Friday, October 10, 2008

Fredagkväll

I morgon har vi regionalföreningskonferens och vi avslutar med middag hemma hos mig. Därför dukar och pysslar jag lite i kväll, emellan nedslagen vid datorn. Vi har infört att ha två regionalföreningskonferenser om år och att ha dem på lördagar, så att våra ideellt arbetande vänner inte ska behöva ta ledigt från jobbet för att komma hit på konferens. Nu är det förstås viktigt att tala om budgetpropositionen och dess konsekvenser för Svensk Form. Sedan har vi två nya regionalföreningar som vill Starta: Stockholm och Gävle. Viktigt med detta engagemang nu när vi minimerar våra centrala styrkor. Andra glädjande signaler i positiv riktining att vårt medlemsantal har ökat ingen till nästan 5600 medlemmar.

Höst i Strandvägsgalleriet på Svenskt Tenn


Självförsörjande krokus och mera blomster i Ann Wåhlströms nya blomstervänliga vaser




Tre favoriter hade gjorde höstinstallation på Svenskt Tenn


Hans Ehrichs och jag matchade varandra på Svenskt Tenns höstvernissage



Thursday, October 9, 2008

Fångade en äkta bloggare på Lydmar igår

Svensk Form samarbetar med Rusta

Igår samlades juryn igen för att ta fram vinnarna i Rusta Design Award, i år med jultema med särskild tonvikt på miljöpåverkan, energi och hållbarhet. Ett hundratal bidrag från de olika högskolorna, skiftande kvalitet. Första sållningen brukar gå lättast, sedan hade vi intressanta diskussioner om de olika bidragen och deras kvaliteter. En trevligt sammansatt jury, Karolin Ahlqvist industridesigner och kreativt ansvarig på Brandon. Andra är Olof Kolte, designer och lektor i industridesign vid Lunds Universitet, Bodil Karlsson formgivare och styrelsemedlem i Svensk Form och Christian Dalberg, ljusdesigner. Ägaren och marknadsdirektör för RUSTA var med, och han har verkligen visioner med detta pris. Dels kommer vinnarna att belönas med pengar, och de produkter som kan sättas i produktion kommer också att få royalty om 5 % av tillverknoingspriset. Det gör priset unikt på många sätt. Från Svensk Forms sida är vi glada att jobba med ett företag som inte så ofta förknippas med "god svensk design". Just därför känns det extra viktigt att uppmuntra och delta på goda villkor när de bestämmer sig att satsa på en genomgripande produktutveckling och ge möjligheter till unga formgivare att komma ut på den stenhårda marknaden. Att jobba med massproduktion och delta i en hel produktuvecklingsprocess är oerhört lärorikt för oss alla. Studenterna som får priset, juryn och även medarbetarna på Rusta, som intresserat följer utvecklingen med Rusta Design Award och de resonemang som lett fram till de nya produkterna. Förra årets vinnare, en fyndig vattenkanna, har inte förrän nu kunnat blivit klar för produktion. Den historien berättar vi på prisutdelningsfesten på Svensk Form den 5 november. Välkomna!

Besök av Willi Kramer, VD för det tyska dotterbolaget Chargeurs-Interlining som ordnar konferens i Stockholm


Juryn för Rusta Design Award samlas en vacker höstdag på Svensk Form


Seriöst arbetande jury för bästa julprodukterna



Wednesday, October 8, 2008

Strategimöte för Formens Hus

Uppbyggnaden av ett eco-innovationscenter blir nästa stora projekt för Formens Hus i Hällefors som i första treårfasen kommer att finansieras med EU-medel från strukturfonerna. Materialbibliotek, en databas och exempelsamlingar som forskare, studenter och företag kommer att kunna nyttja. K 10 och minimal resursåtgång är fokusområdet inom hållbar utveckling, temat som ligger till grund för hela verksamheten i Formens Hus. Järngänget bakom projektet fanns alla samlade igår i Stockholm för att lägga upp strategin och uppdatera och formulera visionen för den fortsatta verksamheten. De som varit med från start är förstås eldsjälarna Lennart Ljungberg, dåvarnade kommunstyrelsens ordförande Pentti Supponen, Johan Huldt och arkitekten Magnus Silfverhielm. Formens Hus har både en stiftelse (Pentti ordförande) och ett AB (Christina Johnsson ordförande). De båda styrelserna sammanstrålade igår för en halvdag som avslutades med middag. En intressant samling personligheter som hade hur mycket som helst att tala om.

Formens Hus Stiftelse och AB formulerar gemensam vision




Just do it - konferensöverläggningar



Prästgården: attraktiva lokaler för Svensk Form


Sunday, October 5, 2008

Ligger efter

Söndagförmiddag. Storm och regn utanför fönstret. Lyssnar just på en skön ny musiksite som skapats av Johan Sandström och hans kompisar i New York. http://www.jango.com/ . Man kan skapa sina egna kombinationer beroende på humör. Har nu min egen station för arbetsläge, skönt med musik när man lägger upp bilder på bloggen. Det tar en evig tid. Har sackat efter en dryg vecka med att blogga. Då förlorar bloggen bitvis poäng, men det har varit fyllda dagar, så jag vill ändå dela med mig. Vi har lanserat en ny bok för designer och produktutvecklare "Energi - Hur design kan göra skillnad", vi har haft vår trettonde Pecha Kucha, och vi har fört ett flertal parallella diskussioner om kreativa näringar, tillväxt och regional utveckling.
Veckans starkaste var utan tvekan föreställningen på Judiska Teatern: Different Trains. Ni måste försöka gå dit. De ger 30 föreställningar. Unikt skapade för Judiska Teatern. "Inte ofta man kan säga att man ser något som känns alldeles nytt" var Pia Kristofferssons spontana kommentar när vi gick ut. Ann Wåhlströms blåsta glaskroppar, iscensatta med ljus och tekniska lösningar, Fläskkvartettens helt unika uppspelning. Steve Reich ursprungsstycke med samma namn och sedan deras egen tolkning. Film, foto, form, musik allt i ett sublimt och gränsöverskridande möte. Gripande.

