Thursday, October 18, 2007

Textilinvasion

Igår fylldes alla rum med textilier hos hos. Konstnärsskap i vardande och konstnärsskap i full blom. Det var studenter från textilhögskolan i Borås, Fiberartsweden och fulländat konsthantverk i Anna Karin Bylund Furst präskrud. Den enda gemensamma nämnaren i tresamheten är att alla använder textil som uttrycksmedel. http://www.fiberartsweden.nu/ är ett 40 tal konstnärer som arbetar inom textil och nu hade man enats kring temat kontorslandskap. Det fungerade verkligen! Det är bara att gå på upptäcktsfärd bland gamla arkivskåp, draglådor och hurtsar. 70-talet smyger sig på med overheadprojektorn, tangentborden den gama facit skrivmaskinen. Här finns ena godbiten efter den andra, bara man ger sig tid och letar. Petter Hellsing har maskinbroderat alla sin motorcykeldelar på duk i verket "konsten att sköta en motorcykel" samt hembygdsbilder på gamla slitna snurrstolar. Gunilla Poignant har skapat roterande blommor av gamla plastkaffeskedar. Ingr Berström presenterar sekreterarna Siv och Britt i form av kontorslampor med långa hårsvall. Ur Facit skrivmaskinen väller ett långt stycke tyg med precisa angivelser av solens upp- och nedgång under ett år. Allt broderat i korsstygn av Maria Wahlgren.
Bland studenterna skulle jag själv gärna vilja ha de praktiska och snygga resetillbehören. Ryggsäcken av Anette Eriksson och Anna Jonassons reskläder. Snygga, flexibla och gjorda för att knöla ihop, att värma sig i, att ha som som kuddar, och sedan som aftonklänning. Jag brukar lösa detta med mjukiskläder och olika lager av schalar i vanliga fall. Oslagbart!

Sitter nu på tåget som lämnade Stockholm kl 5.20 på väg till Designboost i Malmö. För ett år sedan hade jag inte tänkt på att välja tåg framför flyg. Nu var det självklart. Dessutom får jag se hur morgonen vaknar och solen lyser upp det skånska landskapet, fuktiga morgontuvor, en lätt dimma, hästar i motljus.

No comments:

Post a Comment