Thursday, October 8, 2009

Ung i Prag

Prag, vilken fantastisk stad- lilla Paris. UNG går lysande, ambassaden och Czech Centre har gjort ett fantastiskt jobb. 200 på invigningen, seminarium igår kväll, och på dagen hade sympatiska ambassadören Cathrine von Heidenstam ordnat lunch för ett 20-tal designrelaterade svenskar och tjecker. Vad det betyder mycket med dessa möten och hur väl ambassaderna förbereder en Sverigesatsning. Vi är så glada över våra senaste erfarenheter i exempelvis New York och Athen med Design S och så nu med UNG i Prag. Sätter verkligen Sverige och svensk design på kartan och leder till exempelvis artiklar som den i Newsweek 11 september. Nu ska jag ut och sightseea i Prag för första gången, så jag får skriva mer senare.

Wednesday, October 7, 2009

6 oktober: Asian Dreams - hur man lyckas i Asien utifrån ett affärsmässigt perspektiv

Roligt att ett 70-tal dök upp igår på vår matnyttiga övning på Östasiatiska Museet, framför allt riktad mot designbranschen om hur man lyckas i afffärer i Asien, ur ett såväl kulturellt som affärsmässigt perspektiv. Först ut Mr Sweden in Japan, Göran Edman, med nästan 30 års erfarenhet i många olika företagspositioner i Japan. Han har just kommit ut med andra upplagan av boken "Ärligt talat Herr Utlänning - framgånsrecept för att lyckas i Japan". Några av råden till dem som tänker börja samarbeta med Japan: det är annorlunda, finn din nisch och en storlek som din egen, tänk inte Big in Japan,. Viktigt med uthållighet, story telling och perfektion. Därefter kom Kristian Fredriksson från Brann, som också hade med sig 7 kollegor som kunde svara på frågor i minglet. Han talade mera om Kina och gav också råd som att först och främst tänka på att skydda och vårda Dina immateriella rättigheter. Han delade dessuto ut en checklista till dem som försöker etablera sig i Kina i olika former. Matigt mingel också, och jag fick några förstärkta kontakter med potentiella intressenter i vårt 10-årsjubileum för Swedish Style.


Det hände ju en hel del på Skeppsholmen igår, med Arkitekturmuseet som hade dubbelinvigning, dels av Bana Väg, stora infrastrukturutställningen som Hedvig Hedqvist och Karin Åberg Waern ställt samman, som kommer att åtföljas av en mängd diskussioner och seminarier kring våra landkommunikationer. Scenografiskt iscensatt med en stor mörk tunnel i mitten som besökarna sugs in i, historik och framtid. Förbifarten i teknisk visualisering, klarar vi av att befinna oss i tunneln så länge? Permanenta utställningen har flyttat till gamla museidelen som öppnats upp och släppt in ljus och luft. Där finns en ruta för fördjupning, ett mingelrum, och en rörlig del för temporära installationer. Rummet är tänkt att innefatta olika tempon i ett och samma. Välbesökt, och jag hörde positiva kommentarer i vimlet den korta stund jag hann slinka in, innan jag drog iväg till vårt egna event på Östasiatiska.

I minglet på Östasiatiska









Åter in med luft och ljus i Arkitekturmuseets gamla lokaler



Lena Rahoult och Anneli Kurttila beskriver nya utställningsrummets pedagogik




Trion bakom arkitekturen och belysningen i nyrenoverade halvan


Tuesday, October 6, 2009

Välkomna ikväll till Östasiatiska Museet - hur tar man sig in på japanska marknaden?

ASIAN DREAMS. På temat affärsframgång i annan kultur bjuder vi ikväll kl 18-19 tisdag 6 oktober, Plats: Caféet, Östasiatiska museét, Skeppsholmen, Stockholm. Immaterialrättsjurist Kristian Fredrikson från Brann AB ger matnyttiga råd och checklista inför en etablering i Asien, främst med fokus på den kinesiska marknaden. Göran Edman, som bott många år i Japan och innehaft alla tänkbara positioner delar med sig av sina näringslivs- och diplomaterfarenheter, samlade i boken "Ärligt talat Herr Utlänning - framgångsrecept för att lyckas i Japan". Efterföljande mingel i caféet och möjlighet att se utställningen Kimono Fusion - en japansk modeutställning som på ett lekfullt sätt utgår från kimonon och bubblar vidare in i dagens japanska subkulturer och modetrender.Öst möter väst, nytt möter gammalt, äkta möter oäkta. Fri entré för Svensk Forms medlemmar - glöm inte medlemskortet!Övriga 60 kr - eller bli medlem på plats!

