Tuesday, September 15, 2009

VÄLKOMNA TILL PECHA KUCHA PÅ BERNS 17 SEPTEMBER

Kära vänner, missa inte vår nästa PechaKucha på Berns i Stockholm nu på torsdag den 17 september. Vi börjar prick 20.20 som vanligt med presentationerna som bygger på formatet att var och en får visa 20 bilder och varje bild under 20 sekunder. Dvs 6 minuter och 40 sekunder i rampljuset. PechaKucha Formatet är så populärt och passar bra i vår samtid, det har spritt sig till 220 städer runtom i världen. I Sverige har Svensk Forms regionalföreningar anammat konceptet och kör nu i Göteborg, Kalmar, Umeå, Norrköping och snart i Västernorrland och Dalarna. Heja, heja

Talare på torsdag:
André Heinz miljöexpert och grundare av Sustaninable Technology Funds
Ronald Jones professor från Konstfack som kommer att berätta om ny hjärnforskning
Staffan Bengtsson FORMs chefredaktör som alltid överraskar
Jakob Edman berättar om konceptet med svensk-japanskt kulturutbyte BunkaFunk
Lotten Bergman, radiopratare från P4
Anders Sjöstedt, chef för upplevelseindustrin
Anna Maria Bernitz, konst- och kulturintresserad handläggare på Svenska institutet
Lina Huring & Maria Johansson - nya för mig, blir spännande
Själv kommer jag att berätta lite om vad som händer på Swedish Style i Tokyo i år när vi firar 10-årsjubileum. Annars kanske jag berättar lite från min Greklandsresa. Är fortfarande i Athen, sitter just nu på svenska ambassaden och utnyttjar internet. I morgon Designseminarium med en rad talare från Sverige och Grekland som jag ska moderera. Intresset enormt. Ambassaden och Evgenides foundation har verkligen gjort ett föredömligt förarbete.

Monday, September 14, 2009

På blixtvisit i Nicosia för att planera designutbyte 2011

Sitter just nu i svenske ambassadörens residens i Nicosia på Cypern och lånar hans uppkoppling. Är här på snabbvisit för att fortsätta de diskussioner vi inledde 2006 om en svensk designutställning på Cypern. Ambassadören Ingemar Lindahl, och hans hustru Machi, som båda är vänner från förr, passade på att bjuda in mig då jag ändå var i Athen, för att vi skulle kunna konkretisera utbytesplanerna. Tanken är att man här vill visa Design S på våren 2011, i samband med att man instiftar ett Cypriotiskt designpris eller utmärkelse. De vill stimulera den lokala designutvecklingen genom att ta in den svenska nytto-aspekten och traditionen. Man är också mycket intresserad av UNG och även om det går att göra ett utbyte inom konsthantverk/slöjd/formgivning av nyskapande slag. Den tänkta utställningsplatsen är på 1700 kvadratmeter och mycket välbesökt, så det är inga problem. Hög nivå på deras övriga program och utställningsproducenten Yiannis Toumazis, som besökte Sverige nyss är också en duktig producent som levererat en rad banbrytande koncept och utställningar här på Cypern. Utbildningsministeriet är inkopplat för att instifta den nya cypriotiska utställnigen, och det finns även privata sponsorer som är intresserade av att stötta den svenska utställningen. Samma beredskap och intresse som i Athen. Sverige får mycket tillbaka på de satsningar de gjort på våra internationella designutställningar. Anna Blomdahl, Design S projektledare håller på att sammanställa klipp från alla utlandsvisningar som varit över förväntan framgångsrika: Hamburg, Washington, New York och Athen. Borde bana väg för självklar fortsättning. Mätbara resultat.

På ett personligt plan är det jättespännande att få besöka Cypern, om än på nolltid. Jag är väl en av de få svenskar som aldrig varit här tidigare. Svenska ambassaden lär få vara kvar så länge Cypernfrågan inte är löst och de ska väl ha EU-ordförandeskapet 2012, så vi klarar nog utställningen 2011 i samarbete med ambassaden. I morse tog jag en liten joggingrunda mellan södra grekiskspråkiga och norra turkiskspråkiga sidan av staden. Det finns ingen riktig gräns, men en sorts markering, med poliser på båda sidan. Kl 7 var jag ute och sprang - 8 turkiska poliser satt i kontrollen till norra sidan, och jag fick visa pass och skaffa visum för mina minuter på andra sidan. På södra sidan vid returen satt ungefär lika många och kollade mitt pass. Jag var den enda människan i sikte som passerade. Intressant. Middag med nyckelpersoner på residenset igår, de berättade mycket om Cyperns brokiga och långa historia. Som att öppna en dörr till ett helt nytt universum. Så spännande. Fruktbara möten idag samt avslutande summering med Åsa och Ingemar efteråt på residenset. Nu åter till Athen och designseminarium.

Konst & Kulturhus i Gamla Elverket - samarbetspartner för Design S 2011






















IKEA framgångsrikt etablerade sedan ett par år på Cypern - slog nyligen försäljningsrekord


Sverigevännerna i affärsgruppen Shacolas Group redo att stödja Design S på Cypern 2011


Bit av muren mellan södra och norra stadsdelarna av Nicosia


Sprang mellan södra och norra sidan i morse och fick visa passet







Joggade runt lite i den norra turkiskspråkiga delen av Nicosia
















Om någon söker jobb i Nicosia...




Middag i svenska ambassadresidenset hos Machi och Ingemar Lindahl med nyckelpersoner







Söndagspromenad på Grekcypriotiska sidan av stan Nicosia











Svenske ambassadören på Cypern Ingemar Lindahl tog mig på promenad i gamla stan i Nicosia


Ett dygn på Cypern för att planera Design S 2011

Svenske ambassadören på Cypern, Ingemar Lindahl, passade på under mitt Greklandsbesök att bjuda in mig ett dygn till Cypern, för att fortsätta de diskussioner vi inledde 2006 om att ta Design S-utställning till Cypern i anslutning till att de själva instiftar ett cypriotiskt designpris eller utmärkelse. Sagt och gjort här är jag.