Friday, December 12, 2008

Electrolux Product Award 2008

Mitt i all decemberstress (för oss alla) hade jag så igår glädjen att för andra gången sitta med i juryn för Electrolux Product Award. Att för några timmar, en eftermiddag och inpå kvällen, bara sitta koncentrerat under trivsamma former och med intressanta och lärorika diskussioner och ta del av innovativ och framåtblickande produktutveckling. En liten tajt och trevlig jury, bestående av Richard Sells från Electrolux, Torben Ballegaard från Danmark, styrelsemedlem i Electrolux och professor Margareta Norell Bergendahl från KTH. Eftersom design och konsumentperspektiv är särskild del av bedömningen, har jag en roll. Mats Eklund från Electrolux Consumer Innovation Program håller med proffsig hand i hela arrangemanget. Bland årets 42 nomineringar fick vi presentationer från de 4 finalisterna i de två huvudkategorierna "Main Classification" för produkter som redan är ute på marknaden och "Primary & Concept Development Classification" för nya och kommande koncept och produkter. Härligt att se hur de olika arbetsteamen har förberett sina presentationer, att iaktta de kulturella skillnaderna från de olika länderområdena. I år kom inte teamen resande, utan allt skedde via videokonferens, vilket fungerade bättre än man kan tro. Hans Stråberg sitter själv med och man ser verkligen hur mycket det betyder för alla medarbetare som presenterar sina projekt. Vår uppgift är att välja mellan olika grader av innovation, konsumentinsikt, tekniska lösningar, design, produktutveckling, marknadsframgång eller potential osv. Det är förstås inte lätt att välja bland så välmeriterade finalister. Helst skulle man vilja ge alla pris. En upplyftande övning som tittar på framtiden, även långsiktigt när det gäller arbete med hållbar utveckling. Välgörande att lyfta blicken en stund från dagens ekonomiska lågkonjunktur. Vinnarna än så länge hemliga.

Jury + VD


Trivsamma pauser i juryarbetet - lett av Mats Eklund

Många samlades på nya FORMs lanseringsfest på Bukowskis

Det blev fullt på Bukowskis i onsdags när det var dags för att lansera nya FORM. Dvs en helt ny grafisk form, som Pompe Hedengren står bakom. Redan i loggan kan man känna igen såväl nya som historiska FORMomslaget. Chefredaktören Staffan Bengtsson var i sitt esse och berättade om hur han såg projektet med att göra om FORM som att renovera ett hus. Ett fantastiskt fint gammalt hus, men som inte fått fullt den omsorg och skötsel den behövs. Nu har han och Jelena Zetterström gjort en jätteinsats. Visserligen har de nästan jobbat ihjäl sig, men det gick inte att ta miste på den glädje de haft i arbetet, särskilt nu med detta nummer som var fyllt av Dalafeber. Marie Arvinius, som med glädje men också med oro i dessa tidertagit över produktionen av FORM såg också nöjd ut. Vi hoppas nu alla att FORM hittar hem i detta nya dream teams händer. I publiken fanns förstås många med Dalaanknytning, både medverkande och fans i övrigt. Till glädje för mig förstås, sann lokalpatriot som jag är. Carl-Gustaf Petersén höll en trevlig och avspänd talk show, med Staffan i huvudrollen. Det var ett genidrag att vara på Bukowskis, alla vandrade omkring i den sköna miljön, habegäret väcktes också vad jag kunde snappa upp. Bukowskis fick nog in många bud som en bonus av kvällen från den konst- och formkunniga publiken. Vi hade räknat med mellan 50-100 gäster, och nu kom 250!

Talkshow med gänget bakom FORM på Bukowskis


Pompe Hedengren har gjort den nya grafiska formenMånga samlades för att lansera nya FORM


Heja DalarnaTuesday, December 9, 2008

Lanseringsfest för FORM i morgon på Bukowskis

Välkomna att fira nya FORM med oss i morgon på Bukowski. Duktige tidningsformgivaren har givit Form en ny form, byggd på riktigt gamla Form och senaste versionerna. Ett extratjockt nummer på 132 sidor fyllda av Dalarna. Redaktörerna Staffan Bengtsson och Jelena Zetterström har drabbats av dalafeber. Lanseringsfesten på Bukowskis är mellan 18.30 – 20.30. Varmt välkomna!

