Saturday, November 3, 2007

What makes Swedish design so special?

Från Ping Mag:"Yeah! The stylish Swedes are coming! And they are ALL OVER this year’s Design Week in Tokyo! Be it with several funky design parts, or stylish fashion exhibits (and they know how to throw a party!) at DesignTide, 100% Design, and Design Touch… Moreover, this year, they dedicated a special exhibition to hot Swedish youngsters called UNG at Tokyo’s MARUCUBE (info below). So, what makes Swedish design so special?"
Läs mer från artikeln på
http://pingmag.jp/2007/11/01/swedish-styles-in-tokyo

Varför ska man överhuvudtaget åka härifrån?

...var Anders Johanssons, VD för Nordic Light Hotel, svar när jag frågade honom om han ville komma tillbaka till Tokyo. Det är hans första besök här, och liksom de flesta andra är han överväldigad och imponerad. Över hur rent allting är överallt och hela tiden! Och hur vänligt det är. Effektivt men mjukt och artigt. Storslagenheten i kombination med grönt. Kontrasterna mellan myller och stilren enkelhet, gammalt och nytt, färgskalorna….. Alla som är här vill stanna längre! Vi hade vårt designers’ talk igår, det blev en avspänd och informell tillställning och förbipasserande sällade sig till publiken under samtalets gång. Våra värdar Mac från Designtide, Mitsubishi, Kurosaki och alla hans volontärer planerar nu redan för nästa gång. Swedish Style forever. Efterpartyt uppe på Shin Marunouchi Building var välbesökt, men spreds ut i öar över hela våningsplanet, på terasserna i barerna och restaurangerna.

Swedish Designers' Talk 2 november -1500 i publikenSwedish Style party at Shin Marunouchi


Superdeluxe - ingen vanlig nattklubb

Det är svårt att definiera vad Superdeluxe egentligen är. Ett expreimentellt laboratorium, ett växthus för unga talanger och nya media som möts i oväntade kombinationer. Varje dag överraskningar och en helt ny iscensättning, som lever och förändras under kvällens, nattens lopp. DJ:s, musiker, dansare, konstnärer. Några av de som uppträder här flyger vidare och blir stora stjärnor. När Krister och jag var där igår kväll och talade med CKR och Mark Dytham, påminde vi oss om hur det hela började 2003. När arkitekterna Klein Dytham Architects och Namaiki (grafisk designbyrå) växte ur sina dåvarande lokaler Deluxe, som låg i ett gammalt garage i Roppongi. Den öppna och fria stämningen på deras kontor gjorde att alla strömmade till och suget efter fler evenemang, konserter, modevisningar och konstutställningar blev till sist så starkt att de öppnade Superdeluxe några kvarter från Roppongi Crossing nere i en källare. I början var de osäkra på hur det skulle gå, man öppnade bar, och som ett sätt att dra dit mera folk och ge fler tillfälle att komma ifram, startade de så Pecha Kucha, snabbpresentationsformen som dragit fram som ett virus över världen. Jag var med om några av de första. Till mega-Pecha Kuchan som de gjorde igår tillsammans med DesignTide ute i stadion kom 2500 besökare och Bombay Sapphire serverade 6000 drinkar!

häftiga trummisar och djurisk sång
Yamamoto hämtar i Kurosakis Bentley, den enda i TokyoMerry Christmas i Discount Jungle


Sparsmakat på promenad hem genom RoppongiFriday, November 2, 2007

1 - 2 november

Nu är UNG på plats och ikväll blir det Designers’ talk med Kurosaki, myself och de designer som känner sig manade, vi står mitt i shoppingcentret och kör informella intervjuer, sverige-japantema, UNG, Saving the Planet in Style mm. Mitsubishi har givit oss fri yta, fri fest och sponsrat några resor för unga formgivare till Japan. Bara för att de vill fylla sitt nya shoppinghus med kulturella aktiviteter. Swedish Style at Marunouchi!
UNG:s projektledare Karin Wiberg och Mathias Forsberg fanns på plats vid midnatt tillsammans med 30 entusiastiska japanska volontärer för att ta emot utställningen, som skulle byggas under natten innan centret öppnade. De hade på eget initiativ tryckt upp t-shirts med texten fram "Swedish Style at Marounuchi" och bak "Good Art – Good Heart". Till 9 på morgonen höll de på och allt föll på plats. Karin var helt tagen av hur de hade planerat allt i detalj på förhand, ritat in varje monter osv, så det var bara att fullfölja. Uppe i nya Shin Marounuchi – grannbyggnaden –har vi fått tillgång till hela 7:e våningsplanet som är fyllt av barer och restauranger. Det blev till att improvisera lite, eftersom det inte var planlagt från början. Katrin Greiling, Ulrika Elovsson, Don’t Feed the Swedes, Anneli, Frosty, We go Underground….
Igår middags-mottagning hos ambassadören med varm och avspänd stämning. Stockholm Furniture Fair och Formex stod för kalaset och Caroline Heiroth för gästlista och arrangemang. Caroline har på ett beundransvärt sätt jonglerat med alla de svenska evenemangen och hållit i hop Swedish Style in Tokyo på bästa sätt. Nästa år kommer det att ta verklig höjd med alla som hon knutit till projektet, och vi hoppas få se mycket på möbelmässan också i Stockholm.
Igår kom över 2000 besökare till mega-pecha kucha. Se mera på http://www.pecha-kucha.org/. Hinner inte mera nu, ska iväg och hålla föredrag på Beauty Pollen seminar om design och hälsa.

