Thursday, May 22, 2008

Rättelse till DN!

Det ska mycket till för att få mig arg, men idag satte jag nästan kaffet i vrångstrupen när jag läste mitt citat i den lilla notisen som skrivits av Therese Uddenfeldt på DN:s kultursida om vårt nya Designarkiv. Det lanseras nästa den 28 maj www.designarkiv.se . Journalisten ringde igår och vi hade ett långt och intressant samtal där hon frågade mycket om poängen och varför man lägger resurser på att tillgängliggöra historiskt material inom design - jag försökte förklara att det inte bara handlade om produkterna utan den omkringliggande samhällsdebatten, som ett exempel kan man följa hur diskussionerna om smak och kvalitet ändrats under åren osv. Hon skickade på uppmaning snällt mitt citat för godkännande - jag godkände inte utan föreslog två ändringar - som hon ändå inte valde att ta med eftersom det lät så "byråkratiskt". I stället skrev hon sin egen variant: "Det handlar inte bara om design utan också om miljöfrågor, konsumtion och om vad som är god smak, säger Ewa Kumlin " Fatalt! Respektlöst verkligen! Riktigt arg! Journalister brukar annars alltid vara schyssta med sådant när det gäller direkta citat.

Sunday, May 18, 2008

Årsmöte i Göteborg

Den 17 maj passade vi på att förlägga vårt årsmöte i Göteborg. Fullt liv i staden, fullt på alla tåg och hotell på grund av Göteborgsvarvet. Vår värd, Ted Hesselbom, chef på Röhsska museet hälsade välkommen innan han rusade iväg för att delta i språngmarschen, som ju faktiskt är en imponerande halv mara! Undrar hur det gick? Försökte ringa efteråt, tänkte kanske att han skulle dyka upp på kvällen… Årsmötet förlöpte stadgeenligt, med 8 av våra 11 regionalföreningar på plats. Ordförande Erika Lagerbielke svingade sin stiliga och egenhändigt formgivna ordförandeklubba i kristall. Utöver vanlig formalia hade vi två speciella punkter som fick ta lite tid. Utvärderingen av samarbetet med It is Media och förändringsprocessen med FORM. Glädjande nog pekar alla siffror åt rätt håll, samtidigt som fler medlemmar är nöjda med innehållet. Bredden kan tydligen aldrig bli tillräcklig enligt undersökningarna. Såväl prenumerantstocken som lösnummerförsäljning ökar och större resurser kan läggas på innehållet. Vår chefredaktör Staffan Bengtsson kom själv ner och rapporterade om reaktioner från medlemmarna. En annan fråga som fick ta plats var diskussionen om Rådets rapport, i synnerhet konsekvenserna för Svensk Form, som ju för personalen på kansliet i Stockholm får drastiska följder. Ganska skakande för många att ta del av, samtidigt som det finns en grundläggande positiv inställning till tanken om en gemensam nationell arena. Kärnverksamheten som fri och oberoende medlemsförening fortsätter ju oförändrad och regionalföreningarna är viktigare än någonsin. Årsmötet är en betydelsefull påminnelse om allt det engagemang och alla aktiviteter som ständigt pågår och drivs av eldsjälar runtom i landet. Att förlägga årsmötet på andra platser än Stockholm är värdefullt på många sätt. Våra vänner i Göteborg hade förberett ett trevligt program. Ett lag toppat av nye ordföranden Jonas Carlson och vice ordföranden Katarina Karlsson. En arkitektonisk tur med Paddan "Göteborg från sjösidan" med friska vindar, vårlig hallon- och blåbärsdrink på nya gourmetkrogen Swedish Taste följd av trivsam middag på Operan. En mindre krets avslutade kvällen på hotell Avalon. Välgörande att träffas.

Ordförande Erika Lagerbielkes egna kristallklubba


Mitt i Göteborgsvarvet - Röhsskas chefTed Hesselbom springer


På vandring i Göteborg


Förevisning av Magnus Lindström och Per Blomqvists nya kulinariska skattkammare i Göteborg


Handväskepallar och sober elegans på Swedish Taste


Middag på Göteborgsoperan


Kvällens yngsta och bäst klädda medlemmar kom från Småland


Svensk Forms glada gossar


Vårkväll i Göteborg"Små grytor har också design"

Så talade man om design på Handelshögskolan i Göteborg på 60-talet, enligt Claes G Alvstams tal vid middagen som hölls på Göteborgs Universitet i anslutning till tillkännagivandet av Torsten och Wanja Söderbergs professur i Design Management som presenterats vid en ceremoni tidgare under dagen. Nu hade man alltså kommit bra mycket längre och kunde fira det lyckade mötet mellan ekonomi och design. Ett samarbete mellan Handels och HDK, som resulterat i den generösa donationen om 40 miljoner för professuren. Eldsjälar som forskarna Lisbeth Svengren och Ulla Johansson och Sven-Olof Bodenfors med flera hör till dem som varit pådrivande i processen att sammanföra ekonomi och design. Vid ceremonin tidigare på dagen hade man haft flera talare, bland annat en av världens största designexperter John Thackara som talat mycket om innovation och hållbar design. Familjen Söderberg var representerade i flera generationer, med ordföranden i Stiftelsen Tomas Söderberg i spetsen. Jag hade turen att sitta mellan honom och Sven-Olof Bodenfors, ordföranden i Rådet för arkitektur, form och design. Självklart blev det en del diskussion om Rådets rapport. Dekan för den Konstnärliga fakulteten Hans Hedberg var kvällens värd. Driftiga Christina Nilroth stod för alla praktiska arrangemang och formgivaren Sara Lund hade skapat det grafiska programmet med glada guldcirklar som gick igen ända in i bordsarrangemang och i maten. Den regniga morgonen avslutades i badande sol. Festligt och ståtligt. Nu blir det spännande att se vem som får professuren så småningom.

Sara Lunds grafiska program gick igen i matenSolen sken in över gästernaBrunögda chefer samt Söderbergs representanter


Terassmingel på Handelshögskolan i GöteborgKvinnan bakom allt - arrangör i Göteborg