Saturday, November 8, 2008

Prisceremoni Rusta Design Award

I onsdags delades Rusta Design Award ut för tredje gången till tre unga lyckliga vinnare från Konstfack och HDK, denna gång med jultema . Svensk Forms lokaler fick för dagen vinterskrud och stämning av Rustas snabba stylister och hundratalet gäster bjöds på en generös buffet, innan prisceremonin tog vid. Årets förstapris gick till Elin T Carlsten och Elisabet Thostrup för ”Pepparkaksgubbe & gumma” i keramik. Tvåan Anton Alvarez hade gjort en poetisk julstjärna i papper, och tredan Kicki Edgren Nyborg hade med skicklig hand komponerat en textil ”Juletid” med julsymboler i starka färger.

Förutom att vinnarna belönades med varsin check från 5000 till 20 000 SEK, så de sedan arvode för de bidrag som sätts i produktion samt 5 % royalty av tillverkningspriset.

Priset är ett samarbete mellan Rusta AB och Svensk Form och syftet är att lyfta unga formgivare på väg in i marknaden. Det finns medlemmar inom Svensk Form som undrar varför Svensk Form väljer att arbeta med Rusta, som inte utmärkt sig speciellt för sin goda design precis. För oss är det desto bättre om nu Rusta vill arbeta seriöst med design och designprocessen och ge unga designer en chans att lära sig om storskalig produktion. Vi kliver gärna ut ur finrummet och når nya grupper. Dessutom är det schyssta villkor för de deltagande formgivarna och juryarbetet. Det har varit en lärorik process såväl för Rusta, deras egna inköpare och medarbetare, för oss och självklart mest för de unga formgivare som varit med och utvecklat de bidrag som verkligen satts i produktion. Dessutom når de ut till många fler om de arbetar med massproduktion av det här slaget. Rusta har 50.000 besökare varje dag, vilken medial plattform!Förra årets vinnande vattenkanna till exempel. Är först nu redo efter ett helt års utveckling. Men när de slår till, så handlar det om 20.000 ex. Rusta är ovanliga på så sätt att de kontrollerar så gott som hela sin produktutveckling i alla led. Vi ser fram mot spännande fortsättning av årets omgång.

No comments:

Post a Comment