Friday, January 23, 2009

First Deadly Sin - fotografier av Gerhard Jörén

Torsdagkväll = vernissagekväll. Inledde med besök hos Charlotte Lund där Astrid Svangren visade poetiska stora målningar och installationer. Jag blev förtjust och skulle gärna leva med några av hennes verk varje dag. Sen till Lydmar hotell där Thomas Nordanstad och Pelle Lydmar bjöd in till fotovernissage och lansering av boken "First Deadly Sin" av Gerhard Jörén. Ett gripande projekt där Gerhard Jören under fem år följt och fotograferat människor i sexindustrin i Reno, Nevada, Tokyo, Barcdelona, Budapest, Amsterdam och Frankrike. Respektfulla ögonblicksbilder med såväl ömhet som brutalitet. Människorna bakom och deras slitsamma vardag. Stark utställning, boken ännu starkare. Massor med trevliga vänner från konstvärlden på plats, flera som jag inte träffat på flera år. Uppiggande! Hann tyvärr aldrig till Lars Nilsson på Milliken som jag planerat. Får bli en annan dag.

Vernissagemingel på Lydmar Hotel


Onsdagen fylld av möten: FORM, Kulturdepartement och Balvenie Academy

Inledde morgonen på Upplandsgatan hos Arvinius för FORMs redaktionsmöte. Alltid stimulerande och inspirerande att tala om framtida teman, uppslag och planer. Hur vi ska presentera FORM i den engelska versionen så att den håller över tid. Vad vi gör till möbelmässan, till Milano och till Tokyo. Hur vi hittar nya annonsörer. Det är så roligt att det nu går så bra för FORM. Positiva läsarreaktioner, fler prenumeranter och säljrekord för lösnumren. Enda motvinden är förstås lågkonjunkturen och vi hoppas att annonsörerna inte drar sig ur. Marie Arvinius är en hjältinna och jobbar oerhört hårt för att få allt på bana. Staffan Bengtsson och Jelena Zetterström och resten av redaktionen får inte mycket vila och fritid de heller. Skön stämning hursomhelst, vilket bidrar till framgången. På eftermiddagen for Lena Rahoult och jag tillsammans till Kulturdepartementet för vårt första gemensamma möte med ledningen för att tala om hur vi ska samverka kring Arkitekturmuseets övertagande av mötesplatsuppdraget för form & design. Vi ses igen efter möbelmässan. På kvällen var jag inbjuden tillsammans med ett 50-tal från nöjes-restaurang- och formvärlden till en överdådig mat- och dryckeskväll på Carl-Michael på Djurgården med kocken Roland Persson bakom grytorna, för bildandet av The Balvenie Academy som ska dela ut ett årligt stipendium för bästa form- och hantverk. Erika Lagerbielke kommer att sitta i juryn från Svensk Forms sida.

Tuesday, January 20, 2009

Mottagning för Lena Rahoult på Svensk Form

Igår passade vi på att dra ihop ett snabbt ihopkommet mingel för att välkomna nya chefen för Arkitekturmuseet, Lena Rahoult, och presentera henne för vårt nätverk inom design och arkitektur, framför allt från samarbetspartners, institutioner och företag. Trots kort varsel och nästan snöstorm, kom många tappra och hälsade och tog ett glas. Lena har haft en intensiv uppstart under sin första en och en halv vecka i tjänst, men verkade peppad till tusen och entusiastisk över uppgiften. Det blev också ett tillfälle att träffa medarbetarna på Arkitekturmuseet för vår personal. Vi talade också om samarbetet framöver och Svensk Forms framtid. Vi vänder nu blad och går in i en ny fas med tillförsikt.

Välkommen till nya ämbetet Lena!



Välkomstord


Medarbetare från Svensk Form och Arkitekturmuseet m fl








Kompisar från Kulturhuvudstadsåret


Diskussioner om Svensk Forms framtid


Anna, Anna, Anne, Annika och Ingrid


Uppbyggnad av webbaserad Hållbarhetsguide på SVID



Idag den stora dagen I USA - Obamas typsnitt Gotham

Fick just mail från vår samarbetspartner Mats Wikbom, kulturråd vid House of Sweden, svenska ambassaden i Washington, som var på väg till presidentinstallationen och skrev att "Hela staden vibrerar av HOPE!" Allt handlar om Obama dessa dagar, så många förväntningar. En annan trevlig kontakt, John Mellqvist, som driver företaget JohnLook som gör visitkort och jobbar med grafiska identiteter, har också hakat på trenden och gjort ett visitkort utifrån Obamas speciella typsnitt: "Aldrig har ett typsnitt fått så stor uppmärksamhet under en presidentvalskampanj som den senaste i USA. Barack Obamas slagkraftiga kampanj utformades i typsnittet Gotham, ritat för magasinet GQ 2001. Samma typsnitt används även i exempelvis modedesignern Marc Jacobs logotyp. (Vilket gjorde hans T-shirt-kampanj för Obama inför valet extra effektiv).

Nu har JohnLook skapat ett visitkort med detta typsnitt som vem som helst kan bära under looken ”Look for Change”.

