Thursday, July 3, 2008

Marilyn Monroe förgyller vardagen

Vid lunchen idag hittade vi en läcker lastbil parkerad vid Moderna Museets Entré. För leverans av kontors- och datorutrustning. Blankputsad krom, rosa detaljer och en tjusig Marilyn Monroe på dörren. Inte en vanlig syn i Sverige. Jag tänkte genast party och utställning när jag såg den. Frågade ansvarige chauffören Freddie Pettersson om hur det kom sig att de hade så skön bil. Det är hans eget engagemang och passion som ligger bakom. Bilen ställs ofta ut, och ja, den har använts både för party och olika events. Gjorde oss glada en bra stund.

O & CT Office and Computer Transport


Allt i rosa inne i förarhytten


Stolt förare Freddie Pettersson beundrar sin MarilynEna modeveckan till ända

Så var modeveckan slut för den här omgången. Nästa kommer andra veckan i augusti. Och diskussionen fortsätter om vilken som är den "riktiga" modeveckan. Jag missade en hel del, eftersom jag var i Paris, men hann i alla fall med två igår. Minimarket och Cheap Monday. Kan inte ha någon uppfattning egentligen om kvaliteten. Cheap Monday kändes inte längre så uppkäftiga som tidigare, med en den påkostade smutsdekoren och sina supersmala modeller. Carin Westers visning hölls utomhus och var öppen för allmänheten. Berns räknade med ca 1500 personer. Inte illa i semestertider. På avslutningsfesten som BON magasin höll på Berns terass hörde jag många som talade om Carin Wester och Fifth Avenue Shoe Repair. Vi fastnade där, kom aldrig till Cheap Mondays efterfest som planerat. I augusti är vi involverade på flera sätt, med kinesiska tillresande designer och med Pecha Kucha den 14 på kvällen.

Sara från Patrikssons hade snyggaste strumpebandshållaren


Cheap Monday shabby chicMinimarket med lekfulla grundfärger


ASKUL hjärta Svensk Form = Sant

Svensk Form har sedan några år samarbetat med japanska företaget ASKUL. genom att introducera svenska formgivare till dem. VD:n själv, Soichiro Iwata älskar svensk design. När han kom hit första gången i november 2004 trodde jag att jag kunde ta honom runt själv, men det visade sig att han kom med en 11-mannadelegation och sedan var drevet igång. Fram tills idag har de samarbetat med ett 40-tal svenska formgivare. Caroline Heiroth, som också är projektledare för Swedish Style in Tokyo idag, har varit en nyckelperson i sammanförandet. ASKUL säljer allt på postorder och internet. Levererar kontorsmaterial till 2/3 av Japans alla kontor. Katalogen väger nästan ett kilo och innehåller allt från gem, kaffekoppar till kontorsmöbler. Svenskarna har också fått göra allt från papperskorgar till möbler, och porträtteras som stjärndesigners. Stockholm Design Lab har jobbat med deras varumärken, och projektet belönades med ett Design S igår till Askuls stora glädje förstås. Som en symbol på vårt samarbete har ASKUL just sänt en laddning med 11 klockor som ritats av 11 svenska designer med exakt samma förutsättningar. Nina Jobs, Eva Schildt, Don't feed the Swedes, Peter Andersson, Simon Anund, Matti Klenell, Thomas Bernstrand, TAF Arkitektkontor, Jens Schildt, Katrin Greiling. Vi brukar säga att tiden går fortare på Skeppsholmen än på andra ställen, vilket nu bevisas genom klockarna.

11 klockor - 11 designerASKULs postorderkatalog med svenska designklockorStockholm Design Lab fick Design S för sitt varumärkesarbete med ASKULBesök hos Galleria Continuas nya filial i Frankrike

Hade tillfälle att besöka fantastiska GALLERIACONTINUA i Frankrike i början av veckan. Bilder och text följer i posterna nedan.

