Tuesday, January 20, 2009

Svensk designutställning för barn visas nu i Mexico

Svenska designutställningen Semillas Suecas - Svenska Frön har just invigts i Mexico, efter sina första framgångsrika månader i Bogotá, Colombia. Initiativtagaren, producenten, designern, grafiska formgivaren, curatorn - allt i ett - Margarita Matiz Bergfelt är förstås på plats och har installerat utställningen i Museo Franz Mayer, Mexico. Hon har en fantastisk drivkraft. Uppväxt i Colombia, utbildad industridesigner vid konstfack i Stockholm, har arbetat med allt från konsthantverk till industridesign och utställningsproduktion. När hon fick barn i Sverige, och upplevde all design och tänkandet runtomkring för barns uppväxt, ville hon koppla ihop det med barnens situation i hennes hemland Bogotá och projektet Semillas Suecas föddes.

Utställningen Svenska Frön, som öppnade i Bogotá i november och nu reser vidare på turné, är ett samarbete mellan Svensk Form och Svenska Institutet med stöd från SIDA. Visar ett 50-tal svenska designprodukter kopplade till barn för en kreativ och säker uppväxtmiljö. Exempel på detta är bärselar och barnflytvästar. Sverige presenteras också i utställningen genom svenska företag som en ledande aktör för innovativ design för barn.
I samband med utställningen arrangeras seminarier, sagostunder och workshops för barn.

- Det svenska förhållningssättet att ”barn ska ha de bästa produkterna” har en lång tradition i Sverige, säger Kerstin Wickman, professor på Konstfack i Stockholm. Jag tänker på enkla kläder att ta på och av för barn, säkra spjälsängar för de minsta och inte minst framväxten av bakåtvända bilbarnstolar.

Colombo Films och Leo Burnett har tillsammans med Margarita tagit fram en kortfilm om barnövergrepp. Filmen kommer bland annat att visas på National Geographics och Fox TV-kanaler under utställningstiden för att öka fokuset på barnens rättigheter.

Utställningen kommer under året att fortsätta till Los Angeles, São Paolo och Berlin.

No comments:

Post a Comment