Saturday, January 10, 2009

Arkitekten och Svensk Formvännen Jan M Berg har lämnat oss

För en vecka sedan gick Arkitekten Jan M Berg bort. Dessförinnan hade han legat i koma i flera veckor, till följd av en operation som gick snett. Ingen hade väntat detta. Så stilig, vital och frisk bara dagarna innan. Alldeles för tidigt. Vi tänker med värme på hans hustru Lena Villner och barnen just nu. Jan kommer att begravas i Allhelgonakyrkan i Stockholm fredag den 30 januari kl 14.00. Han var under alla år så engagerad och aktiv inom Svensk Form. Under senare år framför allt i Opinionsnämnden, där han gjort en mycket uppskattad insats. Likaså tidigare i Styrelsen och valnämnden. Dessutom var han djupt engagerade och gjorde ritningar med förslag till ett Formmuseum/Designcenter på Skeppsholmen och till en flytande utställningspaviljong för Svensk Form. Personligen hade jag flera givande möten och samtal med Jan sedan jag började på Svensk Form. Flera av hans nära formvänner funderar nu hur de bäst kan göra hans minne levande på olika sätt.

Ipods grundare Steve Jobs tydligen en hopplös chef

Som jag berättade häromdagen är jag en sent uppvaknad, men mycket lycklig, ägare till en orange och slimmad liten Ipod Nano som tycks rymma hela universum. Det är mitt första personliga Apple-möte överhuvudtaget, eftersom jag alltid använt PC och inte Mac. Upphör inte att förundras över den fantastiska designen, intuitiv, man fattar direkt hur den ska användas, inga onödiga knappar och funktioner. Bruksanvisningen minimalistisk och visuell, precis bara det som behövs. Allt annat avskalat. Just det som är Steve Jobs signum. Apple’s CEO och mannen bakom Ipod, som vände hela ekonomin för Apple när den först lanserades 2001. Han var ju med och grundade Apple, men kickades ut några år och återkom 1997, när man var på ruinens brant, för att vända allt till framgångssaga med hjälp av perfekt DESIGN. Läste en rolig artikel om honom i Newsweek under julen. Vilken mästare han är . Han har ingen ingenjörskunskap. Kan inte ens skriva en software-kod. Dessutom är han en förskräcklig chef, med koleriska utbrott och humörsvängningar. Nästan omöjlig att samarbeta med tydligen. Samtidigt som han är genialisk och vet exakt vad han ska utelämna för maximal elegans och glädje för brukaren. Han har fan clubs över hela världen. När han nu ställde in sitt årliga Macworldframträdande satte ryktena fart om hans vacklande hälsa. Han tillfrisknade från bukspottkörtelcancer för fyra år sedan, och har magrat betydligt. Återfall? Oroliga spekulationer, men förra veckan kom han med ett lugnande officiellt brev där han berättade att hans viktminskning och sjukdom berodde på hormoninbalans och att han sitter säkert i sadeln som CEO. Börsen reagerade direkt. Samma eftermiddag steg Apples Aktier med 5 %!

Thursday, January 8, 2009

Det är bara att springa fortare

I lågkonjunktur finns bara ett recept, sade eldsjälen och initiativtagaren till Möbelriksdagen Johan Sjöberg, och det är att springa fortare. Med glimten i ögat och ostkakor i beredskap till alla de inbjudna 20 talarna, lotsade han oss igenom årets möbelriksdag. Vi var väl hundratalet som samlats i Möbelriket till Möbelriksdagen som numera blivit en institution. Mitt i tillverkningshjärtat i Småland, Lammhult. I dag i Abstractas lokaler. Stämningen var god trots lågkonjunktur. Det gäller att förbereda för det värsta och hoppas att det blir mycket bättre, sade koncernchefen för Lammhults Design Group Johan Hjertonsson. Många andandes optimism i alla fall. Ikea hade inget att klaga på, mitt i en glokal ekonomi, sympatiskt presenterat av IKEA AB:s VD Thomas Carlzon. De samlar på hög som en Joachim von Anka för att vara redo hur mycket det än blåser runtomkring. Verkligt imponerande var den till synes handlingskraftiga Landshövdingen Kristina Alsér med företagarbakgrund och ett genuint engagemang och övertygelse om designen som utvecklings- och tillväxtkraft. Fler såndana! Matnyttiga diskussioner om kopiering, designens värde, vikten av beställarkompetens, hållbar utveckling, trender och affärsmöjligheter. Ett spännande projekt om Green Design med ännu så länge 30 involverade företag presenterades, som vi säkert kommer att kunna samarbeta med inom paraplyet Saving the Planet in Style. För Svensk Forms del var det viktigt att bonda med företagspoolare och andra inom producentleden, designers inom green design och de skickliga unga formgivarna som nu utsetts som delfinalister till Lammhults Design Groups Design Award. En stark dag, äkta småländsk, sann entreprenörskraft och en djup tradition som vi ska ta ut i världen med sina unika berättelser. Upplyft åkte jag tillbaka med tåget och funderade på hur vi kan ta med dessa värden till Milano, Tokyo, Shanghai osv. Kräver nu sin uppföljning!