Nu vänder vi blad

Efter beslut i styrelsen i fredags är vi nu redo att skriva på kontrakt för Prästgården. Därmed börjar nästa era i Svensk Forms historia. Vi gör en taklagsfest den 4 februari och flyttar in så snart Fastighetsverket har renoverat. Den gamla skolsalen ska nu bli vårt bibliotek och designbranschens vardagsrum. Vi har också lagt budget för nästa år, som ser OK ut, vi går ner till en omsättning på drygt 10 miljoner. Den stora utmaningen kommer år 2010 då hela mötesplatsuppdraget går över till Arkitekturmuseet och vi kan räkna med en omsättning på 6 miljoner. Det håller inte, alltså måste vi hitta nya samarbetspartners, planer och vägar under nästa år. 2009 blir dock fylld av spännande aktiviteter. Redan till möbelmässan inviger vi nästa omgång av UNG. Design S fortsätter sin vandring runt världen, närmast till House of Sweden i Washington och den svenska versionen till Landskrona. Barnutställningen Semillas Suecas som just nu visas framgångsrikt i Bogotá reser vidare till Mexico. Till Möbelmässan i Milano i april har vi fått möjligheten att hyra 700 kvm mitt i bästa utställningslokalen i Superstudio Piu, Zona Tortona, mitt i stan . Det är fantastiskt, företagen är redan på. Svensk Form, Stockholm Furniture Fair och VisitSweden är avsändare projektet. Sen satsar vi också på Swedish Style in Tokyo i november som firar 10-årsjubileum och där UNG kommer att visas. Massor av projekt på gång som sagt, och så ska vi då gemensamt bygga upp en strategi tillsammans med Arkitekturmuseet om hur de långsiktigt ska arbeta med mötesplatsen för form och design. Men först väntar vi på besked om vem som blir den nya chefen. Det är inte klokt vad det dröjer!

Redo för Prästgården på SkeppsholmenSunday, December 7, 2008

Pecha Kucha Volume # 15 på Berns 4 decembeer
Bokstavskonstnärer från Grand Ideas berättar om sina vänner


Inne i konstnären Teresa Wennbergs hjärna


Formredaktörerna har gripits av Dala-feber


Anna Gisle visar sina handgjorda modeller av hus och dess invånare


Rikard Jönsson från Malmö visade ny teknik och musikBlandaren har funnits i 150 år!årets sista styrelse avslutades med julbord på Moderna MuseetFranske arkitekten Jean Nouvel åt också julbord


Duktiga Malin Söderström har gjort ett oslagbart julbord i år på Moderna Museet


3 december glöggträff mellan Formuseets vänners styrelse och Arkitekturmuseets vänners styrelse

Glögg och nygräddade pepparkakor, bakade av ordföranden Denise Persson själv, värmde upp kvällens sammankomst mellan Formmuseets vänners styrelse och Arkitekturmuseets vänners styrelse. Tanken med kvällen var att tala om den nya gemensamma plattformen för arkitektur, form och design som ska skapas inom Arkitekturmuseets ram. Helst hade vi tänkt oss att beslutet om vem som blir den nya chefen för Arkitekturmuseet skulle vara klart, och chefen inbjuden, men det dröjer tydligen ytterligare några veckor. Hursomhelst var stämningen god och beröringspunkterna många. Bland annat kommer Arkitekturmuseets vänners styrelse att bjuda in Formmuseets vänner till sina olika program. De undrade förstås en del över Svensk Forms framtid i sammanhanget, och jag berättade lite om våra planer. Angeläget att vi nu börjar träffas över alla dessa gränser i olika konstellationer, och att vi tar chansen till ökad samverkan. Det borde vara helt naturligt. Tyvärr glömde jag plåta, och fick inte fram kameran förrän de flitiga i styrelsen började bära ut alla grejor.

Formmuseets vänner hugger i