Thursday, September 3, 2009

I morgon får vi inte gå till jobbet!

I morgon fredag brakar det loss - det stora EU Stockholmsmötet, som ska hållas i Modernas lokaler. I Arkitekturmuseet sätts journalisterna. Ett tag var det meningen att eskortörer och chaufförer skulle hysas in hos oss, men kanske var vår offert för hög, för till oss kom de inte
till slut. Vi själva får inte ens komma till våra jobb ute på Skeppsholmen i morgon på grund av alla säkerhetsarrangemang. Helt otroligt. Förberedelserna har varit rigorösa, snudd på skrattretande omfattande, vilken grej! Önskar dem lycka till, själv får jag göra möten på stan och skriva krönika till nästa FORM hemifrån!

Moderna och Arkitekturmuseet förvandlas till EU-mötescenter - en hel flaggstångsfamilj har satts uppSommarlättjan sitter i...

Det var värst vad semestergreppet sitter kvar. Jag har haft jättesvårt att komma tillbaka till min vanliga bloggrutin efter sommaren, som ni kanske märkt. Även om det minsann inte råder brist på företeelser att kommentera eller berätta om. Från Svensk Forms horisont har vi oerhört stora ekonomiska utmaningar framför oss. Det råder öven allmän skymning från officiellt håll när det gäller våra designfrågor, möjligen undantaget mode. Ja mörker råder ju för övrigt över hela kulturområdet, inte mycket att hoppas på i höstproppen. Hur ska vi vända detta stiltje? The good news är att vi själva har flera spännande projekt och utställningar på gång internationellt, där efterfrågan på svensk design är större än vi upplevt på länge. Här närmast har vi Pecha Kucha igen den 17 september. Välkomna till Berns, då vi också smygläser nästa nummer av FORM från kl 19.00. Sen kör vi hårt inför Swedish Style i Tokyo, 10-årsjubileum, med en rad program. Vi samarbetar också med Designboost 14-15 oktober kring mat och design i projektet "serving the future". På Östastiatiska Museet i Stockholm ordnar vi en kväll den 6 oktober om hur man kommer in på den asiatiska marknaden. Regionelföreningarna runtom i Sverige har laddat med program inför hösten, och Pecha Kucha har nu spritt sig vidare från Stockholm, Göteborg och Malmö till Umeå, Kalmar, Dalarna och Västernorrland. Ute i världen turnerar Semillas Suecas om design för Barn nu i Sao Paulo, UNG på väg till Prag och Tokyo, 17 svenska kvinnliga formgivare till USA. Sist men inte minst ståtlig öppning med seminarier och kronprinsessa av Design S i Athen den 10 september. Full fart framåt alltså!!

Besök av Toyota Senior Design Team från södra Frankrike


Ett gäng designer från Toyota kom till Sverige på studiebesök för att försöka få grepp om skillnader och likheter mellan svensk och japansk design. Det skandinaviska designbegreppet, den demokratiska designen, har den relevans idag? etc. Med min egen dubbla roll och Japanerfarenhet i kombination med vår japanska praktikant Shokos iakttalgelser kändes det verkligen som om vi kunde bidra till diskussionen. Kul att höra hur de arbetade med olika team i olika världsdelar.
Sigvard och Marianne Bernadottes vänförening


Ännu en designrelaterad vänförening möttes på Svensk Form i veckan: Sigvard och Marianne Bernadottes vänförening. bland annat presenterades förslag på ny webbplats, som jag får återkomma om.

Styrelsemöte Formmuseets vänner


Nya styrelsemedlemmarna Mikael Skaj och Fanny Sachs välkomnades in i Formmuseets vänner av ordföranden Denise Persson. God stämning trots att vi väl aldrig varit längre ifrån ett Formmuseum än nu!! Tyvärr. Hursomhelst stöder föreningen nya mötesplatsen för form och design i Arkitekturmsueet, och kommer bland annat att arrangera en Konstslöjdsalong 2010. Sen börjar nu nomineringsomgången för Design Nu priset som ska delas ut under Stockholm Design Week.

