Saturday, May 31, 2008

Onsdag den 28 maj: HM & Ikea diskuterar immaterialrätt och plagiatanklagelser

Direkt efter Designarkivets öppnande var det dags för nästa begivenhet, som var en riktig publikmagnet. 150 personer samlades i den vackra sommarkvällen. Temat var samtal om designskydd, inspiration och plagiatanklagelser och leddes av Susanne Helgeson. Margareta van den Bosch svarade lugnt och sakligt på arbetsprocessen inom H&M och fastslog att det var en självklarhet att man inte skulle kopiera. Därför har man också vinnlagt sig om detta genom bland annat ha en egen stor designeravdelning och antalet anklagelser har minskat. Förutom att det är moraliskt förkastligt är det också oerhört dyrt, inte bara juridiskt, men att plocka ut varorna ur alla butiker osv. Lars Dafnäs från IKEA förde ett liknande resonemang, även om deras produkttionscykler är mycket längre än H&M:s. Susanne Helgeson lyfte fram flera flagranta exempel, men stämningen var fortsatt lugn och vänlig, även från publiken, trots sprängstoffet.

Friday, May 30, 2008

28 maj Designarkivet kapitel 2 – registrera Dig nu!


Så roligt att vi nu kommit till nästa avsnitt i vårt digitala designarkiv. 25.000 bilder, texter, skisser och filmsnuttar från svensk designhistoria från 1845 tills idag finns nu tillgängligt på http://www.designarkiv.se/ Allt detta tack vare samarbetet med Centrum för Näringsliv och våra accesstjänster. Samarbete med Nationalmuseum och Arkitekturmuseum ingår. En artikeldatabas från FORM finns också med. Drömmen är om att tillgängliggöra allt och koppla till alla designarkiv, så att tillgängligheten blir maximal för forskare, journalister, studenter och designintresserad allmänhet. Designhistorikern David Leidenborg från CfN och Svensk Forms bibliotekarie Anita Christiansen gjorde en fin och pedagogisk förevisning av hur arkivet fungerade för den intresserade publiken. Samarbetet fortsätter och i höst kommer vi med ännu fler nyheter, bland annat lanseringen av filmen med intervjuer med ett 30-tal nyckelpersoner från 1900-talets designutveckling.

26 maj Formmuseets årsmöte i H&Ms nya lokaler

Tack vare vår ordförande Denise Persson, samlades vi detta årsmöte i H&Ms fräscha nya lokaler få Mäster Samuelsgatan. En tapper skara som fortfarande kämpar för att Sverige ska få ett formmuseum, även om läget just nu inte ser så ljust ut. Vi har ett yngre advisory board lett av Oscar Magnusson, som förnyat webb och medlemsaktiviteter. Förutom de formella årsmötesförhandlingarna, diskuterade vi rådets rapport förstås och det fanns både för- och motargument bland medlemmarna. Alla var dock positiva till helhetsgreppet att samarbeta mellan arkitektur, form och design. Kvällen avslutades med att Margareta van den Bosch utförligt beskrev hela den imponerande arbetsprocessen inom H&Ms designavdelning. Omfånget av produktionen, de många duktiga egna formgivarna, sortimentsbyte varje vecka, hur logistiken internationellt och mellan butiker sker, hur tar fram färgackord, trender och säsongsväxlingar. En oerhört omfattande process, som handlar mycket om logistik. Vilken insats hon gjort under alla dessa år Margareta van den Bosch. Lycka till nya designchefen Ann-Sofie Johansson. Vi har i alla fall glädjen att fortsätta vårt samarbete med Margareta i projektet med att kartlägga och tillgängliggöra H&M:s historia i samarbete med Centrum för Näringslivshistoria.

Formmuseets vänners årsmöte


Helfylld vecka med alla stimulans från alla rötter

Det har varit en helt osannolik vecka med högt tempo på både dagar och kvällar. Unikt att få kontakt med så många rötter på så kort tid. Med favoritländerna som vi bott i Japan, Grekland och Brasilien (träffade en brasiliansk curator som är intresserad att samverka kring Saving the Planet in Style) och som kronan på verket ett snabbesök hos mamma i Björbo, Dalarna. På kontoret på dagarna har det handlat mycket om remissvaret till departementet på rådets rapport om ett centrum för arkitektur, form och design för den gemensamma miljön. Självklart mest om konsekvenserna som ett indraget mötesplatsuppdrag får för Svensk Form. Ganska omtumlande för oss alla.


19 maj - Meetingpoint Japan
Måndagkväll var det dags att resa mentalt till ett annat land, Japan. Sweden Japan Meeting Point, ett årligt möte mellan officiella aktörer och näringslivet för att dela information om vad som är på gång. Exportrådets chef i Japan berättade spännande statistik om bland annat IKEAS lyckossamma start i Japan och H&Ms nya etablering. Jag fick några minuter till att berätta om Swedish Style in Tokyo som äger rum mellan 23 oktober – 3 november i år med förnyad kraft, genom våra japanska vänner som vill bilda en "Swedish Style forever Foundation". Caroline Heiroth som redan finns på plats i Tokyo håller i tåtarna. Tokyo ena dagen, resten av dagarna var Greklands President i stan, och där hängde jag också med på ett hörn i arrangemangen på kungamiddag och på Waldemarsudde. Det gällde att hålla språken rätt i munnen.