Daniel Buren har gjort en platsspecifik installation


Jorge & Lucy Orta Antarctica utställningEnda vitmålade galleriet i hela byggnadenMera Michelangelo Pistoletto
Wednesday, July 2, 2008

2008-07-01 Blixtvisit till Paris

Hann inte mer än hem efter den fina Edna Martin-vernissagen i nya konstgalleriet i Gryt i Stjärnhov förrän det var dags att flyga ner på en blixtvisit till Paris i jobbet. Där kan man tala om kulturrustning i landsbydgen. Om någon av er besöker Paris, ta gärna tåget österut en timme och gör ett oförglömligt besök i den nyöppnade konsthallen "Le Moulin" i lilla industriorten Boissy-le-Châlet. Hallen är egentligen en fransk förlängning av det italienska GALLERIACONTINUA och öppnade i oktober 2007 med installationer av några av dagens mest intressanta internationella konstnärer. Bakom galleriet står tre konstälskande italienska killar Lorenzo, Mario och Maurizio, som efter att ha drivit konstfestivalen Arte à l’Arte i många år 1990 öpppnade ett galleri i Toscana ute på landet med artister som Mona Hatoum, Anish Kapoor osv. Som namnet anger har man sedan expanderat vidare till den stora kvarnen på franska landsbygden och till ett galleri i Peking. Man planerar också ett stort utbyte med Indien mm Företagsamma gossar kan man säga.

Det lilla industrisamhället Boissy-le-Châtel med ca 2000 invånare, en kyrka, ett café och många arbetslösa, har en del gamla fabriksbyggnader. Konstnären Lucy Orta, som har en studio i närheten, hittade denna gamla övergivna fabrikslokal. På 1400-talet fanns där en vetekvarn, senare ett pappersbruk och till sist vanlig fabrik. Man har bara blåst ut allt damm, och låtit färger, vissa maskiner och skråmor finnas kvar. 10.000 kvm, bra belysning, säkerhet och el har tillkommit. Mellan starten oktober 2007 – december 2007 hade man bara öppet på em på helgerna och ändå tog sig 1500 besökare dit. Just nu en pågående nyöppnad utställning av paret Lucy och Jorge Orta, tillsammans med flera installationer av Mona Hatoum, Michelangelo Pistoletto, Yan Lei, Kendell Geers, Chen Zhen m fl. och en permanent installation av Daniel Buren.
Borgmästaren och lokalbefolkningen är mäkta stolta över alla världens konstkännare och samlare som plötsligt besöker deras by. Att kultursatsa sig ut ur krisen. Glocal – internationellt och lokalt. De unga intendenterna är lyriska och samarbetar med pedagogiska program för lokalbefolkning samt med stora konstmässor, särskilt franska FIAC. Som sagt, värt ett besök. Berättar mera en annan gång - fler bilder följer nedan snart

Projektledare och Intendent Mylène Ferrand och Isabelle Thibault

Man har lämnat fabriken intakt
Le Moulin - fasaden målad av Kendell GeersMichelangelo Pistoletto har gjort en papperslabyrint i ena salen

Ena galleriet - Pascale Marthine Toyou, Meshac Gaba, Mona HatoumLiu Jianhua: vardagsföremål i kinesiskt porslin
Sunday, June 29, 2008

Vernissage med Edna Martins verk i Sjärnhov

Vår sommarort Stjärnhov bjuder ständigt på överraskningar. I lördags var vi bjudna till eftermiddagsvernissage till Gryts prästgård. Gården övertogs nyligen av Sture Korpi och hans karismatiska hustru Barbara Martin Korpi. De har på kort tid förvandlat den gamla prästgården till magnifik bostad och ett nytt konstgalleri med gårdscafé. Sture, gammal och garvad socialdemokrat som innehaft en rad höga poster, Hustrun Barbara Martin, med förflutet inom barn- och förskoleomsorg med också anknytning till regeringen, är dessutom dotter till Edna Martin. Därför föll det sig naturligt att invigningsutställningen visade Edna Martins sista års broderier och textila verk och sonsonen Tobias Martins metallskrin. Utställningen betagande, särskilt de små utsökta broderierna. Sörmländska grannarna strömmade till, däribland en mycket jovialisk Göran Persson med sin Anitra. Anders Clason som också varit mycket god vän med Edna Martin höll ett virituost och personligt invigningstal, iklädd fem slipsar som Edna Martin givito honom. Han talade om vilken banbrytande roll Edna Martin haft under sin gärning, särskilt under sin tid som ledare för Handarbetets vänner, då hon förflyttat slöjdens status och position. Där fanns också Elisabeth Stavenow-Hidemark som skrivit boken om Edna Martin och Sture Kaupi. Värdinnan Barbaras första tack gick till Thomas Karlsson, lokale duktige hantverkaren som stod bakom de flesta lösningarna i det renoverade bygget. Det blev en magisk eftermiddag, med barnbarn som spelade bossa nova, svenska jordgubbar, och en massa Martin-släktingar som delade med sig av minnen.

Allas vår Stjärnhovsgranne Göran Persson med dagens värdar


Anders Clason talar insiktsfullt om Edna Martins gärning
Härlig bossa i Gryt - Barbara Martins barnbarn