för en gångs skull. På plats fanns ett 30-tal från formvärlden, med Christian Alcenius och hans medarbetare som värdar tillsammans med Nordic Lights VD Anders Johansson. I centrum möbelmässans nyanlände hedersgäst Giulio Cappelini samt de inbjudna talarna till FutureDesignDays. Alldeles lagom stort för att man skulle hinna tala med de flesta. Såg med förväntan hur FRONTs lobbyinstallation började ta form.