Thursday, November 20, 2008

Lennart Lindkvists stipendium 2008 till Sara Ilstedt Hjelm

Eftersom kvällen handlade mycket om att tillgängliggöra designhistoria och utveckling, passade vi på att dela ut ett stipendium igår kväll också till professor Sara Ilstedt Hjelm för hennes insatser att tillgängliggöra designforskning till en bredare publik. 30.000 kronor fick hon i handen av Lennart Lindkvist själv. Stipendiet, som inte delats ut på några år nu, instiftades under föreningens 150-årsjubileum. Svensk Forms VD utser stipendiat tillsammans med FORMs chefredaktör, Staffan Bengtsson. Motiveringen löd:

Med sitt skrivande slår Sara Ilstedt Hjelm nödvändiga broar mellan vetenskap och vardag. Hennes arbeten har låtit oss ta del av rapporter där designverktygens roll som problemlösare varit avgörande. Detta stipendium vill uppmuntra Sara Ilstedt Hjelm i hennes upplysande gärning som forskare och humanist mitt i verklighetens praktik.

Sara Ilstedt Hjelm är idag verksam som professor i produkt- och tjänstedesign vid KTH - Skolan för industriell teknik och management. Hon är från början industridesigner från Konstfack och har en bakgrund som skribent, lärare och forskare. Hennes avhandling vid KTH ”Making Sense” handlade om relationen mellan IT-artefakter och välbefinnande. Hon var tidigare varit verksam på Interactive Institute. Hon har skrivit om design och den globala konsumtionsindustrin i boken ”Handla” och hon har också medverkat som skribent i FORM. Under sin tid som ansvarig för forskning och utbildning på Stiftelsen Svensk Industridesign – SVID var hon redaktör för ”Under ytan: en antologi om designforskning”, som snabbt vann uppskattning och vid spridning.

No comments:

Post a Comment