Möbelriket, TMF och Landshövdingen välkomnar till årets möbelriksdagKoncernchef Johan Hjertonsson presenterar finalisterna i Lammhults Design Groups Design Award


Över 20 talare under möbelriksdagen
Järngäng på möbelriketEn rejäl dalkarl i ledningen för Abstracta/Lammhults AB


Steve Jobs Ipods grundare hettar upp börsen

Min nya Ipod Nano I love itAtt ladda ner musik

Nu har jag äntligen kommit dit alla andra varit i många år. Jag har krupit till korset och skaffat min första Ipod! Jag är helt såld! Min nya smarta leksak! Inköpt på flygplatsen på väg hem från Bali för några dagar sedan. En försenad julklapp från maken. Jag har länge känt behovet att sortera musik för olika tillfällen, men haft ett motstånd mot att stoppa lurar i öronen och stänga ute omvärlden. Inte ens när Sony Walkman dök upp för många år sedan och min svåger försökte övertala mig om hur fantastiskt det var att springa i skogen med musik i öronen blev jag övertygad. Jag sprang och sprang, men bestämde mig för att jag hellre ville höra skogen och ljuden omkring mig. Dessutom extremt visuellt orienterad som jag är, har jag glatt överlåtit musik och apparat-valen åt andra i familjen. Förr hade man ju endast en gemensam stereoanläggning och en TV hemma. Några paradigmskiften senare har vi i stället våra individuella lösningar i mobiler och spelare som vi bär med oss runt världen. Alltså nya tongångar även för mig. En helt ny värld öppnar sig. Hos oss har vi mängder av CD-skivor som hamnat huller om buller efter alla våra flyttar runtom i världen, och nu börjar jag ladda ner mina favoriter i ett litet slimmat fodral som rymmer hur mycket som helst. Vilken lycka! Och Itunes nya geniousfunktion som parar ihop bra kombinationer. Svårt att sluta! Och allt som händer på området. Samtidigt som skivbranschen, kopieringsskyddet, upphovsrätt och alla följder blir allt snårigare. Ligaledare förstås Itunes. Men många duktiga svenska unga aktörer dyker upp. Som på senare tid det hypade Spotify, svenskgrundat av Daniel Ek, med sina attraktiva utvalda inbjudningar för att ladda ner fritt till nätlyssnarna. Och nu kommer andra svenska konkurrenter som Tunerec och Chilirec och öppnar nya vägar som alla väntat på. Snart kommer säkert alltfler artister att lägga ut sina lanseringar direkt på nätet, som Radiohead startat med. Nya kommersialiseringslösningar följer. Även Apple tar nu bort kopieringskyddet få musiken som släpps via Itunes – plockas från 10 miljoner låtar. Jag har ännu så länge fullt sjå med alla mina egna CD:s, men snart redo för nätet, filmerna, bilderna. Sent uppvaknande kan man säga. Nu tar jag med min lilla eleganta oranga Nano på resan till Småland på Möbelriksdag! Men ni kommer inte få se mig med lurar i öronen på stan. Jag är fortfarande alldeles för nyfiken för att stänga ute livet runtomkring.

Wednesday, January 7, 2009

Nu kör vi igång igen – Året 2009 för kreativitet och innovation!

God fortsättning! Första dagen efter semestern. Det är visserligen bara några dagar kvar denna vecka, och många kommer tillbaka först på måndag. Blir en bra uppmjukning,.Jag har i år varit totalt från- och avkopplad på långsemester långt borta på Bali med stora familjen över helgerna. För första gången faktiskt, som vi smitit iväg från allt gängse julfirande, pyssel och klappar. Välgörande. Emma Stenström, som jag verkligen uppskattar, skrev i sin senaste krönika i DI om hur många idag som är intensivt arbetande också blivit bra på att intensivt lata oss under lediga dagar. Att vi tillåter oss det. Hon skrev också och undrade vad svenska regeringen tänkte göra med det utlysta EU-året för innovation och kreativitet. Och det är vi många som undrar. Det berör ju i högsta grad vårt arbetsfält och vi är många som tagit upp frågan med våra beslutsfattare, utan några raka svar. Vi diskuterar vidare inom SDS, Svenskt Designsamarbete, hur vi ska agera. I dag inleds i alla fall året storslaget med en konferens och gala gala och avspark i Prag, under det tjeckiska ordförandeskapet. Hoppas det får svallvågor ända hit, särskilt till hösten när vi tar över ordförandeklubban. Många krönikörer har tittat tillbaka på 2008 och spanat in i vad som händer på designområdet för 2009. Som vanligt läser jag favoriten Alice Rawsthorn i Heraqld Tribune, som konstaterar att 2008 var året då själva innehållet återerövrade mark i stället för stil och yta. Hon kommenterade också hur väldesignad presidentkampanjen för Obama var. Nu har USA plötsligt blivit coolt igen för oss europeer. Sustainability har förstås varit starkt buzzword och många spännande processer inleddes under 2008 som fortsätter med oförändrad styrka. Konceptuella utställningar som Paula Antonellis ”Design and the Elastic Mind” på Moma har varit banbrytande. Nu hoppas vi att den svenska designarenan med förstärkta muskler tillsammans med Arkitekturmuseet kan delta i det internationella designutställningssamtalet med förnyad höjd. Sustainability är visserligen ett buzz word, men inte bara en trend. Alla deltar i detta arbete utifrån våra egna specialområden. Vårt snabbsnackande Världsfenomenet PechaKucha Night som nu spritts till 160 städer runt i världen har nu fått en world wide sponsor och möjliggjort att bilda en PechaKucha Night Foundation som kommer att dela ut små stipendier till PechaKucha till goda idéer som är livsförbättrande, pro-city, pro-social, pro-environment. Självklart ska förslagen presenteras i PechaKucha. På Svensk Form fortsätter vi på temat, som ska genomsyra all vår verksamhet .Rent konkret kommer detta bland annat att manifesteras bland annat i aktiviteter under möbelmässan, i Milano, under ordförandeskapet och nästa år internationellt. På markplanet förbereder vi nu för flytt i februari, tvärsöver gatan till Prästgrden. Kavla upp ärmarna!

Långsemester på Bali över helgerna