Pecha Kucha för trettonde gången

Pecha Kucha får mera kraft för varje gång. Denna kväll hade vi ett par avhopp i sista minuten, men ändå blev det en av de mest lyckade omgångarna. Perfekt blandning mellan autenticitet, story telling och överraskningar. Inte bara produktpresentationer. Alla kom med en personlig berättelse. Talarna var David Taylor, designer, Claes Boman, Fabriken Lidköping, Karin Robling, formgivare, Sophie Allgård, chefredaktör Paletten, Laercio Redondo, brasiliansk konstnär i Stockholm, Kerstin Sylwan, författare Energiboken. Publiken var också större, förnyad och uppmärksamt lyssnande på golv och bänkar. Språket blev en blandning mellan svenska och engelska, eftersom fler i publiken och bland talarna hade internationellt ursprung. Även denna kväll slutade med spontandans till Aia Jüdes och Sanna Gebeyehus medryckande DJ:ande. Vi hade också besök av Malmös Pecha Kucha representant Andreas W

Pecha Kucha bra för medlemsvärvning



Energin & människan - smile is better



Vidgad publik för varje gång på Pecha Kucha


Formgivare, hjältar, liljor och spargrisar








Sophie Svensk konstkritiker och brasiliansk konstnär


Sedvanliga DJ:s Rekostylisterna



1 oktober: Lanseringsfest för boken "Energi - Hur Design kan göra skillnad"

Nu äntligen har det kommit en bok med praktiska tips för designer och produktutvecklare hur de kan jobba mera engergisnålt. Verktyg, erfarenheter och fakta presenterade av olika skribenter på ett lättsamt och visuellt illustrerat format. Formgivaren Kerstin Sylwan och chefredaktören för Camino Johanna Stål har varit författare och redaktörer. Svensk Form är avsändare och Energimyndigheten har sponsrat.
Ur pressmeddelandet: " Design handlar om mycket mer än formgivning. För att klara dagens miljöproblem och leda samhället in i ett hållbart 2000-tal behöver designer och produktutvecklare tänka nytt. I boken får vi följa designens olika former – hur skapar vi hållbara produkter, hur kommunicerar vi budskapet och hur kan vi designa själva samhället med hållbarhet i fokus? Med energi och design i centrum visar författarna innovativa lösningar, företag och entreprenörer som går sin egen väg samt forskare som undersöker framtidens produktions- och konsumtionsmönster. En omställning av samhällets energianvändning kommer att bli nödvändig, och designer och produktutvecklare har en viktig roll."

För att värma upp oss i höstrusket hade vi valt att ge kvällen en brasiliansk inramning. Varför? Ett enkelt svar är att vi älskar Brasilien, och att de är mästare på livsbejakelse. Många ögon riktas dessutom mot Brasilien när vi diskuterar hållbarhet, Amazonas, miljöteknik, etanol och nya oljefyndigheter. Vi är långt ifrån varandra, men har mycket att diskutera tillsammans. FN;s första miljökonferens Miljökonferens Stockholm 1972, först 20 år senare i Rio 1992. Vi hade privilegiet att bo i Brasilein i slutet av 80-talet då min man Krister var ambassadör där och förberedde bland annat kontakterna inför Rio-konferensen. Vi lärde oss mycket om livsglädje. Man gjorde gallupundersökningar, och alla brasilianare trodde att det skulle bli bättre i framtiden. I Sverige gjorde man nyligen en undersökning, där det visade sig att 65 % av svenskarna trodde att det skulle bli sämre i framtiden – och detta var innan den finansiella krisen.
Vi måste tro på möljigheten. Denna trivsamma kväll hade Aia Jüdes, som tidigare gjort organiska haute coutureutställningen Fair Made, lockat sina brasilianska musik- och samba-poolare för att underhålla gästerna. "Att dansa samba kräver energi, men alstrar dubbelt så mycket", säger Aia.
Vi hade dessutom fått god brasiliansk mat, men gjorda på svenska råvaror från Dalma Food AB. Man kan ta hit världen utan att forsla maten. Några undantag dock, ölen Brahma och de tropiska frukterna hade rest lite längre. Liksom mandiokamjölet "farofa" som kom från vår gamla barnflicka Neides hemby i Piauí i norra Brasilien. Hon är nu gift med en svensk och bosatt i Sverige.

I nästa steg undersöker vi om vi kan göra ett utställnings-utbytes-projekt med Brasilien för nästa år eller 2010. Återkommer snart om detta.

Även Pecha Kucha slutade med dans till Aia Jüdes svängia plattor



Kerstin Sylwan och Johanna Stål presenterar boken




Brasiliansk inramning mat, dryck och musik