Lördag den 24 maj – Extremt kalas i Sundborn
Lördagmorgon kl 10.00 gick bussen från Nationalmuseum för att ta oss till Sundborn där Carl Larssongården i samarbete med Rhösska museet gjort en sommarutställning under namnet Sundborn goes extreme - again! För extrema var just vad Carl och Karin betraktades som när de flyttade dit i början på 1900-talet med sina moderna ideer, färger och nymodigheter. Nu hade Röhsska med Ted Hesselbom i täten tagit dit en mängd produkter som relaterade eller rebellerade mot temat. Någon dag innan hade jag blivit kontaktad av ett par australiensiska designer som var på kort besök i Sverige och ville komma till Svensk Form på en kaffe och prata om svensk design. Följ med mig till Sundborn i stället sade jag, så får ni allt på ett bräde. De var modiga och hängde på. De hade ingen aning om vilka Carl Larsson och Karin Larsson var, och blev rätt tagna över att uppleva huset, inredningen, textilierna och konsten. Såsom man blir varje gång faktiskt. Hela bygden var engagerade i detta projekt. De hade bland annat stickat in hela bron över till gården, samt målat en trasmatta i asfalten. Pappelina hade rullat ut en flera hundra meter lång plastmatta, och all den nya designen hade flyttat in i ett "finrum" och ett "fulrum" i Konsthallen Kvarnen. På kvällen fest i tält, med skickligt auktion förrättad av Bukowskis Carl-Gustaf Petersén, som drog in en hel del pengar till Clowner utan gränser. Förutom alla tillresta designer, var jag glad att träffa gamla bekanta från min hemby Björbo i Dalarna. Inte minst journalisten Christer Gruhs från Falukuriren, som jag nu till min glädje upptäckt har en blogg som berättar om lite av varje från bygden http://www.dt.se/blogg/gruhsblogg
Vid midnatt skickade jag mina överväldigade australiensare på bussen tillbaka till Stockholm. Själv liftade jag med en trevlig arkitekt som kom ifrån Äppelbo, Maria Masgård, och kunde så sätt spontant komma hem och överraska mamma med en färsk blombukett på mors dag i Björbo.

Vinnaren Helena Hörstedt av Formuseets pris DesignNu - genial pokal av Form us with love



Tog med mig två australiensiska designer på utflykten till Sundborn



Röhsskas designutställning i Kvarnen i samarbete med Carl Larssongården i Sundborn



Carl Larssons barnbarn Karin och barnbarnsbarnbarn Helena



Dalarnas Landshövding Maria Norrfalk invigningsklipper knätofsarna



Fulmonster - Karin och Carl och alla barnen



Utställning i Kvarnen - fulrummet och finrummet


Hela bron instickad och asfalten målad som en trasmatta



Redan på bron träffade jag journalisten Christer Gruhs med fru och konstnären Jordi Arkö


Papelinas matta rullades ut i flera hundra meter och såldes sedan i bitar



Ted Hesselbom och Carl-Gustaf Petersén målar samma motiv som Carl Larsson



Dalablommor


Flera från Röhsska och Bukowski




Tätt med formfolk



Alexander sydde fast sitt glas




Bukowskis Carl-Gustaf Petersén förättade auktion i festtältet




Kask gör extrema skidhjälmar - ursprung Sälen



Knätofsar och extremsportare som vill Save the Planet



Glada gossar på fest i Sundborn



Thursday, May 29, 2008

Isländske ambassadören bjuder på lunch för begåvad designduo Seek som ställer ut isländska berättelser på Kulturhuset



22 maj: Design för alla - seminarium på Arkitekturmuseet

Ett gediget seminarium och en uppsluppen fest blev avslutningen på Design för Allas framgångsrika treårsprojekt. Nu får vi bara hoppas att det inte blir slut med det. Behovet är outtömligt. De har gjort ett fantastiskt jobb, under ledning av Finn Petrén. Inte minst det senaste "Värdig Entré" som presenterades i detalj under seminariet. http://www.designforalla.se/ Seminariedagen utmynnade i tre rundabordssamtal kring Design för alla utifrån Affärsnytta, samhällsnytta och inspiration för utövarna. Tre samtal, tre personer i varje grupp med en moderator/intervjuare. 30 minuter per samtal. Det visade sig vara ett umärkt format. Alla kom till tals, det blev inte det trista gnagandet som i sedvanliga paneldebatter. Tvärtom blev det animerade samtal med högt i tak. Bort med stuprörstänket, här talades om Design för Alla som hängränna, och Thomas Eriksson menade att det räckte inte med hängrännor utan det behövs hela stora kar! Jag fick leda samtalet om inspiration med Staffan Bengtsson från FORM, Katarina Nilsson från Sveriges Arkitekter och Andreas Nobel från Uglycute. Andreas var imponerad av Värdig entréprojektet, och började fundera över om det inte helt enkelt var dags att slopa trappor överhuvudtaget. Fetbort med trappor! De förstör rytmen, stannar upp osv. Staffan Bengtsson hävdade att bra arkitektur var bruksföremål, och anklagade arkitekterna att vara lite för fina i kanten. Katarina Nilsson hävdade sig bra och berättade om arkitekturprocessen. Efter seminariet traskade vi över till Svensk Form för fest och glam. Där fanns en jazzorkester, och kvällen avslutades faktiskt med att några dansade. Det har jag aldrig varit med om på Svensk Form tidigare.

Väl genomfört projekt - Design för Alla


Värdiga entréer i Stockholm och Göteborg