Sunday, December 21, 2008

ÄNTLIGEN EN CHEF TILL ARKITEKTURMUSEET

Så kom då äntligen beslutet om en ny chef till arkitekturmuseet. Skönt att denna långdragna beslutsprocess nu fått en lösning. Var med på presskonferensen igår på Arkitekturmuseet när Kulturministern presenterade den nya chefen Lena Rahoult. Hon gjorde ett gott och säkert intryck, och visade öppenhet för att lyssna på huvudaktörerna. Hon fick förstås- som väntat- en del ifrågasättanden från arkitekterna om sin brist på kompetens inom arkitektur,men menade att det inte behövde vara ett problem om hon försåg sig med rätt kompetenser. Dessutom finns ju den kunskapen redan i huset. Nu ville hon ha arbetsro i några månader för att komma igång och se på helheten. Lena Rahoult är en driftig entreprenör som gjort ett fint och framgångsrikt jobb med att bygga upp Designarkivet i Pukeberg och vi har haft tillfälle att samarbete med henne vid ett par tillfällen tidigare. Nu håller vi tummarna för att Arkitekturmuseet får ny luft under vingarna och kan ta höjd i utställningsverksamheten.

Se pressreleaser på regeringens webbplats:
Ny chef till Arkitekturmuseet
Arkitekturmuseet får nytt insynsråd
Arkitekturmuseet får utvidgat uppdrag

Som ni ser finns Svensk Form representerat i insynsrådet för den nya verksamheten, vilket är bra. I enlighet med Rådets rapport kommer Svensk Forms officiella mötesplatsuppdrag gradvis att gå in i Arkitekturmuseet, i sin helhet från 2010. I vårt regleringsbrev från Kulturdepartementet, liksom i Arkitekturmuseets regleringsbrev, står tydligt formulerat att Svensk Form och Arkitekturmuseet tillsammans ska arbeta fram en strategi för hur Arkitekturmuseet ska driva mötesplatsuppdraget för form och design. Det tar vi tag i nu efter årsskiftet. Målet är förstås att skapa en tydlig och kraftfull arena för publiken. Visserligen är detta snålvarianten på det scenario med en stärkt plattform för arkitektur, form och design som förespeglats under några år. Men det är i alla fall äntligen ett genombrott. Från 2010 stärks Arkitekturmuseets budget med 10 miljoner SEK:Och vad händer då med oss? 2008 har präglats av genomgripande omorganisation inom Svensk Form. Vi går nu in i en ny era 2009. Vi stärker vår ställning som oberoende och opinionsbildande medlemsförening, vilket blir något av en förskjutning i inriktningen, med mindre myndighetsinriktning och större självständighet. Med koncentrerad personalstyrka flyttar vi in i nya lokaler i Prästgården ett stenkast från Arkitekturmuseet. Det firar vi med invigningsfest den 4 februari.

Vi kan glatt konstatera att medlemsantalet har stigit till nästan 6000. Engagemanget blir allt starkare och vi är också nöjda att välkomna våra två nya regionalföreningar i Stockholm och Gävle. FORM, som sparkade igång sin nya tillvaro med ett fett Dalanummer, tar nya språng under 2009.
Nu packar jag resväskan, låter bloggen vila över helgerna, och far iväg med familjen från julmat och klappar till värme i Bali för att ladda inför nästa år. Tack för i år. God Jul och Gott Nytt År! Vi hörs i januari.

No comments:

Post a Comment