Thursday, February 14, 2008

Fullsatt igår

Nästan fullsatt på alla de 300 platserna i Moderna Museets hörsal på Eames Demetrios föreläsning igår. Samarbete mellan Arkitekturmuseet och Svensk Form. Den tunga designeliten fanns förstås på plats, men glädjande många unga hade också kommit för att lyssna och jag tror inte de blev besvikna. Viktigt att man får del av glädjen och lekfullheten i processen, och att det inte bara handlar om stil, elegans och lyxprodukter. Eames var väl förberedd, visade unika bilder och klipp från Ray och Charles Eames många filmer. Ledigt, lättsamt och samtidigt insiktfsullt. Vi fick ta del av hela filosofin bakom paret Eames arbetsprocess, deras lekfullhet och allvar, de små tingen och de stora helhetsperspektiven, vardagens rörelser och världens problem. Han dröjde sig länge vid att deras vision inte handlade om "show off" utan om att göra gott, skapa bättre liv för många människor. Relationen host-guest. Det gällde att vara goda värdar. Det avslutande citatet från Charles Eames har fortfarande relevans: "Beyond the age of information comes the age of choices" Efter föreläsningen traskade alla över till oss på Svensk Form för att se utställningen och få ett glas vin och en knäckemacka.

Eames Demetrios


Smokingspäckat på Clarion Site hotellets invigningWednesday, February 13, 2008

Eames ikväll på Moderna

Det var ett trött, men glatt och nöjt gäng som samlades på personalmötet i måndags, efter all intensiv programverksamhet under möbelmässan. Både egna progam och andras. 38 nya medlemmar, 200 lösnummer FORM sålda och massor av intresseanmälningar. Besökare strömmar till vår Eamesutställning och den trevlige och avspände Eames Demetrios har landat och laddar för sitt föredrag på Moderna Museet ikväll. Reaktionerna positiva. Utställningen ger en fin bild av lekfullheten, äventyret och av processen, helhetssynen och det multimediala allkonstverket som paret Eames stod för. Trots att några rynkar på näsan över att vi här arbetar med ett kommersiellt företag, Vitra, i utställningen och bara visar sådant som de producerar. Som exempelvis Sara Kristoffersson i SvD. Reklamjippo. När det gäller design, finns ju båda delarna näringsliv och kultur så tätt sammanflätade och det är inget problem för oss att samarbeta med ett så förebildligt företag som Vitra så länge innehållet är bra. Fler sådana behövs.

Möbelmässan: Hållbar Design med Designboost och andra

Hållbarhetstemat syntes inte så mycket i produkterna, men väl i föreläsningar och arrangemang på stan. Några undantag förstås. TAF:s uppmärksammade trädgårdsmöbel IOU i samarbete med Kris. Och Stephen Burks Craft Café, som effektfullt installerats alldeles intill hedersgästen Giulio Cappellinis gröna, sofistikerade Lounge. Cappellini uppskattade verkligen Stephens projekt, och vill själv initiera nya samarbeten med studenter och hantverkare. Samma tongångar hördes från deltagare från många håll, Indien, Japan, USA, Italien i alla de samtal vi höll. Teruo Kurosaki, Giulio Cappellini, Satyendra Pakhale, Ilse Crawford… De fokuserar inte bara på sina egna produkter, utan söker samarbeten med andra discipliner för hållbar utveckling. Vi är mitt i ett förändringsskede. Saving the Planet in Style. "We have to address the issue, although we do not yet have the answers", sa Ilse Crawford i samtal under Designboost. Hon skriver nu en bok om vatten, för att vi ska återerövra känslan av vattnets värde och inte bara tro att det går att vrida på kranen. David Carlson, som tidigare initierat David Design och jobbat med coola produkter, är nu en av initiativtagarna till Designboost. För att dela kunskap om hållbar utveckling. Tillsammans med Peeer Eriksson har de nu utvecklat en egen modell "The Sustainable Wheel" med sju olika parametrar: Environmental influence, innovation, emotional connection, aestetics, quality, authenticity, compatibility. En bra och hållbar produkt måste innehålla dessa delar. Folkform utvecklade masonitprojektet på Crystal Palace. Artur Moustafa från Vujj är också en sann eldsjäl. Visade A DIFFERENT KIND OF VUJJ i samarbete med Urban Outfitters under veckan och kommer att fylla två våningsplan i designhotellet i Zona Tortona i Milano under möbelmässan med olika exempel och initiativ inom hållbar design. Vi deltar genom Saving the Planet in Style.
Publik Designboost


Svensk-Taiwanesiskt möte i Greenhouse

Greenhouse är som vanligt platsen för experiment och överraskningar. TAF hade byggt en enkel och slagkraftig inramning som en stad, en marknadsplats. Back to basics-känslan fanns överallt. HDK stark bland skolorna med en underbar nostalgimonter med humor och utsökt hantverk. Alexander Lerviks ljusinstallationer inklusive avbildningen av den egna hjärnan fick stor uppmärksamhet. Jag förälskade jag mig i duon Chen & Karlssons lilla monter med två produkter. Han från Taiwan, inspirerades av Ingvar Kamprad och Ikeas platta paket, och gjorde små delikata och orientaliska aliminiumfåglar att sätta på glödlampan. Hon svensk, inspirerad av de kinesiska tyger som enligt tradition avbildar 100 pojkar, hade gjort ett tyg med 100 små starka flickor i stället.

