Saturday, November 22, 2008

Passa på att fynda på Svensk Form - vi säljer ut!

Inför vår förestående flytt har vi tömt magasinet och rensat i lagren. I dag, lördag, söndag, måndag och tisdag säljer vi för fullt mellan 12.00 - 16.00. Varmt välkomna! Och på onsdag auktionerar vi ut möbler. Den som håller i klubban är ingen mindre än auktionsmästaren själv, Carl-Gustaf Petersén från Bukowskis. Bland godbitarna finns Bruno Mathsson, John Kandell, Jonas Bohlin, CKR med flera. Hela dagen innan auktionen kan man komma och titta närmare, vi har också öppet för mingel från kl 18.00. Auktionen börjar 19.00. Skynda er till Skeppsholmen!

Auktion på onsdag, försäljning i helgen!










Allt ska bort!


Fynda i vår butik - öppen lördag, söndag, måndag, tisdag 12 -16



H&Ms historia dokumenteras i samarbete med Centrum för Näringslivshistoria

Genom vårt samarbete med Centrum för Näringslivshistoria har en rad positiva projekt satts igång. Till exempel vårt digitala designarkiv , och det fysiska designarkivet ute hos Centrum för Näringslivshistoria, med såväl Svenska Slöjdföreningens historia som olika designföretag, samt filmdokumenteringsprojektet som vi lanserade häromdagen. Riktigt roligt är också projektet att dokumentera H&Ms historia, som pågått sedan i våras. Ett företag som växt snabbt och under sin drygt 50-åriga existens inte sett sig själv som kulturbärare och inte heller systematiskt sparat artefakter och material. De har alltid varit trångbodda och slängt och slängt allteftersom. För Svensk Forms del är det av intresse att tillgängliggöra denna historia till en bredare publik, ett företag som haft kulturhistorisk betydelse och varit med och påverkat designutvecklingen på olika sätt både i Sverige och internationellt. Vi hoppas det ska leda till exempelvis utställning, publikationer, film etc. H&Ms personal är starkt engagerade i projektet, med nyligen pensionerade Margareta van der Bosch som ansvarig. Superkompetenta Ingrid Giertz-Mårtenson har tagit på sig rollen som Senior Advisor och kommit långt i intervjuandet av äldre medarbetare, designer osv. Trots att vi initialt talade om att mycket hade slängts, så har massor av spännade material kommit fram från lagren, reklamfilmer, pressklipp, kataloger.... ett otroligt spännande material. Varje gång jag kommer ut till Centrum för Näringslivshistoria blir jag lika fascinerad och betagen, vill börja gräva direkt. 50 km material ryms i lokalerna! Företag som Electrolux, ICA, SAS och nu H&M. Små och unga designföretag är också välkomna - bra att börja i tid, så att man har sin dokumentation väl omhändertagen. Bra för framtiden, men kan också komma väl till pass vid exempelvis immaterialrättsliga tvister.

En glimt ur H&Ms historia


En titt i Arkivet med H&M gänget


Thursday, November 20, 2008

Lennart Lindkvists stipendium 2008 till Sara Ilstedt Hjelm

Eftersom kvällen handlade mycket om att tillgängliggöra designhistoria och utveckling, passade vi på att dela ut ett stipendium igår kväll också till professor Sara Ilstedt Hjelm för hennes insatser att tillgängliggöra designforskning till en bredare publik. 30.000 kronor fick hon i handen av Lennart Lindkvist själv. Stipendiet, som inte delats ut på några år nu, instiftades under föreningens 150-årsjubileum. Svensk Forms VD utser stipendiat tillsammans med FORMs chefredaktör, Staffan Bengtsson. Motiveringen löd:

Med sitt skrivande slår Sara Ilstedt Hjelm nödvändiga broar mellan vetenskap och vardag. Hennes arbeten har låtit oss ta del av rapporter där designverktygens roll som problemlösare varit avgörande. Detta stipendium vill uppmuntra Sara Ilstedt Hjelm i hennes upplysande gärning som forskare och humanist mitt i verklighetens praktik.

