Saturday, April 25, 2009

På väg hem från Milano

Sista minuterna, innan det för min del är dags att packa ihop och åka hem. Skulle egentligen ha åkt på måndag, men tidigarelade hemresan, eftersom vi inte har någon avslutningsfest som ursprungligen planerats. Vi har haft fullt ös varje dag. Tyvärr stals min kamera i förrgår, så det blir inte lika bildrikt. har försökt kompensera med mobiltelefon, som jag får tanka ur när jag kommer hem. En hel del föremål fick fötter inne i utställningen, någon blev av med en dator, en bok försvann och några försökte springa iväg med Toniums pace maker. Trots ständig bevakning.

Upplyftande att besöka de svenska företagen ute på mässan. Alla nöjda. Betydligt lugnare i år vad folkmängden beträffar. Färre men bra, enligt vad alla sade. När jag kom in till Källemo till exempel, bara på fem minuter kom ett israeliskt designcenter och beställde 4 Mats Theseliusfåtöljer och sekunden efteråt fick jag hjälpa med översättning när ett par från franska rivieran inte kunde motstå Cut and Paste-stolen och ville köpa den vad den än kostade... Och de andra var nöjda också Swedese, Offecct, Blå Station, Karl Andersson, Lammhults.

Men, som sagt, jag återkommer när jag landat i Sverige och får fram lite mera bildmaterial.

Friday, April 24, 2009

Viktigt att vara på plats i Milano

Allteftersom dagarna går blir det tydligare hur viktigt det är att vi är på plats och markerar svensk närvaro i Milano. Många har frågat under senare år vart svensk design tagit vägen. Positiva reaktioner, även från dem som inte är med, och som vill vara med nästa år, då vi spänner bågen ännu högre. Om nu krisen mattats tills dess och företagen känner sig bekvämare. Det är faktiskt ett mirakel att vi är här. Och även de produkter som för oss inte är de allra senaste är nya för de flesta. Enligt vår eminenta monterbemanning så är det som fått mest uppmärksamhet och förfrågningar hittills Bolons golv, Alexander Lerviks gunga, brighthandle och lysande träd samt Toniums Pacemaker. Många är också intresserade av Åsa Jungnelius installation. Vi får en utvärdering efter veckan, också besöksstatistik. Viktigt med uppföljningen och att fånga upp och fortsätta kontakterna.

Invigningsfest Swedish Love Stories i Milano

Som jag berättat tidigare har vi fått många internationella positiva reaktioner på Swedish Love Stories. Särskilt kontrasten till de andra mera bombastiska inslagen i Superstudio, där vi bli en mera lågmäld, ljus och avspänd del. Vi har hjälp i montern av två otroligt duktiga och effektiva exportrådskillar Robert Fabrizi och Oskar Gustafsson, som står där varje dag, fixar allt som fattas och på kvällarna när det är party på gång förvandlas de till de snabbaste och fyndigaste bartenders, serverings- och diskningspersonal som kan tänkas. Exportrådet härnere under ledning av Anna Nunziata har varit föredömligt engagerade och hjälpsamma i hela arbetsprocessen. Till öppningen kom också Thomas Brühl från Visit Sweden och ledningenf ör Stockholm Furniture Fair. Invigningsfesten drog ett tusental, hög och glad stämning. Toniums musik, Gala Wines och Svenska Lantchips var festförhöjare. Trevlige Eric Strid, som sponsrat vinet (design och koncept av svenska designern Elisabeth Björkbom) var på plats och beskådade leende hur flaskorna korkades upp i rasade fart. Vi hjälptes alla åt så gott vi hann för att hinna med rushen, Codesign, Exportrådet och två tillresta volontärer Jessica och Helena från Leksands entreprenörskola. Svensk Forms Christine och Kajsa fick också diska plastglas i sina höga klackar och vackra sommarklänningar. Trötta men nöjda avslutade vi kvällen med en italiensk varmkorv i gatukök och sedan vidare på invigningen av Joel Bergs studio i Milano med installationer av Carsten Höller, James Irvine och Marc Newson, alla själva på plats.) Där fanns också hela det gäng, som var de som först under 90-talet verkligen satte svenska designen och Stockholm på kartan igen, såsom Thomas Sandell, Thomas Eriksson, Claes & Christina Britton m fl m fl. Deras stora satsning i Milano 1998 satte igång en stark Svensk Design Buzz. Dags för återupplivande. Viktigt att vara på plats.

Wednesday, April 22, 2009

Många nöjda på gårdagens presskonferens

Gårdagens press preview blev en avspänd och trivsam tillställning, förgylld med svenske ambassadören Anders Bjurners entusiastiska närvaro. Bidrog till den goda stämningen gjorde också den goda rosén från Gala Wines och den sköna musiken som Toniums nedreste DJ spelade på Pace Maker (prisbelönta mixerbordet i miniformat som är med i utställningen). Både svensk och internationell press droppade in. Vi sög i oss de positiva kommentarerna från de utländska gästerna, som att det var skönt att hänga i den ljusa svenska montern, avspänt, low key, opretentiöst, lågmält och subtilt. Oväntat för att vara svensk design med inslag som Åsa Jungnelius eller FormUsWith Love. Humor och allvar, erotik, liv och död, men med små gester inte så högröstat som alla grannar. Spännande material och innovationer. De flesta stora utställningsmontrarna runtomkring är mörka och oerhört scenograferade. Hos oss fick såväl Bolon golvet starkt positiv respons, liksom våra nya danska goa vänner "Govena" som sponsrar belysningen med snygga och effektiva dimbara digitaliserade lågenergilampor. Dessutom hjälpte deras representant till med hela bygget, sprang och letade tejp och skruvmejslar till alla övriga installationer. En true love story. Vi har nu adopterat honom. Se nedan för bilder både från vår utställning och grannarna runtomkring. Många godbitar. Smolket i bägaren kom precis samtidigt i form besked från UD att de inte bidrar med de pengar vi hoppats. Nu får vi slå alla kreativa hjärnor ihop och se hur vi löser det. Men idag SKINER SOLEN och Ikväll stora öppningspartyt.

Bästa platsen mitt i stan, Superstudio på Via Tortona


Utställningen minuterna innan press preview
Swedish Love Stories - Sista förberedelserna inför presskonferensen
Lots of Love på presentationen för pressen med Sveriges Ambassadör Anders Bjurner i spetsen
Sköna Tonium förgyllde festen med sin pace maker-musikAnnica Kvint - Sveriges svar på Alice Rawsthorn drar med sin vagn till alla broschyrer
Tyska journalisterna gjorde tummen upp för Swedish Love Stories, överraskade av t ex Åsa Jungnelius


Utställande designer, företag och arrangörer