Vikten att värna upphovsrätten! UPPROP 10Duktige Per Strömbäck från Dataspelsbranschen hade samlat 46 personer från 27 olika organisationer till ett angeläget möte UPPROP 10 om upphovsrätten. Musik, litteratur, design - bra att verka tillsammans för att värna vikten av ursprungsidéen, upphovsrätten. Lena Liljeroth inledde och gav tydligt stöd för upphovsrätten. Diskussionen handlade om allt från att slå hål på myter om laglig nedladdning versus fildelning, om att inte piratpartiet kan ha tolkningsföreträde av unga ideer. Det behövs nya sanningar och ett allmänt lättfattligt och greppbart argument om vikten av att skydda upphovsrätten.

Form us with Love kommer med till Tokyo för Swedish Style


Nu kör vi Swedish Style in Tokyo fullt ut i Svensk Forms regi! Roligt att unga teamet Form us with Love vill delta. Utställningskonceptet med story telling "Swedish Love Stories" följer med till Tokyo. Än finns det plats. Anmäl intresse till mig!

Utbyte med Svenska institutet

Besök av våra trevliga kontakter på Svenska institutet Åsa Lundmark och Anna Maria Bernitz då vi talade igenom alla gemensamma projekt och framtida möjligheter. Inte minst handlade det om Swedish Style i Tokyo, då SI stödjer såväl UNG som visar egen utställning "Swedish Fasion" God stämning, många möjligheter men minskade medel. Hårda tider överlag.

Lunchmöte om Önskas stipendieutdelning

Trevlig lunch med Marianne Bernadotte, som nyligen fyllt 85, men är minst sagt still going strong med många aktiviteter. Önskas chef Pehr Gärdhagen samlade oss i juryn för Önskas designpris "Tingen för det dukade bordet" där Ingegerd Råman och jag inbjudits att nominera kandidater. Priset delas ut i samband med Formex i januari 2010.l

Styrelsen diskuterar framtiden

Inför höstens första styrelsemötet hade vi som vanligt ett längre strategimöte. Denna gång med konkret ekonomiskt fokus, parallellt med de sedvanliga mera visionära diskussionerna. I runda slängar har vi på vår lilla budget för 2010 utgifter på drygt 6 miljoner och intäkter på drygt 5. Och då har vi dragit ner på allt vi kan. En tuff utmaning, särskilt som lågkonjunkturen redan slagit till på vår verksamhet i år. Utöver vårt blygsamma statliga anslag och medlemsintäkter måste vi alltså öka intäktssidan med projekt, anslag och tjänster av olika slag. Samtidigt som vi behåller Svensk Forms kärnvärden, själ och kvalitet. Hög ambition, viktig samhällsroll. Fortsatt vikt vid rollen som opinionsbildande medlemsförening med sammanförande nätverksfunktion. Bred och publik. Fokus på att positionera svensk design internationellt och hållbar utveckling. Stödet från styrelsen känns mycket bra. Dessutom är det både trevligt och välbehövligt att umgås och samtala lite längre tid med varandra. Nu är det bara att ta tag i utmaningarna!

Middag och strategimöte med Styrelsen


Tre professorer från styrelsen


Sköna Christine i 50-talstappning lyssnar på strategidiskussioner


Åter samlade efter semestrarna
Svensk Forms tappra stab på plats för hösten

En liten, men tapper skara har nu inlett hösten på Svensk Form i våra nya fina lokaler. Utöver mig, har vi våra trogna goda medarbetare, Christine Carendi vice vd, Kajsa Hernell med ansvar för marknadsföring mm, bibiotekarien Anita Christiansen och vår ekonomiavdelning med Inger Dahlander och konsultande Mats Nilsson. Till vår hjälp har vi också praktikanterna Shoko från Japan och Miren från Mexico. För att inte tala om alla engagerade regionalföreningar runtom i hela landet. Nu 12 till antalet, med Stockholms nybildade och största förening. FORM-redaktionen är också i full gång med släpp den 17 september av nästa nummer.

Välkommen till Svensk Form Miren Careaga från Mexico

Vi har just välkomnat en ny praktikant, pigga och snabba Miren Careaga, industridesigner specialicerad på hållbar utveckling. Hon kommer bland annat att hantera Pecha Kucha - nästa omgång 17 september - samt våra projekt Saving the Planet in Style och Bistro 3000.