Sara Ilstedt Hjelm är idag verksam som professor i produkt- och tjänstedesign vid KTH - Skolan för industriell teknik och management. Hon är från början industridesigner från Konstfack och har en bakgrund som skribent, lärare och forskare. Hennes avhandling vid KTH ”Making Sense” handlade om relationen mellan IT-artefakter och välbefinnande. Hon var tidigare varit verksam på Interactive Institute. Hon har skrivit om design och den globala konsumtionsindustrin i boken ”Handla” och hon har också medverkat som skribent i FORM. Under sin tid som ansvarig för forskning och utbildning på Stiftelsen Svensk Industridesign – SVID var hon redaktör för ”Under ytan: en antologi om designforskning”, som snabbt vann uppskattning och vid spridning.

Sara var mycket glad över sitt stipendium!



Lyckad filmlansering igårkväll - Levande design

Trots snöglopp utanför fönstret var stämningen varm inne på Svensk Form igårkväll, när vi samlades för att se smakprov ur det omfattande filmmaterialet som vi nu hållit på med i ett år. Syftet är att dokumentera äldre nyckelpersoner inom svensk formgivning, samt att göra materialet tillgängligt för forskare, journalister, studenter osv. Våra duktiga formambassadörer Hedvig Hedqvist, Rebecka Tarschys, Kerstin Wickman och Monica Boman hann med 28 intervjuer under ett år. Agaton Film producerade och Familjen Erling-perssons stiftelse har stått för finansieringen. Ett unikt material. Verkligen storytelling och ett sätt att visa processen och bakgrunden till några av våra mest avgörande och framgångsrika produkter och skeenden i designutvecklingen under 1900-talet. Varje porträtt finns att se i sin helhet dels hos Centrum för Näringslivshistoria som vi samarbetar med, dels hos oss. De tre-minuters-filmsnuttarna som vi visade igår, kommer sedan att göras tillgängliga via webben. När vi avslutade visningarna sade någon: Låt nu inte detta fantastiska material hamna i ett arkiv. Vi lovar att fortsätta söka medel för att komplettera, intervjua fler samt försöka åstadkomma TV-program ur den rika källa. De som deltagit i intervjuerna hittills är:
Åke Axelsson
Karin Björquist
Gunnar Cyrén
Johan Huldt
Jan Dranger
Caroline Palmstierna
Bertil Vallien
Ulrica Hydman-Vallien
Hans Ehrich
Lars Hall
Jan Ostwald
Peter Pien
Maria Benktzon
Sven-Eric Juhlin
Gunilla Pontén
Katja of Sweden
Sven Fristedt
Kenneth Ståhl
Sven Lundh
Signe Persson-Melin
Lars Lallerstedt
Hugo Lindström
Stephan Gip
Brita Wassdahl
Göran Wärff
Erik Rosén
Kajsa Melanton
Gillis Lundgren

Uppvärmning med ost och vin



Mingel och mat innan filmvisningen








Många medverkande fanns på plats under kvällen



Stort tack till våra Formambassadörer och alla som medverkat!



Agaton Filmteam avtackas för enormt jobb



Sista gästerna ger sig ut i snögloppet



Vår gamla ekonomichef Helena på besök med sonen



Wednesday, November 19, 2008

Filmlansering - massor av favoriter på Svensk Form ikväll

Ser verkligen fram mot ikväll, då vi visar smakprov ur det filmprojekt vi arbetat med under senaste året på Svensk Form, som gått under arbetsnamnet ”Levande Design”. Vi har helt enkelt intervjuat en rad nyckelpersoner som betytt mycket för 1900-talets form – och designutveckling. Familjen Erling-Perssons Stiftelse har bidragit till finansieringen och Agaton Film har producerat filmen. Våra allra bästa formambassadörer Hedvig Hedqvist, Rebecka Tarschys, Monica Boman och Kerstin Wickman har rest land och rike runt under ett år och hunnit med att göra 28 personliga porträtt. Helt imponerande. Allt inspelat utan brådska. Nu finns flera timmars intervjuer med hög teknisk kvalitet för samtida och framtida forskning, förvarat dels på Centrum för Näringslivshistoria, dels på Svensk Form. Det kommer att finnas sökbart på webben i vårt designarkiv i 3-minuterssnuttar per intervjuad person. Naturligtvis vill vi göra ännu fler intervjuer och komplettera med material. Vi har också ambitionen att skapa produktion från filmerna för TV. För detta krävs ytterligare medel, som vi kommer att söka. Men redan nu har vi ett unikt och fantastiskt material att presentera. Hoppas att ni är många som kommer och tittar!

