Saturday, February 28, 2009

Swedish Love Stories under möbelmässan i Milano 21-17 april

Ja, så har vi då, med lite is i magen, skrivit på och skickat in kontraktet på hyran för den svenska utställningen SWEDISH LOVE STORIES under möbelmässan i Milano. Definitivt beslut togs i torsdags. VI KÖR! Vi har erbjudits att använda en fantastisk yta mitt i Zona Tortona, Superstudio Piu, tack vare Giulio Cappellini, som var hedersgäst på möbelmässan förra året och som är kreativt ansvarig för detta område. Från början hade vi 800 kvadratmeter, men efter samtalen med alla potentiella företag under möbelmässan, och den ekonomiska situation vi befinner oss i allmänt, var det många som kände att de inte mäktade med. Vi har nu därför minskat vår yta till 250 kvadratmeter, med ambitionen att göra en liten, men tajt och bra svensk utställning. Svensk Form står som ansvarig utgivare i samarbete med VisitSweden, Stockholm Furniture Fair och Exportrådet. En rad duktiga formgivare och företag kommer att delta, men det krävs en hel del arbete på både ekonomi- och gestaltningssidan innan vi är i mål, och tiden är knapp. Arkitekterna och projektledningen på Codesign jobbar intensivt och vi hjälps nu alla åt för bästa närvaro. Det är hög tid att sätta svensk design på kartan igen och vi måste helt enkelt ta den här chansen. Tanken är en långsiktig satsning, vi får samma plats i tre år om det blir bra och företagen har tidigare uttryckt önskan att just Milano, Tokyo, London och Stockholm är prioriterade platser för gemensamma utlandssatsningar.

Swedish Style in Tokyo - 10årsjubileum 26 oktober - 4 november

Caroline Heiroth besökte mig med sin son Felix, för att planera upplägget inför 10-årsjubileet av Swedish Style i Tokyo i höst. Caroline -Caline - kommer att hålla i de utställande möbel- och produktföretagen. Svensk Form visar UNG på ambassden, och parallellt planerar vi stiftandet av en Swedish Style Forever foundation tillsammans med våra japanska Sverigevänner. Entusiasmen sinar aldrig!

Jean Nouvels imponerande och dyra konserthus i Köpenhamn

Varierande designbudgetar i de nordiska länderna

Play for Life. Det är temat vi nu enats om att samlas kring för en gemensam nordisk designutställning, på initiativ av Nordiska Rådet. När vi under några möten samlat kollegor från de olika nordiska designorganisationerna, passar vi också på att jämföra dagsläget, våra ekonomiska positioner, våra respektive regeringars inställningar till design osv. Mina nordiska kollegor uttrycker förvåning över hur pass lite man i Sverige faktiskt satsar, när man tänker på Sveriges position och ställning genom historien. Svenska Slöjdföreningen, Vackrare Vardagsvara, Stockholmsutställningen allt som ligger i grunden. Vi har som sagt från och med nästa år drygt 2 miljoner från staten (Kulturdepartementet) för att främja svensk design i Sverige och Internationellt. Arkitekturmuseet tar då över de 6 miljoner som vi haft för att driva den officiella mötesplatsern för design. Vår omsättning sjunker då från årets omkring 10 miljoner till 6 miljoner - vilket vi naturligtvis måste ändra på! (SVID, vars finansiering delvis kommer via Näringsdepartementet, vet i dagsläget inte hur deras finansiering blir ens detta år.) Mina nordiska kollegor har dragit några runda siffror för mig, med förbehåll att det kan finnas fler komponenter, men som en intressant jämförelse: Finskt designforum omsätter ca 20 miljoner kronor, med statlig finansiering ca 13 miljoner. Island som just startat ett Designcenter får 1,5 miljoner kronor staten under 3 år för att starta upp en verksamhet. DOGA, Design- och Arkitekturcentret i Oslo har 43 miljoner norska kronor. Danskt Designcenter har en omsättning på drygt 20 miljoner danska kronor varav största delen från staten, om jag förstått rätt. De har alla lite olika beräkningsgrunder, men klart är att Sverige ligger förhållandevis risigt till.

Svensk Forms stora ut- och inflyttningsveckan

Vi har just passerat en av de viktigaste veckorna när det gäller den praktiska delen av Svensk Forms nya liv. Med en otrolig insats från vår egen flyttgeneral, vice VD Christine Sundberg Carendi och alla duktiga medarbetare. Anita Christiansen, vår bibliotekarie, har exempelvis i flera månder nu haft en tung uppgift att dels sortera, utrangera och packa ner vårt bibliotek och våra arkiv, och nu kommer det stora jobbet att packa upp alltsammans i vårt nya fina bibliotek som växer fram. Tack och lov att våra duktiga mästare Åke Axelsson och Jonas Bohlin hjälper oss med inredningen. Vi hoppas att den ska bli så funktionell, välkomnande och varm som möjligt. Återbruk av våra befintliga styrelsemöbler, stolar, men med ny yttre kostym. Om ett par veckor hoppas vi vara i ordning. Samtidigt har vi sålt av de kontorsmöbler som blev över, och det blev stor rusning i torsdags. Jonas Bohlinskåp och -hyllor till pangpriser.

Jonas Bohlin ritar skisser till belysning och nya tillbehör direkt på flyttkartongerna


Svensk Forms nya bibliotek i Prästgården tar form med hjälp av Sjölinders, Åke Axelsson och Jonas Bohlin



Sista utförsäljningen på Holmamiralens väg - alltfrån möbler till sladdar



Tuesday, February 24, 2009

Välkomna till Prästgården!

Nu har vi äntligen flyttat in i våra nya lokaler! I går genomförde vi den verkliga flytten och nu ägnar vi dagarna åt de praktiska bestyren att få allt på plats. Alla involverade. Christine har varit förste flyttgeneral. Vi som kommer att sitta här blir förutom jag själv, vice VD Christine Sundberg Carendi, bibliotekarien Anita Christensen, ekonomiavdelningen med konsultande ekonomichef Mats Nilsson och assistent Inger Dahlander. Kajsa Hernell håller i marknad och kommunikation, regionalförening och företagspool och Johanna Etzén sköter webben. Det är vi som utgör grundstaben, som alltid förstärks med projektanställda beroende på behov och uppdrag. Känns skönt att äntligen komma på plats. Vår nya formella adress är Svensksundsvägen 13, 114 49 Stockholm. Telefon, epost och webb är alla desamma som förr.

Mitt nya konto igår och idag






Svensk Form i flyttagen










Stans snyggaste flyttbil och trevligaste flyttkillar! O & CT



Sjölinders är här och speciallbygger hyllorna för biblioteket, som Åke Axelsson ritat


Nya telefonlinjer, larm och nycklar - oumbärlig hjälp


Ny diskmaskin - hjälp hela vägen!



Vintervacker vy från Skeppsholmen