Saturday, February 2, 2008

Fredag 1 februari: Tack Hedvig och Rebecka!

I fredags hade vi ynnesten att få lyssna till systrarna Hedvig Hedqvist och Rebecka Tarschys som berättade om Ray och Charles Eames för Svensk Forms personal inför veckans kommande Eames-utställning. Rebecka hade haft tillfälle att träffa dem personligen och skrev redan i FORM 1963 om Charles Eames, och Hedvig har träffat sonsonen som bevarar arvet och kommer hit och förläser den 13 februari. De gav en ingående beskrivning av utvecklingen i Amerika under 30-40-50-60 talen, med start i Cranbrook Academy till de sista stora film- och utställningsprojekten med Eames och deras olika vänner och producenter. Alla entusiasmerades. Välkomna att se uställningen mellan 7 februari och 2 mars!

Fashion and sustainability - paradox or opportunity?

Ett riktigt bra seminarium arrangerades under modeveckan på Berns av Sthlm Fashion Week i samarbete med Antonia Ax:son Johnsons Stiftelse för Miljö och Utveckling på temat mode och hållbarhet. Dragplåstret var förstås brittiska Katharine Hamnett, som berättade om sin mångåriga kamp för etik, moral och hållbar produktion. Trots det helvete hon gått igenom, kan hon idag faktiskt jobba hållbart helt igenom med bibehållen ekonomisk framgång. Det gav hopp. De svenska talarna var minst lika bra. Mathilda Tham är en tillgång i ämnet för oss alla. Charmig, kunnig och ändå på ett avspänt och ödmjukt sätt. Hennes inledning talar för sig: Hållbarhet är inte en trend – det handlar om överlevnad för oss människor som art, och det handlar om överlevnad för företagen. Hållbarhetstänkande kan öppna upp möjligheter för innovation, och för en djupare relation mellan varumärke och målgrupp. Med hållbarhetstänkande kan vi skapa varumärken med både stark identitet och stark integritet." - Mathilda Tham, professor i mode, Beckmans Designhögskola och föreläsare i Eco-design, Goldsmith College, London.

Det är sällan ett seminarium blir så bra, balansen, alltfrån praktiska tips till moraliska frågeställningar. De övriga talarna var Ingrid Giertz-Mårtenson Swedish Vision, Cecilia Solér Centrum för konsumentforskning, Marcus Bergman Textilhögskolan i Borås, Maria Sandow Svensk Handel Stil, Eva Eiderström Naturskyddsföreningen och Jill Dumain Patagonia.

Marcus Bergman, var som vanligt underbar i sitt framförande, blandade starkt personliga, humoristiska inlägg med stora allvarliga frågor. Marcus som nu arbetar främst som forskarre är också aktiv i familjeföretaget Bergmans, som i många år jobbat med ekologisk bomullsodling i Peru. Han framhöll att numera har siffrorna stigit - från tidigare vedertagna 20.000 till 40.000 människor som dör varje dag i den s.k. konventionella bomullsodlingen pga av alla gifter i processen. Och han menade dessutom att det var fel att kalla det för "konventionellt" sätt att odla, när människorna har hållit på att odla ekologiskt iöver 3000 år med stor framgång, och det är bara de senaste 50 åren eller så som vi odlat med alla dessa gifter. 40.000 människor? Är vi inte beredda att betala några kronor mera för våra bomullskläder och textilier om vi kan vara med och rädda liv? Bergmans vann förresten H&M:s utmärkelse under Elle-galan för Hållbarhet. Grattis! Hela modeveckan sveptes verkligen igenom av en genuin internationell fläkt - mediauppmärksamheten imponerande, såväl på kultur- som näringslivssidor. Många bra varumärken som befäster sina positioner. Nu är det MODE som gäller, roligt verkligen. Risken är dock att övriga designområden inte uppmärksammas i vårt enfrågeland. Det blir intressant att följa media under möbelmässan och Stockholm International Design week som börjar i veckan.

Thursday, January 31, 2008

Onsdag 30 januari: Anna Bonnevier på Svensk Form

Efter alla modevisningar med modeller som går vanlig catwalk-gång med stela blickar var det befriande att följa rörelserna hos dansarna som Anna Bonnevier anlitat för sin visning hos oss på Skeppsholmen igår. Hennes helsvarta, mjuka och multifunktionella kollektion kom till liv. Den rumsliga och grafiska effekten var slående. I processen och produktionen har Anna samarbetat med en skicklig fotograf, grafisk formgivare, kompositör och så dansarna. Alla fanns på plats, allt stämde.





