Thursday, October 23, 2008

Designboost i Malmö 15-17 oktober: Long Live the City

Ännu en upplaga av Designboost i Malmö, så sympatiskt och angeläget forum. Alla som varit med förut vill komma tillbaka och dela med sig av nya rön. "What I like most about it is the informality of it all" som Jennifer Leonard sade. Jennifer Leonard har varit med och skrivt den epokgörande boken Massive Change, och talade detta år på ett mera poetiskt sätt om hur vi måste ta fram berättelserna som finns i våra städer och fortsätta dem in i framtiden, att vi ska känna vår del av dem som människor. Det humanistiska perspektivet var ännu mera framträdande i år än förra året. Ilse Crawford talade om sätt att försöka jobba med miljöer så att vi börjar bry oss om våra städer som våra hem.

David Carlson som var pionjär på 90-talet med sin livsstils- konceptbutik och företag David Design, är återigen i täten, tillsammans med sin partner Peer Eriksson, för den nya rörelse som vi ser överallt inom desingvärlden idag. Bort från det individuella perspektivet till ett gemensamt större socialt engagemang, med långsiktigt hållbar utveckling som mål. De många små stegen som kan göra de stora förändringarna. Icke-linjärt tänkande och kreativitet måste paras med vetenskaperna. The warm heart and the cold brain must collaborate, som en av talarna sade. Vi hade till och med en buddisk präst som talade om hur vi måste "reclaim our inner streets", ta hand om vårt inre, stanna upp ibland och vara människor och inte bara konsumenter. En trendanalytiker talade om att nu har vi passerat IQ och EQ tiden och kommit in i en tid då SQ - Spiritual intelligence - gör sig gällande. Förändringarna måste komma inifrån och engagera oss emotionellt. Osv, osv. Hoppfullt trots allt.

Själv missade jag första dagen, men hade stort utbyte av design talks, middagen och utställningen i Kockums lokaler sista dagen.

Bäste talaren: Danske arkitekten Bjarke Ingels, charmig, begåvad och skicklig estradör som med humor och bra argument fick oss att känna att sustainable life does not have to be less fun, if we design our cities right.

Bästa produkten: Utan tvekan den livsavgörande och revolutionernade Pee Poople som presenterades av arkitekten Anders Wilhelmson. En individuell toalett i en påse, så enkelt och så sofistikerat, som kan hjälpa halva jordens befolkning med ett vardagsproblem. Om vi bara kan få ut den över världen.

No comments:

Post a Comment