Hjältinna Caroline Heiroth - projektledare Swedish Style in TokyoSwedish Style x Designtide x MarunouchiSwedish Gallery at MarounuchiUNG på plats i Marunouchi Building 1 november30 volontärer med t-shirts: Swedish Style at Marunouchi - Good Heart, Good Art


Natten mellan 31 och 1 anlände UNG till Marunouchi building. Karin och Mathias tog emotHitachi Mirai Foundation - 31 oktober

Vi åt middag med Mr Kumagai och medarbetare på Hitachi Mirai Foundation i deras unika japanska gästhus mitt i Tokyo. Mr Kumagai en distingerad gentleman på 70 år, som arbetat hela sitt liv inom Hitachi med huvuduppgift att sköta kontakten med politik och Social Corporate Responsibility. Han menade att det viktigaste som vi alla, såväl företag som individer, måste koncentrera oss på idag är miljön, hållbar utveckling och bekämpandet av kriminalitet. Vi måste vilja göra insatser för samhällets mörka sidor. Hans medarbetare berättade också att han genom hela sin karriär predikat för personalen att visserligen var deras ansvar att tänka på företagets bästa, men för att bli bra måste de först och främst tänka på att vara goda familjemedlemmar, goda äkta makar osv. En ovanlig japan, och en ovanlig struktur i ett japanskt företag så tidigt som ända från 60-talet. Att sedan måltiden var ett under av perfektion och elegans gjorde inte kvällen sämre, har nästan glömt hur utsökt en japansk businessmiddag är. Raffinerade rätter, bästa viner... bra start på en lång kväll, som fortsatte med 100 % Designfest, vidare till Cïbone med hela designmaffian på plats. Cïbone är en livsstilabutik/galleri som ligger i källaren på Bell Commons shoppingcenter, med kvalitetsmöbler, produkter, internationell press och media. Flera svenska företag representerade. Avslut på kvällen på Café med Tyler Brûlé för magasinet Monocle. Första gången jag träffade Tyler Brûlé faktiskt. Tackade honom för att han genom Wallpaper så prominent satt Stockholm och svensk design på världskartan på 90-talet.

Wednesday, October 31, 2007

Welcome to Tokyo - 31 oktober

På flyget sällskapade vi med några av de svenska möbelföretagen Nola, Blå Station m fl som också var på väg till Tokyos designvecka. 70 sammanlagt finns på plats. Efter incheckning på hotell Shiba Park, som älskar oss svenskar och välkomnar oss med bugningar och bockningar, åt vi en underbar japansk lunch, fräschade upp oss och kastade oss ut i Tokyo life. Först förbi snabbt på ambassaden för att se modeinstallation med flera svenska varumärken, myspace.com/fashionsweden. Acne paper, Björn Borg, David Design, Dagmar, J. Lindeberg, Julian Red, Nitty Gritty, Nudie Jeans, Odd Molly, Our legacy, Pour, Resteröds, Stylein, Tiger of Sweden, Whyred samt foton från LUNDLUND och Bon Magazine. Alla bra, men tyvärr blev det mest en varumärkesparad, trots försök att levandegöra med livsstilsinramning och Patricia Urquiola-inspirerade trådgardiner. Hoppas att ändå att de förmår locka några japaner, som är bortskämda med otroliga events. Det brukar behövas lite mera avancerade överraskningar för att de ska gå igång. Tänker på Ikko Yokoyamas svenskinstallation på ambassaden 2003 som fick japanska journalisterna att gå i spinn. På kvällen sedan invigningsfest på designtide www.designtide.jp med flera svenska inslag; We go underground samt Nina Jobs i samarbete med japanska gruppen IMA. Thomas Bernstrand, Simon Arnund och Kristian Nilsson Konkret Form, Matti Klenell, Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom - TAF arkitekter och Albin Karlsson var alla på plats. Överväldigade och lyckliga av att vara i Tokyo. Alla fotade som galningar, Thomas Bernstrand hade just köpt en ny kamera för att få med allt. Den svenska installationen stod sig väl i det stora myllret. Fler bilder kommer dagtid. Albin hade gjort den coolaste fräsen, low tech och high tech i kombination, direkt kopplad till datorn, allt synligt redovisat. Designtide har verkligen den myllrande energin som behövs för att kicka igång designveckan här i Tokyo. Besökare från hela världen, den studentikosa känslan förstärktes i och med att halva utställningen var inhyst i en gymnstikhall intill National Stadium. En hel sal var tillägnad enbart japansk design med urvalda märken- något som vore roligt att visa på möbelmässan i Stockholm. I natt klockan 12 anlände UNG till sin destination i Marunouchi building, och Kurosaki hade skickat 20 studenter från sin skola för att hjälpa Karin Wiberg och Mathias att bygga upp utställningen under natten för att kunna öppna idag. Vi andra avslutade på Superdeluxe, a place for good thinking and drinking www. Idag öppnar också 100 % Design, vi såg de svenska företagen bygga ivrigt under gårdagen. Rapport följer.

Kurosaki & hans team som bygger UNG


Superdeluxe - a good place for thinking and drinking