Tisdag den 29 januari: I ett vägskäl

Kom till Telefonplan. http://www.telefonplan.com/. Ett tjugotal intressenter och redan befintliga hyresgäster och kreativa entreprenörer i området runt Telefonplan samlades till en workshop för att diskutera framtid och vision med hela Telefonplansområdet. Lennart Berg från AP och hans medarbetare Johanna och Victoria höll i dagen, som genomgående präglades av optimism och engagemang. Det var alldeles tydligt, att i väntan på alla segdragna politiska beslut, så har de som redan etablerat sig där underifrån skapat en egen dynamisk och kreativ stämning. Alla utnyttjar nätverket på ett naturligt sätt. Det handlar om ett 40- tal små kreativa företag, med Konstfack som självklart hjärta. Där finns några större - fler välkomnas, och verksamheter som Kolonin, Hyperisland och Transit . Vi lärde oss genom stadsdelsrepresentanten Monica Slama att Hägersten-Liljeholmen är den snabbast växande stadsdelen i hela Sverige! Konklusionen av dagen var att AP-fastigheter befinner sig i ett vägskäl, näringslivshållet eller konstnärliga hållet. Mötet menade dock att detta gick att kombinera och enigheten var stor att visionen fortfarande är att skapa en internationellt känd destination på temat design och kreativitet. Det är omöjligt att inte låta sig inspireras och entusiasmeras. Nu gäller bara att värdera om det är bästa platsen för Svensk Form att driva den officella svenska mötesplatsen för design och om vi mäktar med inom dagens resurser. Inget lätt beslut.



Tuesday, January 29, 2008

Design i Davos – A peek into their crystal balls

I måndagens International Herald Tribune sammanfattade min favoritskribent Alice Rawsthorn den designdebatt som hållits under World Economic Forum i Davos. Fyra namnkunniga talare hade fått i uppgift att genom tre teman definiera framtidens design. Alice Rawsthorn själv, Paola Antonelli från Museum of Modern Art i New York, Hillary Cottam som jobbat med British Design Council i olika sociala designprojekt samt nye rektorn för Rhode Island School of Design John Maeda. Icke förvånande berörde flera av dem hållbarhetstemat, dematerialisering, designerns sociala uppgift och ansvar, och designens roll inom innovation och teknologi. Paula Antonelli pekade också på "existenzmaximum", den design vi kommer att få seännu mera av i framtiden, som hjälper oss att skapa egna privata sfärer i de överbefolkade publika rummen. John Maeda slog också ett slag för enkelheten och förmågan att uppskatta våra till synes självklara vardagsföremål. Läs mer på iht.com/design

Vi bjuder på Anna Bonnevier och Pecha Kucha

Välkomna till Svensk Form Stockholm på onsdag då Anna Bonnevier visar sina nya svarta, eleganta och multifunktionella skapelser i två performance kl 18.00 och kl 19.30. Hon gick ut konstfack förra året och uppmärksammades redan då för sina arkitekoniska och formbara klädesplagg. Nu lanserar hon varumärket BONNEVIER. Vi står nu alla i kö för att få köpa dessa underbara kreationer när veckan är slut!
I samband med modeveckan kör vi också vår vanliga Pecha Kucha, nu i samarbete med Rookies&Players, Svensk Form och Boutique Fräsh bjuder Plats: Hotel Scandic Anglais, Stureplan, Stockholm, ingång Biblioteksgatan 32.Tid: Torsdag den 31 januari. Dörrarna öppnar Kl. 19.30, Pecha-Kuchan startar kl 20.20.
Talare Steven Vogel (författare till boken "Streetwear, the insider´s guide"), Kajsa Öberg Avila (designer Dada´s Diamonds), Anna Bonnevier (designer),Mike Shragger (the sustainable fashion Academy), Greger Hagelin (VD Grundare WeSC), Kristina Kumlin (modell och yogainstruktör), Aia Jüdes (multi talented kreatör) och Fredrik Skogkvist AKA Fox (fotograf).
Först till kvarn gäller, för att säkert få plats: rsvp.rookies@moderadet.se
Pecha Kucha finns nu i 120 städer runtom i världen. Läs mer om fenomenet på www.pecha-kucha.org




Måndag den 28 januari: Dofter på Berns!

I samma ögonblick som jag öppnade dörren kände jag den ljuvliga doften och värmen som strömmade emot mig. Kardemummakaka. Mammas sätt att välkomna mig när jag kom hem till Björbo i helgen. Hur dofter bara på en tiondels sekund kan slå an en massa strängar, skapa associationer, väcka minnen. Trots dofternas betydelse, har det har inte varit lätt att för alla som givit sig på att efterhärma dem. Till exempel med resebyråer som försökt sig på att locka turister till olika resmål genom att skapa dofter av Indien, Thailand osv. Just i veckorna ser vi många pojekt som handlar om ljuddesign och ljusdesign, men kanske dags för lite inblick i var doftdesignen befinner sig i Sverige – genom all kulinarisk vurm med smaker, viner och choklad. Parfymer och doftljus. Biltillverkarnas doftlaboratorier för att få fram den perfekta doften av ny bil. I England och Holland är man visst långt framme på utbildningarna med design och fragrances. På radion häromdagen sändes ett reportage om Berns dofter. Reportrarna gick runt och kommenterade hur det doftade i olika delar av Berns. Sprang förresten förbi Berns, och drogs med i den stämning som nu som nu i veckan präglar hela lokalen. Allt är omgjort för den stora modeveckan med cat walks, fotografer, pressfolk och moderiktiga människor. En enorm och imponerande satsning. 24 visningar ska ske på Berns. Fick en glimt av Carin Westers show. Hörde att Sandra Backlund gjort starkt intryck under dagen. Jag ska försöka hinna med så många jag kan under veckan.