Friday, March 13, 2009

Annorlunda typ av minneslund

Var igår på en släktbegravning i Slaka, Linköping, och upptäckte en för mig helt ny typ av minneslund. Man strör sin aska i en lund, samtidigt får man en individuell plats vid en sten och ett gemensamt träd (i järn) där namnet ristas in i mässingslöv i stället för en gravsten. Släkten får en specifik plats att gå till, sätta en lykta osv, samtidigt som det är sammanhållet och vare sig plats- eller miljökrävande. Kanske något man får se mera av i framtiden. (Själva formen på trädet är en annan diskussion)Thursday, March 12, 2009

Swedish Love Stories i Milano 21-16 april

Det är inte långt kvar, och fortfarande fattas pengar, men igår vid designfrukosten på Nordic Light kom vi ännu några steg på vägen. Fler skrev på och Stockholm Business Region går nu också med som en huvudpartner, eftersom de också vill locka besökare till Stockholm genom Design. Nästa vecka åker arkitekten Peter Ullstad ner till Milano för att kolla lokalen. Vi har efter möbelmässan dragit i handbromsen och minskat ytan från 800 kvm till 400 kvm och satsar på en mindre och tajtare utställning. 20.000 SEK är avgiften per produkt, och vi sammanställer en helhetsgestaltning på temat Swedish Love stories.

Bakom satsningen står Svensk Form i samarbete med Stockholm Furniture Fair, VisitSweden, Exportrådet och Codesign, som har fått uppdraget att projektleda och gestalta utställningen på temat ”Swedish Love Stories”.

Utställningens syfte är att positionera Sverige och svensk design internationellt och förmedla en tydlig närvaro och känsla av vad svensk design är idag. Bakgrunden är bland annat en önskan från svenska designföretag om att samarbeta strategiskt kring vissa utlandssatsningar där Milano, Tokyo, London och Stockholm utpekats som nyckelorter. Temat Swedish Love Stories anspelar på svenska myter, men också på kärleken till materialen, naturen, platserna och människorna. Utställningen ska gestalta berättelserna bakom produkterna och deras tillkomst. Den visar mötet mellan formgivare och producenter.

Bland de som är klara idag finns exempelvis: Alexander Lervik, Monica Förster, CKR, Thomas Eriksson, TAF Arkitekter, Sara Szyber, Nina Jobs, Form Us With Love, Ulrika Elovsson, Ulrika Mårtenson, Peter Andersson, Åsa Jungnelius, Asplund, David Design, Mitab, Gärsnäs, Officeline, Zero, Liljeholmens, Bolon mm fler är på gång!

Uppslutning kring designfrukost på Nordic Light Hotel


Formens Hus i Hällefors

Styrelsemötena i Formens Hus brukar vara trivsamma men tidskrävande tillställningar. De innefattar både 3-timmarsresa till Hällefors, ankomst med middag kvällen innan, därpå en hel dags möten och så hemfärd, den här gången i blixthalka och snö. Allt uppvägs dock av den trevliga sammansättningen och man blir varje gång blir smittad av entreprenörsandan och eldsjälarna som byggt upp denna osannolika institution ute i Hällefors. Trots utmaningar för den fortsatta dagliga driften, jobbar man nu entusiastiskt med de projekt som man lyckats finansiera med EU strukturfondsmedel. ca 15 miljoner under tre år. Det är materialsamlingen för eco-innovationsbibliotek, bostadstrappen och det som verkligen grep oss alla på djupet var Katastrofhusprojektet, som nu kommit en bra bit på väg. Duktige och övertygande projektledaren Johan Karlsson, berättade ödmjukt och insiktsfullt om hur de med designen som verktyg försöker ta sig framåt med prototyper och processer som ska bidra till bättre lösningar i flyktningläger och katastrofsituationer. Vi var alla redo att hjälpa till med våra kontakter och hoppas att en bredare publik ska kunna ta del av resultaten redan i maj och senare i höst i Stockholm

Johan Karlsson ledare för Katastrofhusprojektet vid Formens Hus


Formens Hus Styrelsemöte


Full fart på FIDU-utbildningen i Formens Hus i Hällefors


Gerd och Åke inspekterar när böckerna kommer på plats i biblioteket