Pressvisning på Arkitekturmuseet för Bana Väg som öppnar idag

















Första besöket hos Anna Haag på Näringsdepartementet


Vad är Svensk Design? Diskussion med industridesigneleverna på Konstfack







Grattis Blå Station som sålt 3000 Sting-stolar till Lincoln Center i NY

Från deras pressmeddelande:
3000 Sting stolar på väg till Manhattan, New York City ! Prestigeorder till Blå Station och svensk möbelindustri!

Blå Station och stolen Sting lyckades plocka hem den
prestigefulla ordern på 3000 stolar till Lincoln Center, New York City.

Lincoln Center, for the Performing Arts, är bland annat hem för
The Metropolitan Opera, New York City Ballet och New York
Philharmonic Orchestra mfl. www.lincolncenter.org

Sting skall användas utomhus som publikstol vid detta gigantiska
kulturcenters utomhusföreställningar.

Arkitekterna bakom Lincoln Centers nya arkitektur, Diller Scofidio + Renfro,
hade redan från start Blå Stations stol, Sting, som sitt alternativ. Konkurrensen
var tuff, turerna var många och kraven stenhårda. Efter att ha uppfyllt
samtliga var vi slutligen tvungna att intyga att alla delar i Sting är
producerade, förädlade och slutligen monterade i Sverige.
Därefter stod Sting från Blå Station som segrare.
www.dillerscofidio.com

Margit och John skapar nytt av allt de har runtomkring sig

Margit Lindholm i Björbo, bygger vidare på hemslöjdstraditionen med att göra pappersblommor i egen tolkning. Förr användes pappersblommor som prakt i bruddräkter och festliga tillfällen. Margit och hennes man John Lindholm bor i Nybyn i Björbo, och slöjdar med allt som finns i deras närhet, rötter från älven, äppelskruttar, gamla Året Runt, trådslöjd, näver.... Margit dekorerar och John jobbar med näver och träslöjd. Allt material går att skapa ifrån! De har hållit på i alla år, men först nu börjar de återupptäckas av en yngre generation. Jelena Rundqvist visade henne i sin egen Hemslöjdsutställning i Gagnef, Svenskt Tenn har beställt Margits blommor till julen, Aia Jüdes har näverprojekt med John och jag har beställt pappersblommor av Margit till vårt tårtkalas i Tokyo då vi firar 10-årsjubileum av Swedish Style in Tokyo.

Margit Lindholms hemgjorda pappersblommor







OMFORM i år om Mat, Image & Design

Magasinet i Falun fylldes av mer än 300 gäster som kom för att lyssna på föredrag om Mat, Image & Design, att bygga varumärken för hållbar konsumtion. Varje år ordnas en OMFORM-dag i Dalarna på aktuella designteman, och i år handlade det om mat. Som på så många andra ställen just nu. Måltiden och maten som berör oss alla och som inbegriper alla dagens utmaningar, ekologi, transport, energi, konsumtion, distribution... osv. Carl-Jan Granqvist var given moderator, med drastisk humor och finesser. Bland talarna fanns de framgångsrika entreprenörerna från Saltå Kvarn, Fia Gulliksson Brunkullan och Renée Voltaire som berättade om sina personliga resor och visioner i stort och smått. Inspirerande och kraftfulla. Varumärkesstrategen Mats Dafnäs talade om REKOISMEN som dagens dominerande trend. Hos Svensk Form Dalarna är det full aktivitet, nästa programpunkt blir med blomsterkungen Gunnar Kaj den 14 oktober. Han hade dessutom gjort en färgsprakande installation i magasinet denna dag med frukter och kvistar, från gårdar och diken i närheten. Svensk Form lyckades rekrytera minst ett tiotal nya medlemmar under dagen. Jag stannade inte till efterminglet, utan bilade upp till min mamma i Björbo genom det sköna höstlandskapet och njöt i kvällssolen.

300 besökare på Omforms seminarium i Dalarna


10-tal nya medlemmar rekryterades till Svensk Form



Gunnar Kajs färgsprakande höstinstallation i Magasinet





Lokalproducerad mat, älgmarinad, ostar, senap, glögg med nya kryddor




Några dagar i Dalarna gjorde mig gott