Chen & KarlssonBack to Basics - HDKDet märks att det går bra för svensk möbelindustri

Stora och generösa montrar på möbelmässan. En skön stabilitet, men inte tråkigt. Här och där en accent av färg och form. Gärsnäs byggklossar med färg. Blå Station med Fredrik Mattssons nya barbord och fåtöljer. Lammhult helt i vitt med enstaka solgult. Källemo med Vesa Honkonens illgröna Kiasmastol, Nola med Thomas Bernstrands knallgula jättepapperskorg, Offect frossade i färg… Pratade med många, som alla tycktes nöjda med förfrågningar och orderingångar. Vi talade också om middagen som vi ska ordna för de svenska utställarna i Milano och om den samtalsserie vi ska inleda om hur man bäst kan arbeta strategiskt och långsiktigt för att stimulera svenska designexporten, vilket är angeläget för alla parter.

Källemo - Kiasma, OffecctTvå Gunillor och en hinkBlå Station och OffecctLjud och Ljus

Alla pratar om ljud…. På mässan fanns flera produkter som absorberar ljuden. Åke Axelssons nya stol Austik, med ljudabsorbent under sitsen, eller Blå Stations "Boo" av Stefan Borselius, vars filtklädsel fångar ljuden. Sen har vi ljuset. Veckan inleddes ju med Light Now, FutureDesignDays. Många leker med ljuset, eller kanske snarare mörkret och skuggorna. En applåd för unga Magnus Wästberg och hans genomtänkta filosofi, vackert presenterad i Henrik Nygrens formgivna bok "Lamps for Neanderthal Man". En applåd också för Zeros Andrijs Nolendorf. Sann entreprenör, god affärsman och välgörare för hela bygden i Pukeberg. Senaste årens färgglada kollektion med unga svenska formgivare är strålande, Fredrik Mattson, Thomas Bernstrand, Mattias Ståhlbom, Fredrik Mattson, designgruppen Front, Mia Gammelgaard med flera.

Blå Station Boo


Gärsnäs AkustikLiblab och Telefonplan

Torsdagen den 7 februari hann jag vara med på ytterligare två platser: Hammarbyhöjdens nya kulturhus www.liblab.se samt Future Living utställningen på Telefonplan i Designens Hus www.telefonplan.com. Till Liblab tog jag med mig Stephen Burks och Teruo Kurosaki och vår projektledare för Saving the Planet in Style, Kerstin Sylwan och vi höll ett intressant samtal om hur man kan jobba med design och hållbar utveckling. Konstfackseleverna hade gjort ecomöbler till huset, och Kurosaki bjöd på ståend fot över Daniel från Konstfack till Tokyo i höst för att göra samarbete med hans skola inför Swedish Style in Tokyo. På Telefonplan hade AP-fastigheter fyllt utställninghallen med produkter och prototyper från de unga kreatörer, entreprenörer och företag som finns idag på Telefonplan. Mycket belysning och en förföriskt vacker blommande växtvägg. Eftersom temat var Future Living berättade Alexander Lervik och jag om projektet INSPIRED 2050, som handlar om hur vi vill leva och bo år 2050.

Liblab - konstfacks ecomöblerEn juvel – La Création d’Eve

Trion Claesson Koivisto Rune fanns med på många ställen under möbelmässan med flera nya och spännande produkter. En av de bästa, men allra minsta var nya armbandet "La Création d’Eve". Vanligt industriproducerat strömpressat aliminium, ofta använt i byggmaterial och konstruktioner. Här kommer skönheten i materialet fram. Dimensioner direkt avpassade för en kvinnas handled. Ett rör uppskuret i 70 unika armband. Bronz, svart och vitt.

Eve - Claesson Koivisto Rune


Formmuseets vänners pris DesignNu till Helena Hörstedt

Formmuseets vänner har instiftat ett eget pris för att uppmärksamma duktiga och samtida formgivare som kan platsa i ett framtida formmuseum. De nominerade var Gabor Palotai inom grafisk design, Helena Hörstedt inom mode, Made By inom konsthantverk, Poc Ski inom industridesign och Peter Andersson inom möbelformgivning/konstindustri. Ordförande Denise Persson delade ut priset på möbelmässan, och Form Us With Love hade formgivit ett genialiskt pris. Helt enkelt en gjutform för pokaler. Så kan själv producera hur många man vill.

FORM på löpet – lösnummerförsäljningen mångdubblats