Taggade Rekostylister


Recycling Renaissance inviger Stockholm International Design Week i februari

Rekostylisterna och eldsjälarna Aia Jüdes och Sanna Gebeyehu, besökte mig idag för att diskutera planerna på Recycling Renaissance, hållbar designutställning och invigningsevenemang för Stockholm International Design Week den 4 februari i Skeppsholmskyrkan. Planerna är långt gångna och de har en imponerande skara duktiga designer med på båten. MEN ekonomiska krisen har medfört att en huvudsponsor dragit i handbromsen, och vad händer nu med projektet? Svåra tider, budgetar läggs nu i november…. Det gäller att smida snabbt. Projektet har också koppling till vårt gemensamma Swedish Process upplägg för möbelmässan i Milano i april nästa år, även där är tidsperspektivet och tiderna en utmaning. Men vi ger inte upp!

Change! Är det verklig förändring på väg inom svensk kulturpolitik?

Apropå change, som jag skrev om när det gäller design i mitt förra inlägg. Den här veckan har vi i fått ta del av många kulturpolitiska utspel på stan och i media. Skuggutredningen, som precis presenterat sitt resultat med varierat mottagande, har fått igång välbehövliga diskussioner i alla led. Och alla väntar med spänning på kulturutredningen, som förhoppningsvis lyssnat in mycket av det som skrivit och sagts på sistone. Den bäst formulerade artikeln i ämnet i veckan var Niklas Rådströms inlägg i DN kultur i måndags, författare som han är: ”vi är inga fripassagerare” som fått starkt gensvar. Kloka Barbro Hedvall kommenterade någon dag senare, hon kommenterade också avsaknaden av humaniora i regeringens nya stora forskningssatsning. Hon krävde respekt för kultur som kunskap och skicklighet, som tradition och omvandling. Men, kanske håller något på att hända till det bättre? Idag skrv Lars Linder att vi kan skönja en ljusning, när alla plötsligt blir engagerade och börjar diskutera kulturpolitiken och att vi kanske kan återerövra tilltron till kulturens värde i samhällsbygget. Han till och med liknar vad som händer vid Obama-kampanjen s ”Change” ”Yes, we can” . Lets do it!

Måndag 17 november – Austere times can spur a boom in creative energy

Dagens international Herald Tribune hade återigen en läsvärd artikel om Design. Artikelförfattaren är som väntat Alice Rawsthorn. Hon är beundransvärd. Påläst och öppen. Skriver och analyserar design ur dess bredaste perspektiv. Lättfattligt ändå serverat med både djup och tyngd. Varför finns det ingen i svensk media som kan täcka designområdet på detta sätt i dagspressen? Utan negativ sensationslystnad, konfliktdramaturgi, personliga påhopp eller gnäll. Dagens artikel tar upp vad som händer inom design i den finansiella krisens spår. Visst blir det färre jobb, och projekt som dras in. MEN designer är vana vid snålblåst, och det kan också medföra positiva konsekvenser. ”Design has always coped well with austerity, and is especially well-equipped to do so now.” Designens betydelsefulla roll i dagens komplexa tider kan inte tillräckligt framhållas. Hon hade just bevistat World Economic Forum summit meeting i Dubai, där det talades om behovet av grundläggande förändring ”change” och hur man måste experimentera sig fram till detta. Helst genom kreativt tänkande. ”Designers are adept at analyzing problems from fresh perspectives, and applying lateral thinking to develop ingenious solutions. They also excel at simplifying complex issues, and collaborating with other disciplines”. Sedan lyfter hon fram en rad olika exempel på aktuella processer. Man kan också se en bildserie på tidningens webbplats med Design for Recessionary times. Missa heller inte att läsa några av hennes tidigare artiklar, som den underbara hyllningen till ”No 14: The chair that’s seated millions”, Thonets klassiska restaurangstol som fyller 150 nästa år.

Apropå vad som händer inom design i recessionens spår, har IDEO i London just öppnat en diskussion i ämnet på Facebook. Take a look and join the discussion.