Svensk designutställning för barn visas nu i Mexico

Svenska designutställningen Semillas Suecas - Svenska Frön har just invigts i Mexico, efter sina första framgångsrika månader i Bogotá, Colombia. Initiativtagaren, producenten, designern, grafiska formgivaren, curatorn - allt i ett - Margarita Matiz Bergfelt är förstås på plats och har installerat utställningen i Museo Franz Mayer, Mexico. Hon har en fantastisk drivkraft. Uppväxt i Colombia, utbildad industridesigner vid konstfack i Stockholm, har arbetat med allt från konsthantverk till industridesign och utställningsproduktion. När hon fick barn i Sverige, och upplevde all design och tänkandet runtomkring för barns uppväxt, ville hon koppla ihop det med barnens situation i hennes hemland Bogotá och projektet Semillas Suecas föddes.

Utställningen Svenska Frön, som öppnade i Bogotá i november och nu reser vidare på turné, är ett samarbete mellan Svensk Form och Svenska Institutet med stöd från SIDA. Visar ett 50-tal svenska designprodukter kopplade till barn för en kreativ och säker uppväxtmiljö. Exempel på detta är bärselar och barnflytvästar. Sverige presenteras också i utställningen genom svenska företag som en ledande aktör för innovativ design för barn.
I samband med utställningen arrangeras seminarier, sagostunder och workshops för barn.

- Det svenska förhållningssättet att ”barn ska ha de bästa produkterna” har en lång tradition i Sverige, säger Kerstin Wickman, professor på Konstfack i Stockholm. Jag tänker på enkla kläder att ta på och av för barn, säkra spjälsängar för de minsta och inte minst framväxten av bakåtvända bilbarnstolar.

Colombo Films och Leo Burnett har tillsammans med Margarita tagit fram en kortfilm om barnövergrepp. Filmen kommer bland annat att visas på National Geographics och Fox TV-kanaler under utställningstiden för att öka fokuset på barnens rättigheter.

Utställningen kommer under året att fortsätta till Los Angeles, São Paolo och Berlin.

Sunday, January 18, 2009

Säljrekord för FORMs Dalanummer

Vi har just fått in statistiken på lösnummerförsäljningen av senaste FORM. Inte nog med att medlemsantalet stigit till nästan 6000, så har vi alltså slagit historiskt rekord i lösnummerförsäljning FORMs historia. SÄLJREKORD i pressbyrån! Långt innan tiden gått ut. Och detta utan specialkampanj! Redaktionen var nyss i Norge också, och nu kommer den att säljas på flera ställen i Norge, bland annat via DOGA, Norska design- och arkitekturcentrum. De passade på att göra en TV intervju med vår chefredaktör Staffan Bengtsson också, som ni hittar på den här länken

Mötesfredag

Har under veckan hållit relativt mötesfritt för att komma igång i alla ärenden igen. Har märkts att folk haft långa ledigheter, alla verkar lite långsammare än vanligt och behöver lite längre tid på sig för att minnas alla turer, trots rivstart. Trevlig lunch med Claes Britton, som visade Moderna Museets 50årsjubileumsbok, som Britton & Britton formgivit. Spännande historiskt bildmaterial, med getens skarpa blick på omslaget. Eftermiddagen avslutades med projektmöte inför vår stora utställning under möbelmässan ”Swedish Love Stories” med svensk natur, material, producenter och formgivare med autentiska berättelser och övertygelser. Hoppas nu bara att alla intresserade företag orkar vara med och satsa i dessa bistra tider. Jag ska göra en brandkårsinsats denna vecka och ringa runt till alla. Viktigt att vi kan ta ordentlig höjd om vi ska satsa. Vi har ett unikt tillfälle mitt i Milano i Superstudio Piu, Zona Tortona. Vill inte missa denna chans för svensk design!

Lunch med Claes Britton & Modernas jubileumsbok


Swedish Love Stories på fredag eftermiddag



Glad gallerikväll efter helgerna

Liksom förra året tycktes alla gå man ur huse för den största stora torsdags-gallerirundan efter alla helger. Alla glada att träffa likasinnade efter tät familjesamvaro. Kindpussar och glada tillrop, bra konst och spännande människor. Hann också titta förbi på Borås Textilhögskolas fotoinstallation på Kammakargatan 52, galleri KG52, för att se elevernas digitala fotocollage från svensk textiltillverkning runtom i världen. Inte ett socialreportage om arbetsvillkor och arbetsförhållanden, utan om människorna bakom maskinerna. I sitt monumentala utformande skulle de passa bra som ännu mera uppförstorade vid bagagebanden på Arlanda, som ett annorlunda ”Välkommen till Sverige” reportage. En vacker textil komposition, ett lapptäcke, som vid närmare betraktande visar svensk närvaro i hela världen ur en annan än den gängse vinkeln. Vidare sedan till alla gallerierna på Hudiksvallsgatan, Nordenhake, Andréhn-Schiptjenko, Natalia Goldin, Christian Larsson, Brandstrom…. Otroligt mycket folk, såg ärligt talat mer människor än konst, så det gäller att komma tillbaka. Middag efteråt på kul och kitschig restaurant Peppar på Torsgatan, som hade juldekorerat in absurdum.